| کد مطلب: ۱۱۴۹۳۲۱
لینک کوتاه کپی شد

بررسی «آرمان ملی» از بایسته‌های وفاق دولت و ملت

گفتمان شفاف، کلید وفاق با ملت

آرمان ملی- حمید شجاعی: بسیاری از جامعه‌شناسان، مردم‌شناسان و حتی فعالان سیاسی بر این باورند که برخی اتفاقاتی که طی سال‌های گذشته در حوزه‌های مختلفی رخ داده بیش از آنکه خود اتفاق در جامعه تاثیر مثبت و موثری بگذارد بالعکس فاصله میان حاکمیت و جامعه را بیشتر کرده است.

گفتمان شفاف، کلید وفاق با ملت

به عبارتی شکاف میان دولت- ملت پدید آمده است که اگر به موقع چاره نشود و راهکارهایی برای حل مشکلات در جهت پرشدن این گسست و شکاف پیدا نشود در نهایت این شرایط رو به وخامت و دشواری می‌گذارد که در مسیر خود با بحران اعتماد همراه می‌شود. لذا هر اندازه که  میان جامعه و دولت گفت‌وگو صورت گیرد و نقاط مشترک بیشتری پیدا شود می‌توان به اتحاد و انسجام بیشتر و از بین رفتن شکاف و گسست‌ها دست یافت. در چنین شرایطی مسعود پزشکیان با گفتمان وفاق ملی به قدرت رسیده و تشکیل دولت داده است تا از مسیر وفاق، همدلی و انسجام در کشور مسائل و مشکلات کشور را در حوزه‌های مختلف حل و فصل نمود. لذا در قدم اول این رویکرد دولت را می‌توان به فال ‌نیک گرفت و گامی بزرگ در راستای از بین بردن گسست و نقار میان ملت-دولت در نظر گرفت. به واقع نیز پزشکیان و دولتش توانسته‌اند حداقل طی ماه‌های گذشته نشاط و امید را به جامعه هدیه کنند و مردم را به آینده امیدوار سازند. کلید واژه «دعوا نکنیم» که بارها از سوی مسعود پزشکیان به کار برده شده گرچه در ظاهر خیلی عادی و پیش پا افتاده به نظر می‌رسد اما در واقع درونمایه آن به مباحثی بنیادین و پایه‌ای می‌پردازد که اگر در آنها به جای دعوا، مشاجره و تقابل گفت‌وگو صورت گیرد بسیار راحت می‌توان در یک نوع هماهنگی مشکلات را در هر حوزه‌ای که باشند مرتفع ساخت تا هم جامعه به میزانی از رضایتمندی برسند و هم حاکمیت و دولت بتواند آنطور که باید به امورات رسیدگی کند و در نهایت نتیجه و برون داده چنین رویکردی اتحاد دولت و ملت خواهد بود. با این حال برخی جریانات تندرو و دلواپس هستند که چنین امری را بر نمی‌تابند و خوش ندارند و صرفا بر پایه اهداف و منویات خود پیش می‌روند. جامعه و مطالباتش را به رسمیت نمی‌شناسند  و صرفا مردمی را مردم می‌دانند که بر مبنای گرایش، افکار و عقیده‌های آنها رفتار کنند. این در حالی است که امام خمینی(ره) همواره بر نقش مردم و اینکه مردم ولی نعمت حکومت‌ هستند، تاکید داشتند. تجربه نیز در طی تاریخ ثابت کرده که هر جا ملتی پشتیبان دولتی بوده، دولت در حوزه‌های مختلف داخلی و بین‌المللی موفقیت کسب کرده است و هر جا هم این نسبت بر عکس بوده چندان موفقیتی حاصل نشده است.

* معجزه گفت‌وگو

جامعه ایرانی با توجه به پیشرفت تکنولوژی و عصر انفجار اطلاعات که با رشد و پیشرفت فضای مجازی، شبکه‌های اجتماعی و هوش مصنوعی همراه شده امروز نسبت به همه مسائل و امورات در حوزه‌های مختلف آگاهی دارد و دیگر برای پذیرش هر گونه مساله‌ای مبتلا به جامعه باید روند اقناع‌سازی و اقناع‌گری برایش در نظر گرفته شود. حال این پذیرش بخواهند در مسائل فرهنگی و اجتماعی مثل حجاب و قانون حجاب باشد یا در حوزه فیلترینگ یا حتی تصمیمات اقتصادی. مهم این است که جامعه این شفافیت، صداقت و گفت‌وگو را از مسئولان مربوطه در مقام‌های مختلف دولتی و حاکمیتی ببیند و بدین باور برسد که در هر موضوعی گفت‌وگو و اقناع‌سازی نخستین اقدام در قبال جامعه است. اینکه مردم از همه جیز تا حد ممکن با خبر باشند و بتوانند نظرات موافق یا مخالف خود را بدهند. چنانکه محسن برهانی حقوقدان و استاد دانشگاه  در دانشگاه تهران خطاب به دانشجویان گفت: «حرفتان را با آرامش و عدم خشونت بزنید این را شما شروع کنید... اگر با صحبت و گفت‌وگو خشونت فکری و عملی فردی را کم کنید قطعا برنده‌اید. برای گفت‌وگو حلقه‌هایی را راه بیندازید نه این اداهایی که در می‌آورند. نمی‌گویم فضا خیلی تغییر کرده اما امیدها بیشتر شده الان کسی را داریم که صدا را بشنود اما زمانی اینطور نبود. جامعه‌ای که به حقوق خود آگاه شد و غیرخشونت‌آمیز مسیری را شروع کرد، اگر هزاران سد هم بگذارند راهش را می‌رود.» اگر همه به این نتیجه برسند که به جای هر ابزاری به گفت‌وگو روی بیاورند می‌توان گفت که اختلافات کمتر خواهد شد و برای حل مشکلات از هر نوعی شاهد نقاط مشترک بیشتری خواهیم بود.

* شنیدن صدای یکدیگر

سخنگوی دولت با حضور در مراسم روز دانشجو در دانشگاه علامه طباطبایی عنوان کرد: بسیار خرسندم در دانشگاه بزرگ علامه طباطبایی خدمت دانشجویان مشغول هستیم، واقعیت این است که من ترجیح می‌دهم که به زبان معلمی خودم برگردم و بگویم که چرا ما به وفاق نیاز داریم. به همین دلایل که امروز در اینجا مطرح شد، ما به شدت به وفاق نیاز داریم تا بتوانیم همدیگر را بشنویم. فاطمه مهاجرانی گفت: ما واقعا به گفت‌وگو نیاز داریم؛ چرا که گفت‌وگو از آگاهی نشأت می‌گیرد. دلبندان من، حتما باید به حرف‌های یکدیگر گوش دهیم. اینگونه نیست که بگوییم فقط یک جریان باید صحبت کند. وجود شما در اینجا نشان‌دهنده سیاسی بودن است و این امر کاملا درست است، اما باید فضایی برای گفت‌وگو ایجاد کنیم. وی با بیان اینکه فضای گفت‌وگو فضایی است که در آن، هر کس باید در درون خود آرامش داشته باشد، افزود: امروز از هر چیزی بیشتر به وحدت درونی نیاز داریم. سخنگوی دولت ادامه داد: اگر ما معتقدیم که علوم انسانی، پیشران توسعه است، این بدان معناست که فرد عالم به علوم انسانی، خود فردی توسعه‌یافته است. توسعه‌یافتگی با تحجر جمع نمی‌شود و حتما به تحمل، مدارا و پذیرش دیگران نیاز دارد. به عبارت دیگر، باید آمادگی داشته باشیم تا با یکدیگر بنشینیم و گفت‌وگو کنیم. مهاجرانی با تاکید بر اینکه ما مخالف همدیگر نیستیم، خاطرنشان کرد: بچه‌ها، شعار استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی را ۴۵ سال است که با افتخار سر می‌دهیم و تمام ما برای این ایران ایستاده‌ایم. وی گفت: ما به وحدت درونی نیاز داریم و باید صدای یکدیگر را بشنویم.

منبع : آرمان ملی
نویسنده : حمید شجاعی

ارسال نظر

هشتگ‌های داغ

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار