«آرمان ملی» رای تاریخی دادگاه لاهه را بررسی میکند
سیلی عدالت بر چهره نتانیاهو و گالانت؟
آرمان ملی- حمید شجاعی: جنایتهای اسرائیل در غزه و لبنان از حد تصور خارج شده و مدتها است که به سمتوسوی یک نسلکشی رفته است.
اقداماتی که هیچ نهاد بینالمللی بهصورت قانونی و الزامآور تا کنون مقابل آن نایستاده و به هر نحو ممکن که شده ماشین جنگی صهیونیستها را از کار نینداخته است. طی ماههای اخیر نیز تنها رویکرد مشخصی که از سوی نهادها و مقامات بینالمللی و همچون سازمان ملل متحد و ارکان زیر مجموعهاش؛ دبیر کل و سران کشورها و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا شنیده و میشنویم چیزی جز ابراز نگرانی و تاسف نسبت به فاجعهای که در غزه و لبنان رخ میدهد نبوده است. حتی شورای امنیت سازمان ملل که باید حافظ صلح و امنیت جهان باشد نیز از دادن قطعنامهای علیه اسرائیل و اقداماتش عاجز است و حتی مساله به آن مرحله نیز نمیرسد. در چنین شرایطی و در جاییکه قوانین بینالمللی و نهادهای بینالمللی توانایی لازم را برای پاسخگوکردن رژیم صهیونیستی و پایاندادن به جنایاتش ندارند طبیعی است که کشورهای آزادیخواه و جبهه مقاومت بخواهند خود به طور مستقیم دست به کار شده و صهیونیستها را سر جای خود بنشانند. برخوردهای قاطع ایران نیز در عملیاتهای وعده صادق 1 و 2 نشان داد که صهیونیستها توانایی لازم را برای بقا و ماندگاری ندارند و اگر نباشد حمایتهای آمریکا و اروپاییها اسرائیل خیلی زودتر از اینها باید به زانو در میآمد.
* صدور حکم تاریخی
پنجشنبه یکم آذرماه بود که دیوان کیفری بینالمللی حکم بازداشت نخستوزیر رژیم صهیونیستی و وزیر جنگ برکنار شده را صادر کرد. بر این اساس دیوان کیفری بینالمللی با انتشار بیانیهای در وبسایت خود اعلام کرد این دادگاه حکم بازداشت «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر اسرائیل و «یوآو گالانت» وزیر جنگ برکنار شده اسرائیل را بهدلیل جنایات جنگی مرتکب شده در جنگ غزه صادر کرده است. در این بیانیه آمده است: «حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت بهدلیل ارتکاب جنایات جنگی از تاریخ دستکم ۸ اکتبر ۲۰۲۳ الی ۲۰ مه ۲۰۲۴، روزی که دادستان درخواستی را در این خصوص ارائه داد، صادر شده است.» دیوان کیفری بینالمللی همچنین ادعاهای رژیم صهیونیستی را در مورد «عدم صلاحیت قضایی» بابت حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت رد کرد. در بیانیه دیوان لاهه آمده است: «دادگاه کیفری بینالمللی بهدلایل قانعکنندهای دست یافته که نشان میدهند آقای نتانیاهو متولد ۲۱ اکتبر ۱۹۴۹ و آقای گالانت متولد ۸ نوامبر ۱۹۵۸ مسئول جنایاتی هستند که بهطور مشترک مرتکب شدهاند. از جمله این جنایات میتوان به استفاده از قحطی بهعنوان یک روش جنگی، جنایات علیه بشریت، قتل، آزار و اذیت و اقدامات غیرانسانی اشاره کرد.» این دیوان تاکید کرد: «نتانیاهو و گالانت هر کدام بهدلیل جنایت جنگی که از عمدا حملهای را علیه مردم غیرنظامی انجام دادهاند، مسئولیت کیفری دارند.» بیانیه دیوان کیفری بینالمللی در این خصوص صراحتا به محرومیت و عدم دسترسی ساکنان غزه به ملزوماتی چون غذا، آب، دارو و ملزومات پزشکی و همچنین سوخت و برق، اشاره و تاکید کرده است که این تنها بخشی از اتهامات مطرح علیه نتانیاهو و گالانت است. این حکم به این معناست که ۱۲۴ کشور عضو دیوان دادگستری بینالمللی موظف هستند در صورت ورود نتانیاهو و گالانت به این کشورها، آنها را بازداشت کنند. اما نکته اینجا است که دیوان کیفری بینالمللی هم مثل دیگر دادگاههای کیفری بینالمللی معاصر، فاقد هرگونه اختیارات اجرایی از آن خود است. یعنی اینکه مثلا در پروندهای مانند پرونده اسرائیل و حماس، دیوان کیفری بینالمللی ممکن است هرگز نتواند مظنونان را دستگیر یا آنها را محاکمه کند. این مشکل باعث میشود عملا متهمان تا زمانیکه در کشور خود، یا کشورهای غیر عضو در دادگاههای بینالملی از جمله دیوان بینالمللی کیفری هستند، بتوانند آزادانه به زندگی و چه بسا به جنایت خود ادامه دهند.
*واکنشها به حکم
بالاخره پس از مدتها انتظار از اینکه دیوان لاهه با تمام فشارها و تهدیدهای غربیها چه حکمی در خصوص سران جنایتکار اسرائیل خواهد داد، دادگاه حکم به بازداشت نتانیاهو و گالانت داد که اتفاقا اکثریت جامعه جهانی از این حکم استقبال کردند و تنها آمریکا و برخی کشورهای انگشتشمار در قبال این حکم موضع خصمانه اتخاذ کردند. اما نکته مهم همین همگرایی بینالمللی در موافقت با اجرای حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت بود که بیش از همه مورد توجه قرار گرفت. چنانکه برخی مقامات در کشورمان به این موضوع واکنش نشان دادند. سردار سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران گفت: با این حکم با پایان و مرگ اسرائیل روبهرو هستیم و آنها در انزوا قرار گرفتهاند. محسن رضایی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نام نیز در ایکس نوشت: «صدور حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت توسط دیوان کیفری بینالمللی اثبات حقوقی جنایات جنگی جانیان صهیونیست است؛ اما استبداد بینالمللی صهیونی- آمریکایی تلاش خواهد کرد با تهدید و تحریم مانع از اجرای آن شود. اجرای این حکم آزمونی برای همه جهانیان است.» در واکنشهای جهانی نیز «آنتونیو گوترش»، دبیرکل سازمان الملل، احترام خود را به استقلال دادگاه کیفری بینالمللی ابراز کرد. «آگنس کالامار» دبیرکل عفو بینالملل نیز این اقدام از سوی دیوان کیفری بینالمللی را نقطه عطف تاریخی دانست و دیدهبان حقوق بش نیز اعلام کرد که احکام بازداشت دیوان کیفری بینالمللی با توجه به تلاشها برای سنگاندازی بر سر راه اجرای عدالت، بسیار مهم است و این احکام تصور اینکه افرادی فراتر از قانون هستند را از بین برد. در همین راستا مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در واکنش به صدور حکم بازداشت «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی و «یوآو گالانت» وزیر جنگ پیشین این رژیم از سوی دیوان کیفری بینالمللی (دیوان لاهه)، اظهارکرد که این حکم الزامآور است و همه کشورهای عضو اتحادیه اروپا آن را اجرا خواهند کرد. مقامات ارشد چین، فرانسه ، انگلیس، کانادا و هلند نیز اعلام کردند که از قوانین بینالمللی پیروی خواهند نمود. مقامات کشورهای عربی و آفریقایی نیز از این حکم استقبال کردند و آن را گامی در جهت تحقق عدالت خواندند. البته این حکم مخالفانی هم داشت. بایدن رئیسجمهور آمریکا حکم بازداشت نتانیاهو را ظالمانه خواند. آلمانیها نیز اعلام کردند که موضعشان در قبال تسلیح اسرائیل تغییر نکرده است. نتانیاهو نیز در واکنشی قابل پیشبینی گفت: «اسرائیل تصمیم دادگاه کیفری بینالمللی را به رسمیت نخواهد شناخت.» گالانت؛ وزیر جنگ سابق رژیم صهیونیستی مدعی شد: «تصمیم دیوان کیفری بینالمللی یک سابقه خطرناک علیه حق دفاع است و اسرائیل و رهبران حماس را در یک جبهه قرار میدهد.» اما در این بین موضع ویکتو اوربان نخستوزیر مجارستان جالب بود که ضمن به چالش کشیدن رای دادگاه لاهه و دعوت از نتانیاهو تضمن داد که حکم بازداشت را اجرا نخواهد کرد.
ارسال نظر