«آرمان ملی» روابط دولت و مجلس را بررسی کرد
دوراهی تقابل یا تعامل
آرمان ملی- حمید شجاعی: دولت چهاردهم با رویکرد وفاق ملی، همگرایی و همکاری روی کار آمد و رئیسجمهور نیز از ابتدا این مساله را مطرح کرد که با نباید با هم دعوا کنیم و حل مشکلات کشور با همکاری همه انجام میشود.
لذا این رویکرد سازنده رئیسجمهور از ابتدا نوید یک دولت کارآمد در مسیر همراهی و همکاری با سایر قوا و دستگاههای کشوری در جهت حل مشکلات کشور و جامعه را میداد. هر چند که بعضا برخی دستگاهها و قوا از جمله مجلس چندان همراهی و با رویکرد وفاقی دولت نداشتند و برخی جریانات داخل بهارستان از همان ابتدا موضع خود را در قبال پزشکیان و دولتش مشخص کردند و رویکرد تقابلجویانه برگزیدند. همانها که در انتخابات تا سر حد امکان از همه چیز استفاده کردند تا چهره مورد نظرشان یعنی سعید جلیلی را به ریاست جمهوری برسانند. اما مردم برای چندمین بار نشان دادند که نه به تندروها و نه نامزدهایشان اقبالی ندارند و امورات اجرایی کشور نباید به دست این افراد بیفتد. چه اینکه نه فقط امور اجرایی کشور بلکه امور تقنینی و قانونگذاری نیز نباید در اختیار تندروها و دلواپسان باشد تا از این طریق بتوانند با تصمیمات غلط به جامعه و کشور لطمه بزنند. در چنین شرایطی مسعود پزشکیان با علم به حضور تندروها در مجلس دوازدهم دست همکاری و یاری به سوی بهارستاننشینان دراز کرد تا در کنار هم به حل مشکلات کشور بپردازند؛ اما تندروها از آنجا که به طور کلی خود پزشکیان را نیز بر نتابیدهاند با تمام برنامهها، طرحها، وعدهها و کارگزارانش نیز بنای مخالفت گذاشتهاند. از همین رو است که در جریان رای اعتماد به وزرا تندروها به چند وزیر پزشکیان رای ندادند و بهرغم تاکیدات مقام معظم رهبری بر حمایت و کمک به دولت آنها اهداف و منویات خود را پیش گرفته و راه خود را میروند. به همین جهت نیز پس از تشکیل کابینه و دولت به حای اینکه به حل مشکلات مشغول باشند و امورات کشور را در اولویت قرار دهند تمام هم و غم خود را بر مقابله با برخی کارگزاران دولتی گذاشتند تا به هر نحوی که شده آنها را از بیرون کنند. در حالی که اگر نیم نگاهی به عملکرد مجلس از ابتدای روی کارآمدن داشته باشیم در اغلب اوقات صرفا شاهد حملات گوناگون از تریبون مجلس به دولتمردان و وزرا بودیم و کمتر دیدیم که مجلسیها دنبال طرح یا ایدهای برای ارائه به دولت در جهت حل مشکلات کشور باشند. گویا عدهای نشستهاند و فقط منتظر اظهارنظر مقامات دولتی از معاونان رئیسجمهور گرفته تا وزرا و مدیران در خصوص مسائل مختلف هستند که به آنها حمله کنند. جالب اینکه اتفاقا همواره نیز در هر مسالهای در موضع مقابل دولت قرار دارند و بهجای کمک چوب لای چرخ میگذارند. نمونه این امر نیز بسیار است؛ از ماجرای قانون حجاب که با وجود مخالفت دولت با ابلاغ این قانون مجلس بر آن پافشاری کرده و میکند تا مسائل سیاست خارجی که دولت در پی تعامل و مذاکره است و مجلسیها در پی تشدید تنش و درگیری. لذا بررسی مناسبات مجلسیها با دولت بر خلافی که گفته میشود همگرایانه است باید اذعان داشت که کاملا هم تقابلجویانه است و مجلس شمشیر را برای پزشکیان و دولتش از رو بسته است.
* تقابل با پاستور
«ظریف، قانون حجاب، فیلترینگ و...» اینها بخشی از تقابلهای بهارستاننشینان با دولت است. مساله محمد جواد ظریف که برای نمایندگان از مشکلات اساسی و دغدغههای اقتصادی و معیشتی نیز فراتر رفته است و روزی نیست که نمایندهای در مذمت ظریف با توهین و تخریب معاون رئیسجمهور را هدف قرار ندهد. هر چند که هر چه زدهاند نیز به در بسته خورده اما از آنجا که تندروهای بهارستاننشین اساسا دغدغه مشکلات مردم و کشور ندارند و صرفا منویات جریانی و گروهی خود را در نظر دارند با پرداختن به مسائل بیاهمیت به حواشی دامن میزنند. چنانکه سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس از ارسال نامهای از سوی رئیس این کمیسیون به دیوان عدالت اداری و درخواست از این دیوان برای ابطال حکم انتصاب محمدجواد ظریف به علت مغایرت قانونی و بر اساس مواد ۸۶ و ۱۳ قانون دیوان عدالت اداری خبر داده است. در ماجرای قانون حجاب نیز که قاطبه اقشار جامعه و بزرگان حوزههای مختلف بهویژه علما واکنش نشان دادند و ضمن انتقاد با آن مخالفت کردند و با حکم شورای عالی امنیت ملی متوقف شد نیز مجلس همچنان بر ابلاغ و اجرای آن تاکید دارد. در داستان فیلترینگ نیز به طور کلی مواجهه مجلس آشکار است که بر خلاف دولت و اکثریت قریب به اتفاق جامعه که موافق رفع فیلترینگ هستند؛ اما مجلسیها همچنان بر فیلترینگ پای میفشارند. چنانکه اخیرا جمعی از نمایندگان مجلس طی نامهای خطاب به شورای عالی فضای مجازی، ضمن انتقاد از رفع فیلترینگ، طرح چنین موضوعی را «هدیه شگفتانه به دشمنان در جنگ نرم» خواندهاند و از شورای عالی فضای مجازی خواستهاند تا تحت تاثیر فضای هیجانی و احساسی قرار نگیرد. به نظر میرسد این نامه از جمله آخرین فشارهای مخالفان رفع فیلترینگ بر شورای عالی فضای مجازی است که به امضای ۱۳۶ نفر از نمایندگان مجلس رسیده است. مهدی کوچکزاده دیگر نماینده تندرو تهران نیز با پرداختن به این مساله گفت: «چرا دغدغه دولتمردان رفع فیلترینگ و حجاب است، نه نجات معیشت مردم؟ در رأس این عوامل، مشکلات اقتصادی و معیشتی قرار دارد، نه مسائل حاشیهای همچون رفع فیلترینگ، حجاب.» لذا از ابتدا نیز مشخص بود که که وفاق مجلس با دولت نقاب بود که بهزودی خواهد افتاد و مجلس به همان رویکرد سابق خود باز خواهد گشت.
* نمایندگان و مشکلات مردم
یک فعال سیاسی اصلاحطلب در ارتباط با مواجهه مجلس با دولت اظهار داشت: اگر نگاهمان وفاق ملی یا نگاه ملی نباشد و بخواهیم منافع گروهی و یا فردی را در نظر بگیریم این باعث میشود که این اتفاقات در جامعه رخ دهد. همه میدانیم تا زمانیکه این انسجام و وحدت به وجود نیاید و ما بهصورت کارشناسی مسائل و مشکلات به حساب داخلی و بیرونی را با یک نگاه ملی جمعبندی نکنیم طبیعی است که این مسائل حل نخواهد شد. البته یک عده نمیخواهند مساله را حل کنند. حسین کاشفی به «آرمان ملی» گفت: کسیکه خودش را نماینده مجلس میداند به مردم تعهد داده که بهعنوان نماینده مردم در جهت رفع مسائل و مشکلات گام بردارد و کار کند نه اینکه با نگاه فردی و شخصی و شاید هم با نگاه منافعی به قضیه نگاه کند. همین انتخابات اخیر نشان داد که ۵۰ درصد مردم وقتیکه پای صندوق نمیآیند یعنی حرف و اعتراض دارند و نمیتوانیم چشم و گوش خود را ببندیم و نه ببینیم و نه بشنویم. وی افزود: اگر واقعا خودمان را نماینده مردم میدانیم باید طبق خواسته مردم پیش برویم. اگر قرار است که مردم تعیینکننده باشند باید نسبت به رفع مسائل و مشکلات مردم حتما بیندیشیم. اینگونه وفاق ملی شک میگیرد نه اینکه دولت بخواهد به کسی سهم دهد. باید مسائل و مشکلات مردم را حل بکنیم نه نگاه فردی و شخصی به قضیه داشته باشیم. عضو حزب اتحاد ملت بیان کرد: برای برونرفت از این وضعیت پیشنهاد این است که با همراهی، همدلی، انسجام و دیدن واقعیتها و برخورد احساسی و شعاری نکنیم. کاشفی ادامه داد: در این شرایطی که پیش آمده و هم مساله داخلی و هم مساله خارجی داریم برخی به جای اینکه به دولت کمک کنند مانع ایجاد میکنند اگر هر اتفاقی در جامعه و کشور بیفتد مسئول هستند و باید پاسخ بدهند که چرا باعث شدند این اتفاقات و مشکلات رخ دهد. وی عنوان کرد: نمایندهها به مجلس رفتند که مشکل مردم را حل کنند نه اینکه خود ایجاد مشکل کنند.
ارسال نظر