| کد مطلب: ۱۱۵۰۹۳۹
لینک کوتاه کپی شد

حسن هانی‌زاده در گفت‌وگو با «آرمان ملی»:

تجزیه منطقه به کشورهای کوچک خواست آمریکاست

آرمان ملی- احسان اسقایی: بعد از تحولات سوریه، به نظر طرحی جامع برای شکل‌گیری خاورمیانه جدید در دستور کار آمریکا و اسرائیل قرار گرفته است.

تجزیه منطقه به کشورهای کوچک خواست آمریکاست

در این معنا که آمریکا طرح خاورمیانه جدید را به اسرائیل سپرده تا حاکمان تل‌آویو آن‌گونه که میل دارند و بر اساس اولویت‌های خود این طرح را اجرا کنند. ظاهرا ترکیه نیز که این روزها شیپور پیروزی بر اسد در سوریه را در دست گرفته یکی دیگر از مجریان طرح خاورمیانه جدید است. اخوان المسلمین که ریشه تمامی رفتارهای افراطی در منطقه از القاعده تا تحریرالشام است نیز برنده طرح خاورمیانه خواهد بود. به عبارت بهتر بده بستان‌های اخوان المسلمین که باید آن را دولتی بدون سرزمین دانست با آمریکا و اسرائیل و ترکیه تحولات امروز خاورمیانه را به نفع خود رقم بزند. این سه بازیگر می‌توانند با همراهی یکدیگر در برابر این طرح ایستادگی کنند. به نظر تحرکات ایران در مصر و تحرکات عربستان در قطر را می‌توان در همین راستا تحلیل نمود. «آرمان ملی» برای بررسی شرایط منطقه با حسن هانی‌زاده کارشناس روابط بین‌الملل به گفت‌وگو پرداخته است. هانی‌زاده اعتقاد دارد: «اسرائیل و آمریکا در حال اجرای طرح خاورمیانه جدید هستند. از این ‌رو سه کشور ایران، عربستان و مصر می‌توانند در برابر رشد اخوانی‌گری در منطقه ایستادگی کنند و اجازه ندهند تحولات منطقه بیش از این به ضرر آن‌ها تمام شود.

*اسرائیل و آمریکا بعد از سقوط اسد به سراغ حوثی‌ها رفته‌اند، آنها چه طرحی برای بازوان محور مقاومت در منطقه دارند؟

 اقدام آمریکا و اسرائیل در بمباران زیرساخت‌ها در شهرهای مختلف یمن در چارچوب طرح خاورمیانه جدید است که بخش‌هایی از این سناریو در سوریه و لبنان عملیاتی شده و اکنون نوبت به انصارا... به‌عنوان حلقه محکم محور مقاومت رسیده است. به توجه به اینکه انصارا... در طول 14 ماه بحران غزه نقش تعیین‌کننده‌ای در مقابله با اسرائیل بازی کرده و حملات موشکی زیادی علیه تأسیسات نظامی و صنعتی اسرائیل داشت و حتی بندر حیفا در سرزمین‌های اشغالی را مورد اصابت موشک قرار داد، آمریکا و رژیم صهیونیستی درصدد حذف انصارا... هستند.

* قرار است چه سناریویی علیه حوثی‌ها اجرا شود؟

 به نظر می‌رسد دو گزینه در ارتباط با حوثی‌ها در دستور کار است، یعنی همین گزینه‌هایی که در لبنان اجرا شده است. اول ترور شخصیت‌های تأثیرگذار انصارا... که به نظر می‌رسد عملیات ترور سران حوثی را آغاز کنند و از این رو حوثی‌ها کاملا توجه خود را به حفاظت از شخصیت‌های موثر خود متمرکز کرده‌اند. دوم بمباران زیر ساختارهای نظامی و اقتصادی و شهری یمن در دستور قرار گرفته است. انصارا... اکنون مهم‌ترین عنصر در محور مقاومت است که توان بازدارندگی خوبی دارد. نقش انصارا... در حمله به کشتی‌های حامل اسلحه که از آمریکا برای صهیونیست‌ها اسلحه می‌آورند، مؤثر بوده و ده‌ها کشتی در طول 14 ماه گذشته در تنگه باب‌المندب توسط انصارا... منهدم شده‌اند و این اقدام در کاهش توان نظامی ارتش اسرائیل مؤثر بوده است. لذا در مرحله جدید و بعد از سرنگونی اسد و قطع ارتباط دمشق و بیروت؛ هدف بعدی انصارا... است و اهداف دیگری هم در منطقه در دستور کار است.

*موضوع تنها از بین بردن محور مقاومت در منطقه است؟

خیر، این اقدامات و فعالیت‌های آمریکا و رژیم صهیونیستی در راستای طرح خاورمیانه جدید در حال اجراست و ترکیه و رژیم صهیونیستی عامل اجرای این طرح هستند. با توجه به اینکه محور مقاومت برای هر احتمالی سناریویی را در دستور کار دارد به نظر می‌رسد این طرح چندان هم موفق نخواهد بود. اکنون حزب‌ا... در لبنان در حال بازسازی خود است. انصارا... نیز احتمالاً در حال تولید موشک‌های هایپرسونیک است و می‌تواند انواع سلاح‌های پیشرفته را بدون تکیه‌ بر کشورهای خارجی تأمین کند. لذا اسرائیل هیچ راهی ندارد جز اینکه تأسیسات مدنی و شهری و اقتصادی یمن را بمباران کند.

*آیا اسرائیل چه در اجرای طرح خاورمیانه بزرگ و چه برای کاهش قدرت محور مقاومت به حمله به مقاومت در عراق هم می‌اندیشد؟

آمریکا بخش مهمی از منطقه مرزی بین سوریه و عراق را در اشغال دارد. دیرالزور و بوکمال دو منطقه‌ای هستند که ایالات متحده چهار پایگاه در آنجا دارد. گفته می‌شود اخیراً آمریکا به کمک برخی از کشورهای منطقه 10 هزار نفر از نیروهای داعش در سوریه را تعلیم داده که وارد عراق شوند و به‌موازات این مورد عوامل بعثی که اکنون در اردن حضور دارند در این کشور در حال آماده‌باش قرار دارند. این دو عنصر یعنی داعش و بعثی‌ها در فرصت مناسب وارد مناطق غرب عراق خواهند شد و شورش‌ها و ناامنی‌هایی را علیه دولت محمد السودانی نخست‌وزیر عراق ایجاد خواهند کرد و درنهایت شورشی را در عراق به وجود خواهند آورد که حشدالشعبی را تضعیف کنند. در آینده این احتمال وجود دارد که دو عامل ذکر شده به‌صورت هماهنگ علیه حشدالشعبی بسیج شود.

*ظاهرا فیدان و اردوغان اعلام کرده‌اند از تمامیت ارزی در سوریه دفاع می‌کنند. آیا ممکن است درنهایت به دنبال تسلط بر بخشی از سوریه باشند؟

 در تمام ناامنی‌های 13 ساله سوریه که درنهایت موجب سرنگونی اسد شد، ترکیه به‌صورت مستقیم عامل اجرای سیاست‌های آمریکا در منطقه و خصوصاً در سوریه بوده است. از سال 2016 و بعد از نشست آستانه بین ایران، ترکیه و سوریه، ارتش ترکیه بخشی از استان ادلب در شمال غرب سوریه را اشغال کرده و از همان زمان شمار زیادی از مخالفان اسد در منطقه را گرد هم آورده و آموزش داده و همین هیات تحریرالشام و برخی دیگر مجموعه‌ها مانند حزب اسلامی ترکستان که از مسلمانان اویغور چین هستند زیر نظر ترکیه آموزش‌دیده‌اند، در درون سوریه به نیابت از دولت ترکیه عمل می‌کرده‌اند و بسیاری از همین اعضای هیات تحریرالشام و حزب ترکستان که وابسته به ترکیه هستند در ترور شخصیت‌های تأثیرگذار شیعه و علوی بعد از سرنگونی اسد نقش داشته‌اند.

*چرا ترکیه این برنامه را در دستور کار خود قرار داده است؟

 ترکیه در نظر دارند اسلام‌گرایان وابسته به اخوان‌المسلمین را بر سوریه مسلط کرده تا رهبران این کشور بتوانند تفکرات خود در بازسازی امپراتوری عثمانی را بازسازی کنند. ترکیه قصد دارد یک‌راه زمینی از ترکیه به سمت سوریه، اردن و مصر ایجاد کند تا بتواند به‌موازات جاده ابریشم جاده مستقلی در خاورمیانه ایجاد کند و این جاده را جایگزین جاده ابریشم کند.

*چرا عربستان سعودی باوجود نفوذش در منطقه هیچ صحنه‌گردانی در وقایع منطقه ندارد؟

 در حال حاضر قطب‌بندی‌های جدیدی بین کشورهای عربی آغازشده. در آغاز بحران سوریه امارات و عربستان نقش مهمی در تحولات این کشور داشتند، اما با دخالت ترکیه و بازسازی اخوان‌المسلمین سوریه توسط ترکیه، عربستان و مصر دشمنان سنتی خود را در منطقه در حال قدرت گرفتن می‌بینند. اردن و امارات نیز رفته‌رفته از رشد اخوان‌المسلمین در منطقه نگران خواهند شد. البته قطر ارتباط تنگاتنگی با اخوان‌های منطقه که به حزب توسعه و عدالت ترکیه نزدیک هستند، دارد لذا قطب‌بندی‌ها در منطقه در حال شکل‌گیری است. عربستان و امارات مخالف حضور و نفوذ اخوان المسلمین در سوریه هستند. درحالی ‌که قطر و ترکیه به دنبال تقویت اخوان در منطقه هستند. اردنی‌ها به‌شدت از حاکمیت اخوان در سوریه نگران هستند. اخیراً نشستی با حضور 8 کشور عربی و آمریکا و اتحادیه اروپا در عقبه اردن برگزار شده و در آن نشست وزیر امور خارجه اردن حضور داشت و مصر و عربستان و اردن به‌شدت به تقویت اخوان در سوریه هشدار داده و خطاب به فیدان وزیر خارجه ترکیه هشدار دادند که اگر ترکیه بخواهد از احزاب اسلامی برای تسلط بر سوریه استفاده کنند قطعاً عربستان مصر و اردن اجازه نخواهند داد که این مجموعه در آینده در سوریه قدرت بگیرد، چراکه اخوان در طول ده‌ها سال گذشته در برابر حاکمیت عربستان ایستاده است.

*گفته می‌شد که یکی از طرح‌های اسرائیل، کوچک کردن کشورهای منطقه است تا این رژیم در برابر این کشورهای کوچک شده، توان ایستادگی داشته باشد. آیا با توجه به جایگاه ژئوپلیتیکی ایران در منطقه این امکان وجود دارد که درنهایت در پس طرح‌هایی که در منطقه دارند؛ به سمت ایران بیایند؟

 هدف مجریان طرح خاورمیانه جدید تقسیم کشورهای منطقه بر اساس شاکله قوی و مذهبی است. در سوریه می‌خواهند 4 کشور ایجاد کنند، در عراق سه کشور و برای مصر هم طرح‌هایی دارند. اکنون کشوری فقیری مانند اتیوپی با 10 میلیارد دلار سرمایه یهودیان سد بزرگی بر روی نیل ایجاد کرده تا از این سد برای فشار بر مصر استفاده کنند تا در نهایت برای انتقال فلسطینی‌های غزه و کرانه غربی به سمت صحرای سینای مصر، موافقت این کشور را جلب کنند. امری که تاکنون مصر موافقت نکرده است. درحالی‌که دولت مصر مخالف این طرح است و یکی از ابزارهای فشار بر مصر احداث همین سدی بوده که در اتیوپی ساخته شده است. چراکه این سد برای مصر بسیار مضر است. کشور مصر از قرن‌های گذشته به شدت تحت تاثیر این رودخانه بزرگ قرار داشته است و حالا با ساخت سد در اتیوپی مقدار ورودی آب به مصر کاهش می‌یابد و کاهش آب نیل تاثیر مخربی بر کل کشور مصر خواهد داشت. در مورد ایران باید گفت که شرایط در ایران متفاوت است. در ایران از گذشته تا کنون نهادهای مدنی قدرتمند بوده‌اند و قدرت نهادهای مدنی جلو برنامه‌های زیاده‌خواهانه دشمنان کشور را می‌گیرد و این یکی از نقاط قوت کشورمان بوده و هست. نظام‌هایی که در این مدت در منطقه ساقط شده‌اند از این نظر با مشکلات متعددی مواجه بوده و از نظر ساختاری قابل مقایسه با کشورمان نیستند. وجود 20 طایفه مذهبی در سوریه موجب شکاف در این کشور شد و دولت اسد نتوانست جلو عمیق شدن شکاف را بگیرد و البته نشان هم نمی‌داد که نسبت به این مهم آگاهی دارد. البته آمریکا هدفی جز فشار بر ایران ندارد اما کشور ایران شاکله اجتماعی و سیاسی قدرتمندی دارد و همین موضوع مانع آن خواهد شد که بتوانند به آسانی بر ایران تاثیر منفی بگذارند و وضعیتی مانند کشورهای منطقه و سوریه پدید ‌‌آید.

اقدامات و فعالیت‌های آمریکا و رژیم صهیونیستی در راستای طرح خاورمیانه جدید در حال اجراست و ترکیه و رژیم صهیونیستی عامل اجرای این طرح هستند

*چگونه می‌توان در برابر این طرح آمریکا و اسرائیل برای ایران ایستاد؟

 خوشبختانه در دولت چهاردهم توجه ویژه‌ای به قومیت‌ها شده است و مدیریت در این دولت بومی‌سازی شده که حرکت هوشمندانه‌ای بوده و طبیعتا این وفاق و همدلی می‌تواند مانع اجرای توطئه‌های دشمنان علیه کشورمان شود. به‌هرحال کسی نمی‌تواند منکر برنامه داشتن دشمنان علیه کشورمان باشد، اما ایران کشوری آسیب‌پذیر نیست و می‌تواند با اتکا بر جامعه همگون خود خطرها را دفع کند.

*آیا ممکن است عربستان، ایران، مصر با یکدیگر متحد شده و اجازه ندهند که این طرح در منطقه و در سوریه به نتیجه برسد؟

 سفر مسعود پزشکیان به مصر و دیدار صمیمانه سی‌سی با رئیس‌جمهور کشورمان نشان می‌دهد که در 2025 برای نخستین بار دو کشور روابط خود را در سطح سفارت برقرار خواهند کرد. این مورد نشان می‌دهد که مصر نیازمند همدلی با ایران است، چراکه خطراتی این کشور را تهدید می‌کند. عربستان هم احتمالا احساس خطر کرده و به ایران نزدیک خواهد شد؛ بنابراین اکنون این کشورها یعنی امارات، مصر و عربستان به سمت ایران خواهند آمد تا مانع اجرای تجزیه خاورمیانه شوند. نکته مهم این است که طرح تجزیه منطقه از زمان کلینتون وجود داشته است. آمریکایی‌ها در مجموع دنبال تشکیل 400 کشور در جهان به‌جای 200 کشور شده بودند. تجزیه کشورها به کشورهای کوچک نشان دهنده خوی استعماری و استکباری آمریکاست. طرح خاورمیانه بزرگ جدی است و اکنون مرحله اجرای این طرح فرا رسیده است.

منبع : آرمان ملی

ارسال نظر

هشتگ‌های داغ

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار