«آرمان ملی» تعامل میان جامعه و حاکمیت را بررسی میکند
مردم مولفه قدرت کشور
آرمان ملی- سهیل ثابت: اهمیت نقش مردم در تعامل با دولت از مسائلی است که بارها بدان تاکید شده و حتی امام خمینی(ره) بنیانگذار انقلاب اسلامی نیز بسیار نسبت به این موضوع مهم تاکیدات موکدی داشته است.
جملات معروفی نیز از ایشان موجود است که میفرمایند: «مردم ولی نعمت ما هستند. دولت خدمتگزار ملت باشد در امور. شرکت بدهند مردم را در همه امور، همه در خدمت ملت هستند؛ دولت در خدمت ملت است؛ ما همه در خدمت ملت هستیم.» لذا نقش و اهمیت مردم در حکومت بسیار تاکید شده است. دولت و حکومت نیز اتفاقا اگر مسائل مختلف را با مردم پیش ببرند و تلاش کنند با بر آوردهکردن مطالبات جامعه اتحاد بیشتر دولت- ملت را شکل دهند بسیار بیشتر و بهتر میتوان شاهد استحکام حکومت و پشتیبانی مردم بود. چه اینکه بسیاری از استراتژیستهای مطرح جهان که تا پیش از در مولفههای قدرت از قدرت نظامی، قدرت اقتصادی، قدرت سیاسی و قدرت ژئوپلیتیک نام میبردند سالها است مولفه تازهای را به این مولفهها اضافه کردهاند و آن هم قدرت مردم است که بسیار هم بر روی آن تاکید دارند. چه اینکه اگر هر مردم هر کشوری پشت دولت یا حکومتش باشد نمیتوان آسیبی به آن کشور رساند. لذا در همه برههها و مراتب سخت تاریخی در کشور نیز جدای از توان نظامی این اهمیت و پشتیبانی مردمی بوده که در همه آوردگاهها ایران را سربلند بیرون آورده است از همین جهت است که گفته میشود هر چقدر اتحاد، انسجام، وفلق و همدلی میان جامعه و حاکمیت بیشتر شود ایران و مردانش در عرصههای منطقهای و بینالمللی بسیار پرقدرتتر ظاهر خواهند شد.
قدرت مادی
مساله رابطه حکومت و مردم در صحبتهای معاون راهبردی رئیسجمهور هم متجلی است. چنانکه محمدجواد ظریف اظهار داشت: شما منافع ملی را نمیتوانید از منافع آرمانی جدا کنید. یک حرف غلطی را آقای کیسینجر راه انداخت که ایران باید بین انقلاب بودن، آرمان بودن و کشور بودن یکی را انتخاب کند. بنده در حضور کیسنجر و شاگردانش به او گفتم که هر وقت آمریکا بین آرمان بودن و کشور بودن یکی را انتخاب کرد؛ آن زمان از ایران هم بخواهید یکی را انتخاب کند. ظریف با بیان اینکه قدرت یک کشور، مجموعهای از قدرت آرمانی، انگیزشی و قدرت مادی آن است، بیان داشت: هیچ کشوری تنها بر پایه قدرت مادی نیست که بتواند حیات پیدا کند. این تصورات که تعداد قایقهای توپدار، قدرت یک کشور را تعیین میکند یا GDP قدرت یک کشور را تعیین میکند؛ مربوط به قرن گذشته است. ظریف افزود: امروز، قدرت یک ملغمهای از افکار عمومی، تصوراتی که راجع به شما وجود دارد، داستانی که برای دنیا دارید و انگیزشی که در دنیا ایجاد میکنید، است. اینها مجموعهای از قدرت هستند. لذا، آرمانهای ما جزئی از منافع ملی هستند. کسانیکه میگویند، آرمانهای ملی در تقابل با منافع ملی قرار دارند، در تعریف منافع ملی اشتباه میکنند. رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک نهاد ریاست جمهوری بیان کرد: من با شما میتوانم موافق باشم که باید آرمانها را در چارچوب منافع ملی و با حساب هزینه فایده دنبال کنید؛ کمااینکه سایر منافع ملی را هم با اولویت دنبال کنید. مثلا، یک منفعت ملی شما میتواند تمامیت ارضی باشد، یک منفعت ملی دیگر شما، وضعیت اقتصادی باشد. وقتی که تمامیت ارضی شما در مخاطره است، خیلی نگران وضعیت اقتصادی نیستید. لذا، باید این اولویتها را در نظر داشته باشید. وزیر سابق امور خارجه تصریح کرد: به نظر من، رضایتمندی مردم و عزت ملی از بالاترین منافع ملی هستند که باید همواره آنها را در نظر گرفت و هیچگاه نباید این منافع ملی را فراموش کرد. اما به این معنا نیست که آرمانها را جزئی از منافع ملی هستند یا در تقابل با آن قرار دارند. آرمانها در راستای منافع ملی قرار دارند. زمانی میتوانید یک حکمرانی خوب داشته باشید که همه این منافع را با همدیگر در یک کنسرت زیبا پیش ببرید. اما اگر روزی، در این کنسرت تزاحمی پیدا شد، شما مجبورید کوک یکدستگاه را سفت یا شل کنید تا کنسرت بهخوبی نواخته شود.
ارسال نظر