«آرمان ملی» از روند صعودی بورس در روزهای اخیر گزارش میدهد
موتور بورس روشن خواهد ماند؟
آرمان ملی: در ماههای اخیر، بازار بورس ایران با سیاستهای عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد، به سمت رونق حرکت کرده است و روند صعودی را نشان میدهد که در سال 1403 بیسابقه بوده است.
با این حال، عواملی همچون تشدید تحریمهای آمریکا و اروپا و تصویب قطعنامه شورای حکام، وضعیت اقتصادی کشور را تاحدی بحرانی کرده و روند رو به رشد بورس را متزلزل کرد. در حالی که بورس در حال حاضر بیشتر نیاز به جلب اعتماد مردم و سرمایهگذاران دارد، چنین شرایطی باعث میشود که روند صعودی بورس با چالشهایی روبهرو شود که تلاشهای دولت را ناکام بگذارد.
سبزپوشی بورس
به گزارش «آرمان ملی»، سیاستگذاریهای همتی در روزهای اخیر بر تقویت بازار بورس قرار گرفته تا با ایجاد ثبات نسبی و سبزپوشی آن در روزهای مستمر، اعتماد سرمایهگذاران را به خود جلب کند و این بازار را از روند بحرانی سالهای گذشته تغییر دهد، اما به نظر میرسد که تا زمانی که تنشها و تحریمها و قطعنامههای مختلف علیه ایران ادامه داشته باشند، چالشهای موجود بر سر راه رشد بورس همچنان پابرجا خواهند بود. کارشناسان معتقدند، این وضعیت نشاندهنده پیچیدگیهای اقتصادی ایران و تأثیرات بینالمللی بر بازارهای داخلی است، از این رو به نظر میرسد برای بهبود وضعیت بورس، نیاز به برخی تغییر جهتها در سیاستهای اقتصادی به موازات کنترل و کاهش تنشهای بینالمللی وجود دارد.
جذابیت بازار سرمایه
تحلیلگران بر این باور هستند، ایجاد ابزارهای مالی جدید و متنوع میتواند به جذب سرمایهگذاران کمک کند. این ابزارها میتوانند شامل اوراق قرضه، صندوقهای سرمایهگذاری و دیگر محصولات مالی باشند، همچنین میتوان با ارائه تسهیلات و مشوقهای مالی به صنایع داخلی، تولید را افزایش داد. این حمایت میتواند شامل کاهش مالیات، تسهیلات بانکی و حمایتهای صادراتی باشد. بهعلاوه تقویت روابط تجاری با کشورهای همسایه نیز از جمله گزینههایی است که میتواند با بهبود وضعیت اقتصادی و احتمال توسعه سرمایهگذاریها، تاثیرتحریمها را خنثی کرده و با ایجاد روابط تجاری با کشورهای همپیمان به بهبود وضعیت اقتصادی و در نتیجه رونق بورس کمک کند. یکی از الزامات اساسی بازار سرمایه، شفافیت اطلاعاتی و دسترسی آسان سرمایهگذاران به اطلاعات مالی شرکتهاست. تقویت سامانههای نظارتی و الزام شرکتها به انتشار گزارشهای دقیق و بههموقع میتواند اعتماد بیشتری به بازار ایجاد کند.
افزایش نرخ تسعیر
بانک مرکزی نامهای مبنی بر افزایش نرخ تسعیر ارز منتشر کرده که بازار واکنش خوبی به آن نشان داده است. این تصمیم در کوتاهمدت باعث واکنش مثبت بازار سهام و شاخص کل بورس با رشد خوبی همراه خواهد کرد. بررسی پیامهای این اقدام نشان میدهد که این سیاست میتواند در بخشهای مختلف اقتصاد و بازار سرمایه تاثیرگذار باشد. افزایش نرخ تسعیر ارز به معنای افزایش ارزش ریالی درآمدهای ارزی شرکتهای تولید شدهاست، شرکتهای فعال در صنایع پتروشیمی، فلزات اساسی، معادن و نفت از این تصمیم خواهند برد. درآمد این شرکتها ممکن است به ارز خارجی تبدیل شود و با تغییر نرخ تسعیر، سودآوری آنها باعث بهبود مییابد که میتواند باعث افزایش ارزش سهام آنها در بورس شود. به گفته تحلیلگران، این تصمیم میتواند به دولت در سیاستهای کلان ارزی کمک کند، چراکه افزایش نرخ تسعیر ارز، انگیزه صادرکنندگان برای خرید ارز در سامانه نیما را افزایش میدهد و از طرفی، سیاستهای پولی دولت برای تامین بودجه را تقویت میکند.
چالشها و ملاحظات
تصویب بانک مرکزی مبنی بر افزایش نرخ تسعیر ارز، بهویژه برای برخی شرکتها و بانکها، تصمیم مثبتی تلقی شود، چراکه میتواند به افزایش سهام و جذب سرمایهگذاری کمک کند، با این حال، موفقیت بلندمدت این سیاست در مدیریت تأثیرات آن بر بخشهای مختلف اقتصاد و کنترل انتظارات تورمی دارد، اما اگر دولت همزمان ثبات اقتصادی را حفظ کند، این اقدام میتواند نقطه عطفی در تقویت بازار سرمایه محسوب شود. بر اساس این گزارش، بازار سهام از ابتدای هفته روند صعودی داشت. شاخص کل بورس روز گذشته توانست مقاومت سنگین دو میلیون و 300 هزار واحدی را از پیشرو بردارد و در ارتفاع دو میلیون و 331 هزار واحدی بایستد. دیروز هزار و 53 میلیارد تومان پول حقیقی وارد بازار شد. معاملات دیروز سهمهای بزرگ بازار در جهت کندل روز معاملاتی گذشته بسته و در پایان بورس دیروز، شاخص کل با رشد 49 هزار و 141 واحدی که معادل 15/2 درصد این شاخص است، همراه شد. بر این اساس شاخص کل در پایان معاملات امروز در ارتفاع دو میلیون و331 هزار واحدی ایستاد. در طرف دیگر، قیمت معاملات سهمهای کوچک بازار سهام نیز افزایش یافته است، به طوری که شاخص هموزن بازار در پایان بورس امروز 14 هزار و 71 واحد که معادل 93/1 درصد این شاخص است، افزایش ارتفاع داد و به سطح 741 هزار واحد رسید. گفتنی است، خبرهایی غیررسمی در خصوص افزایش سرمایه شرکت ایرانخودرو در بین سهامداران به گوش میرسد، گفتنی است تابلو بورس اوراق بهادار تهران در روز جاری، حجم معاملات را 2/16 میلیارد برگه سهم و ارزش معاملات خرد (سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی) را هفت هزار و 842 میلیارد تومان نشان میدهد.
روند صعودی بازار
همایون دارابی، کارشناس بازار سرمایه در این باره بیان کرد: باتوجه به اینکه تنشها در منطقه خاورمیانه تا حدی کنترل شده و دولت چهاردهم نیز از زمانی که روی کار آمده از بازار سرمایه حمایت کرده، فعلا شرایط برای بازار سرمایه مثبت ارزیابی میشود. دارابی ادامه داد: همچنین دولت در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ نیز نکات منطقی و معقولی را گنجانده است و همه اینها باعث شدهاند بازار سرمایه از کف خودش فاصله بگیرد و در حال طی کردن روند صعودی باشد.
قطعنامه شورای حکام
دارابی در خصوص امکان تأثیرگذاری قطعنامه شورای حکام بر آینده بازار سرمایه افزود: این قطعنامه همهچیز را به سه ماه آینده ارجاع میدهد و میگوید که مدیرکل آژانس انرژی اتمی باید سه ماه دیگر در این خصوص گزارش بدهد. وی ادامه داد: ما هنوز نمیدانیم که در آینده چه اتفاقی رخ خواهد داد و اینکه آیا مذاکرهای رخ خواهد داد یا نه؟ وی افزود: آژانس بینالمللی انرژی اتمی یک مجموعه سیاسی است که طبیعتاً تصمیماتش هم در قالب مسائل سیاسی گرفته میشود و به همین خاطر است که شرایط به این برمیگردد که ما در ماههای آینده چه تصمیماتی را اتخاذ کنیم.
سیاست درست
دارابی درخصوص حرکت دولت به سمت تکنرخی کردن ارز گفت: با توجه به اینکه صنایع پتروشیمی و معادن از گروههای پیشرو و فعال در بازار سرمایه هستند و آنها از این سیاست تأثیر میگیرند قطعاً میتواند به سود بازار سرمایه تمام شود. این کارشناس بازار سرمایه در خصوص ورود ترامپ به کاخ سفید و تأثیرش بر اقتصاد ایران گفت: ما در حال حاضر منتظر این هستیم که ببینیم ترامپ چه اقدامی خواهد کرد؟ ما به خودی خود تصویر مثبت یا منفی نداریم، ولی خوب اگر مسیر مذاکره در پیش گرفته شود و باتوجه به صحبتهای آقای لاریجانی با وبسایت رهبر انقلاب میتوان حدس قریب به واقع زد که احتمالا ایران در این خصوص تصمیمات مهمی گرفته است.
نرخ تسعیر و سهام بانکها
دارابی در خصوص نرخ تسعیر ارز نیز بیان کرد: این مسأله یکی از فاکتورهای اساسی در نظام بانکی است و نرخ آن یک فرصتی را ایجاد میکند که بانک از محل آن سرمایههایش را افزایش دهد و هرچه این نرخ به نرخ واقعی بازار آزاد نزدیکتر باشد بانکها فرصت مناسبی پیدا میکنند تا بتوانند سرمایههای خودشان را افزایش بدهند.
ارسال نظر