| کد مطلب: ۱۱۴۶۹۵۱
لینک کوتاه کپی شد

عراقچی خطاب به گروسی:

ایران پاسخ اقدامات غیرسازنده در شورای حکام را خواهد داد

آرمان ملی- احسان اسقایی: آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با دستور کار بررسی ابعاد همکاری ایران با آژانس در زمینه‌های مختلف از جمله اجرای قطعنامه 2231 و نیز گزارش بازرسان این نهاد از تاسیسات ایران، نشست فصلی خود را آغاز کرد.

ایران پاسخ اقدامات غیرسازنده در شورای حکام را خواهد داد

پیش از این شاهد حضور رافائل گروسی مدیرکل آژانس در تهران بودیم. او با مقامات ایران مذاکراتی داشت و درکنفرانس خبری خود با بیانی دیپلماتیک ابراز امیدواری کرد که ایران و آژانس به پیشرفت‌هایی در زمینه سؤالات آژانس و البته بازرسی برخی بازرسان دست یابند. در آن کنفرانس، اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران ضمن تاکید برهمکاری ایران و آژانس اعلام کرد که در صورتی که در نشست آینده آژانس قطعنامه‌ای علیه ایران به تصویب برسد، تهران حتی قبل از تصویب قطعنامه اقدامات جدید هسته‌ای را آغاز خواهد کرد. وزیر امور خارجه ایران نیز با ادبیاتی دیپلماتیک بر همین مورد تاکیدکرد. خبری از چند و چون توافقات ایران و با گروسی منتشر نشد اما از میان الفاظی که گروسی در ایران استفاده می‌کرد و لبخندهایی که بر لب داشت، برخی امیدوار بودند که او با درک ایستادگی ایران بر اصول تعیین شده خود، اجازه شکل‌گیری چالش جدیدی به طرف‌های اروپایی ندهد و به آنها تاکید کند که انتظار تعامل از ایران، در گرو نشان دادن تعامل خواهد بود.

*گزارش مثبت آژانس

 به رغم اینکه گروسی ابراز امیدواری کرده بود که روند پرونده هسته‌ای ایران به خوبی پیش رود ظاهراً او در تهران به گونه دیگری سخن گفته و در آژانس گزارش دیگری داده است و نتوانسته اروپایی‌ها را مجاب کند که ایران فصل جدیدی از همکاری خود با آژانس را آغاز کرده است. آژانس درگزارشی در مورد ایران اعلام کرد: «در جریان سفر رافائل گروسی، امکان عدم گسترش بیشتر ذخایر اورانیوم غنی‌شده ۶۰ درصد مورد بحث قرار گرفته است. این در حالی است که ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران از حد مجاز در توافق ۲۰۱۵ فراتر رفته است. آژانس در تاریخ ۱۶ نوامبر تأیید کرد که ایران اقدامات مقدماتی را برای متوقف کردن افزایش ذخایر اورانیوم غنی‌شده ۶۰ درصد را آغاز کرده است. در این سند منتشره از ایران درخواست شده تا در خصوص «ذرات اورانیوم با منشأ انسانی در دو مکان، توضیحات ارائه و آژانس را از مکان‌های فعلی مواد هسته‌ای و یا تجهیزات آلوده مطلع کند. یک دیپلمات غربی در گفت‌وگو با رویترز در این باره گفت که پیشنهاد ایران این است که ذخایر اورانیوم غنی‌شده ۶۰ درصدی خود را فراتر از حدود ۱۸۵ کیلوگرم افزایش ندهد، مشروط بر اینکه در شورای حکام آژانس قطعنامه‌ای علیه ایران تصویب نشود. گروسی اعلام کرده که «ایران درخواست آژانس برای توقف غنی‌سازی در سطح ۶۰ درصد را پذیرفت.» او درباره حمله هوایی ادعایی اسرائیل به سایت پارچین گفت: ما این مکان را تأسیسات هسته‌ای نمی‌دانیم و هیچ نشانه‌ای از وجود مواد هسته‌ای در آنجا نداریم. وی افزود: ۴ بازرس باتجربه جدید به ایران اعزام خواهند شد.

* تروئیکا علیه ایران

 ساعاتی قبل از بررسی پرونده ایران در آژانس، خبرگزاری فرانسه فاش کرد: بر اساس پیش‌نویس محرمانه قطعنامه که خبرگزاری فرانسه به آن دسترسی پیدا کرده، قدرت‌های غربی این بار خواستار ارائه یک «گزارش جامع» توسط رافائل گروسی، شده‌اند. دیپلمات‌ها به خبرگزاری فرانسه گفتند که هدف از این قطعنامه برنامه‌ریزی شده، افزایش فشار دیپلماتیک بر ایران برای بازگشت به تعهدات خود است. کشورهای غربی قطعنامه جدیدی علیه ایران به نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ارائه دادند. این در حالی است که گروسی اعلام کرده است: «اگر قطعنامه‌ای هم تصویب شود، برای جلوگیری از افزایش میزان غنی‌سازی در ایران است.»

*اولین واکنش ایران

این اقدام باعث واکنش وزیر امور خارجه ایران شد. عراقچی درگفت‌وگوی تلفنی با وزیر خارجه آلمان تصمیم سه کشور آلمان، فرانسه و انگلیس برای ارائه قطعنامه در نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را به شدت تقبیح کرد و تصریح نمود این حرکت سه کشور اروپایی در تقابل آشکار با فضای مثبت ایجاد شده در تعاملات ایران و آژانس تلقی می‌شود و صرفا به پیچیده‌تر شدن موضوع خواهد انجامید. همچنین عراقچی در گفت‌وگو با گروسی تصریح کرد: در صورتی که طرف‌های مقابل بی‌توجه به حسن نیت و رویکرد تعاملی ایران، اقدامات غیر سازنده را در نشست شورای حکام از طریق صدور قطعنامه در دستورکار قرار دهند، ایران به نحو مقتضی و متناسب پاسخ خواهد داد.

*اروپای بدعهد

این اقدام اروپایی‌ها که با حمایت آمریکایی‌ها نیز همراه است در شرایطی صورت گرفته که قبل از خروج آمریکا از برجام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی چندین بار برهمکاری تهران با این نهاد مطابق قطعنامه 2231 شورای امنیت تاکید کرد و بعد از خروج آمریکا از برجام نیز تهران برای مدت‌ها به همکاری در چارچوب برجام ادامه داد چرا که اروپایی‌ها تعهد دادند که خلأ خروج آمریکا را از طریق ساختار مالی جداگانه‌ای پرکنند. اروپایی‌ها حتی به این وعده خود نیز پای‌بند نبودند و در نهایت اعلام شد «اینستکس» تنها برای خرید دارو و کمک‌های بشر دوستانه خواهد بود. لذا ایران رفته‌رفته و در چارچوب برجام، اقدامات متقابل را انجام داد و اقدام به توسعه گام‌به‌گام برنامه هسته‌ای خود نمود. در نهایت اروپایی‌ها بر تعامل ایران چشم بسته و پرونده‌های دیگری را مطرح و عملا یک بازی به شدت تهاجی را علیه ایران آغاز کردند که آشکارا خلاف روح تعاملی برجام است. اقدامی که در پیش‌نویس قطعنامه علیه ایران نیز قابل ملاحظه است. حال باید دید این پیش‌نویش به قطعنامه تبدیل خواهد شد و ایران چه واکنشی به این اقدام آژانس خواهد داشت؟

نویسنده : احسان اسقایی

ارسال نظر

هشتگ‌های داغ

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار