«آرمان ملی» پیشنهاد مصباحی مقدم را بررسی میکند
راه حل های شیخ اصولگرا
آرمان ملی- مرتضی خبازیان زاده: فشارهای اقتصادی چنان افزایش یافته که دولت تمام توان خود را به کار برده تا لااقل بخشی از این فشار را از روی دوش مردم بردارد.

تقریبا همه نهادهای کشور وارد کار شدهاند تا به دولت کمک کنند. از طرف دیگر دولت با وعدههایی که به مردم داده، گروه رایدهنده خود را در انتظار پاسخ به مطالباتش نگه داشته و هنوز در دو سه مورد مهمی که آقای پزشکیان مطرح کرده بود، توفیقی به دست نیامده است. در همین احوال است که فایل تصویری کوتاهی از یک گفتوگو با آقای مصباحی مقدم منتشر شده که میگوید باخبر شده که بالغ بر 30 میلیارد دلار ارز در خانهها نگهداری میشود. وی از دولت خواسته که زمینهای فراهم شود تا مردم این مبلغ ارز و مبلغی در حدود 40 میلیارد دلار طلا را به دولت بدهند تا در کارهای تولیدی استفاده شده و بخشی از مشکلات حل شود.
70 میلیارد دلار
چهره شناخته شده اصولگرا که عضویت مجمع تشخیص مصلحت را نیز دارد، اظهارکرده است که با خبر شده که مردم بالغ بر 30 میلیارد دلار ارز و حدود 40 میلیارد دلار طلا در خانه نگهداری میکنند. آقای مصباحی مقدم از دولت خواسته که با ایجاد زمینههای لازم، جذابیت در تولید را چنان افزایش دهد که این سرمایهها به سمت کار تولیدی کشیده شود. سخن خوبی است و اگر میشد این مبلغ را از کنج خانهها به سوی تولید کشاند، تا حد بسیار زیادی از مشکلات مملکت حل میشد. یک حساب سرانگشتی نشان میدهد این مبلغ تا چه اندازه میتواند در تغییر شرایط اقتصادی اثرگذار باشد. پتروشیمی تدبیر در عسلویه قرار است با یک میلیارد دلار به بهرهبرداری برسد. طرحهای دیگر هم عموما در همین اندازه هستند و تفاوتها چندان زیاد نیست. به بیان دیگر با 30 میلیارد دلاری که در خانهها نگهداری میشود، علاوه بر اینکه میتوان 30 پروژه بزرگ شبیه پروژه پتروشیمی تدبیر در عسلویه را راهاندازی کرد، میتوان بر بخش بسیار بزرگی از ناترازیهایی که امروز گریبان صنایع را گرفته فائق آمد. آقای مصباحی مقدم اظهار کرده است که میتوان برای مردم برخی کارها را توضیح داد و اگر مردم اطلاع پیدا کنند در انجام این کارها شرکت میکنند. حرف آقای مصباحی مقدم در مقام تئوری درست است اما با وضعیت امروز همخوانی ندارد. کسانی که پولی را در خانه ضبط میکنند، به این فکر کردهاند که این مبلغ پنهان شده، میتواند در لحظه دشوار به کمک خانواده بیاید. اصلا و ابدا نمیتوان انتظار داشت که وقتی شرایط برای خانواده سخت میشود، به حمایت نظام بانکی امیدوار بود. نه گرفتن وام آنقدرها سریع و آسان است و نه چندان مقرون به صرفه است که وام از بانک گرفته شود. تردید نیست که آقای مصباحی مقدم دلیل این عدم اطمینان را میداند. نکته مهم دیگری هم در بین است که گفتنش خالی از لطف نیست. شاید آقای مصباحی مقدم بتواند برای پیاده کردن پیشنهاد درستی که ارائه کردهاند، راهی برای غلبه بر مشکل پیدا کنند. از آقای مصباحی مقدم میتوان پرسید چند درصد از کسانی که چنین مبلغی را در خانه خود پنهان کردهاند، از اینترنت رضایت ندارند؟ میگویید ربطی ندارد؟ به نظر من که ربط دارد. وقتی سرعت اینترنت آنقدر پایین است که نمیتوان حتی سخنان خود آقای مصباحی مقدم را بدون قطع شدن گوش کرد، کسانی که از این مهم رضایت ندارند، آیا میتوانند با پیشنهاد آقای مصباحی مقدم همراهی کنند؟ سوالهای دیگری هم میتوان مطرح کرد. چند درصد از مردمی که چنین سرمایهای را در خانه خود پنهان کردهاند، در معرض قانون اخیر عفاف و حجاب قرار میگیرند و نسبت به آن سوال دارند؟ آیا به سوال این مردم پاسخ درست و قانع کننده داده شده است؟ چند درصد از این مردم به آقای پزشکیان رای دادهاند و اکنون متوجه انواع کارشکنیهای تندروها هستند؟ حرف آقای مصباحی مقدم درست است اگر و تنها اگر مردم نگرانی از بابت فساد و ناکارآمدی نداشته باشند. چه میتوان گفت به مردمی که چنین سرمایهای دارند و آن را به دولت نمیدهند؟ آیا میتوان انتظار داشت که آنها با وجود آن که در پروژههای بزرگ مشارکت میکنند، نسبت به سازوکار پروژهها سوال نداشته باشند؟ کدام شفافیت در کدام پروژه بزرگ وجود داشته که امروز بتواند تا حد زیادی موجب آرامش مردم شود تا بتوانند این سرمایه بزرگ را به دولت وام بدهند؟
یک پیشنهاد
سیاست، عالم واقعیتها و ممکنات است و این را بهتر از هرکسی، شخص آقای مصباحی مقدم میداند که در این فضا سیر کرده و صاحب تجربه است. از آقای مصباحی مقدم میتوان سوالات متعددی با همین مضامین پرسید. آیا آقای مصباحی مقدم و دیگر اصولگرایان معتدل راهی برای کنترل لایههای تندرو اصولگرا یافتهاند؟ همین چند روز قبل عدهای که معلوم نیست از کجا هدایت میشدهاند، جمع شده و به دولت از بالا تا پایین آن بیاحترامی کردهاند. کسی از بین آنها فریاد میزد و آقای پزشکیان را از سرنوشتی شبیه بنیصدر میترساند. دیگری معاون راهبردی دولت را با الفاظی زشت خطاب قرار داده بود. آیا آقای مصباحی مقدم میتواند به مردمی که شاهد چنین زیادهرویهایی هستند بگوید پول و طلای خود را به دولت بدهند در حالی که دولت با تمام طول و عرض و ارتفاعش از مقابله با چنین تندروهایی ناتوان است؟ سخن آخر اینکه حالا با گذشت نزدیک به نیم قرن از انقلاب میتوان مشکلات کشور را در چند سرفصل خلاصه کرد و اگر پاسخی قانع کننده به همین چند مورد داده شود، بیشک مردم طلاهای خود را به دولت خواهند داد. بهتر نیست اول آقای مصباحی مقدم از جایگاه بلند خود استفاده کرده و موجب نزدیکی گروههای مقابل هم شود تا مردم خودبهخود وارد کمک و همکاری با دولت شوند؟ سعدی بزرگ میگوید: اول دل برده بازپس ده/ تا دست بدارمت ز فتراک.
ارسال نظر