«آرمان ملی» در گفتوگو با جامعهشناس سیاسی بررسی میکند
دولت در مارپیچ وعدههای انتخاباتی
آرمان ملی- سیاوش پورعلی: از فردای روز انتخابات تا همین امروز رایدهندگان به آقای پزشکیان، در انتظار تحقق وعدههای انتخاباتی رئیسجمهور لحظه شماری کردهاند.
روشن است که بین شعار و تحقق آن فاصله بسیار وجود دارد، با این حال در طول 100 روزی که از آغاز به کار دولت میگذرد، هنوز نشانهای مبنی بر گذر از وعده و تحقق آن مشاهده نشده است. این فاصله چنان بوده که حتی گذشت 100 روز هم نتوانسته چیزی از آن کم کند. برخی معتقدند که رئیسجمهوری میتواند بسیاری از وعدهها را یک شبه محقق کند ولی در مقابل برخی دیگر به موانع جدی در مقابل او اشاره میکنند. برداشتن فیلترینگ و رفع محدودیتهای غیر اصولی از فضای مجازی یکی از مهمترین مواردی است که شهروندان برای محقق شدن آن ثانیه شماری میکنند ولی هنوز خبری از کنار رفتن این محدودیتها نیست. در ادامه و برای باز شدن این بحث با یک جامعهشناس سیاسی گفتوگو کردهایم. امیرمهدی دبیریمهر معتقد است که پزشکیان باید در مورد موانعی که از تحقق وعدهها جلوگیری کرده، روشنگری کند.
درانتظار وعدهها
امیرمهدی دبیریمهر، جامعهشناس سیاسی در پاسخ به این سوال که واکنش جامعه به محقق نشدن وعدههایی رئیسجمهوری بعد از گذشت بیش از 100 روز چه خواهد بود، بهخبرنگار «آرمان ملی» میگوید: «باتوجه بهتجربه ادوار گذشته باید بگوییم که ماهعسل دولتها و جامعه رایدهنده، در همین چند ماه اول خلاصه میشود. بههمین دلیل دولت پزشکیان را هم باید در همین محدوده تحلیل کنیم. او در کارزار انتخابات چند وعده اساسی داده بود که هنوز محقق نشده است. طرح شعارهایی در مورد FATF، فیلترینگ و رفع برخی محدودیتها در کنار رونق اقتصادی باعث جلب نظر شهروندان شد. براساس این شعارها جامعه باید حداقل تحرکاتی از دولت در زمینه شعارها مشاهده میکرد». وی میافزاید: «موانعی هم در این مسیر وجود دارد که دولت هنوز نتوانسته راه خود را در جهت برداشتنشان مشخص کند و همین باعث شده تاکنون برنامه مدونی از کابینه مشاهده نکنیم. طیفی که از پزشکیان در کارزار انتخاباتی حمایت کردهاند تلاش داشتند تا از روی کار آمدن سعید جلیلی و دولتی تندرو با تفکرات سخت جلوگیری کنند. بههمین دلیل پای صندوق رای آمدند. باتوجه به اظهاراتی که از چهرههای این طیف در رسانهها منعکس میشود باید گفت که رایدهندگان همچنان از تصمیم خود در رای دادن به آقای پزشکیان خوشحال هستند. شهروندان این نگرانی را داشتند که با روی کار آمدن تیم جلیلی وضعیت سیاسی و اجتماعی سختتر شود و جالب اینکه تیم جلیلی هیچ وقت در صدد این برنیامدند که چنین تصویری درست نیست. بههمین دلیل میبینیم طیفی که به دولت رای داده همچنان به مطالبهگری خود تا رسیدن بهخواستهها ادامه میدهد». این جامعهشناس سیاسی با طرح برخی انتقادات به دولت اضافه میکند: «دولت چهاردهم با سهمدادنها به جریانهای دیگر تشکیل شد و افراد مستقل نمیتوانند در این فضا بهخوبی نقش ایفا کنند. توجه داشته باشید که دولت برای حفظ جایگاهش نیاز به این تعادل سیاسی داشت. بهعنوان یکی از حامیان دولت باید بگویم که این نقد بر دولت وارد است که تاکنون نتوانسته گرههای موجود در جامعه را باز کند». او همچنین در مورد اینکه جامعه به این تعللها چه واکنشی نشان خواهد داد ادامه میدهد: «در حال حاضر جامعه منتظر است تا ببیند آیا آقای پزشکیان میتواند همین دو سه مورد مهم را محقق کند یا نه و در مرحله بعد انتظار دارد که آقای پزشکیان مطابق قول و قراری که با مردم گذاشتند، درباره موضوع روشنگری کند. او گفته بود که اگر نتواند به وعدههایش عمل کند به شهروندان توضیح خواهد داد. دولت در حوزه رفع فیلترینگ که شاخصترین وعدهاش بوده دچار پیچیدگیهایی شده است، در حالی که بهنظر میرسید موضوع چندان پیچیده نباشد و با ایجاد تعامل بتوان آن را محقق کرد. بنا بر خبرهایی که از آن اطلاع داریم، رئیسجمهور در حال مذاکره است تا بتواند این موانع را بردارد ولی همچنان میخواهد همه را راضی نگه دارد. موضوع اصلی این است که جامعه مطالبهای تعیین کننده دارد و راضی کردن جامعه نسبت به راضی کردن جناحهای مقابل، اولویت مهمتری است». دبیریمهر در پاسخ به سوال دیگری در این مورد که آیا شخص رئیسجمهور میتواند این موانع را بردارد اضافه میکند: «در این مورد باید انصاف را رعایت کنیم. روزی که او برای مراسم تحلیف خود حاضر شد ترور اسماعیل هنیه رخ داد و در ادامه تنش با رژیم صهیونیستی تشدید و شرایط خاورمیانه دگرگون شد. این شرایط سخت هنوز وجود دارد ولی اینها دلیلی نیست که دولت بخواهد وعدههای انتخاباتی خود را به طور کلی فراموش کرده و از ظرفیت اجتماعی خود استفاده نکند».
دولت و فیلترینگ
ابوالحسن فیروزآبادی، دبیر پیشین شورایعالی فضای مجازی در مورد اینکه پیشبینی میکنید که تلاش دولت برای رفع فیلترینگ به سرانجام برسد، به خبرآنلاین گفت: «دولت باید زودتر به رفع فیلتر و از این جور موارد اقدام کند تا اگر میخواهد موضعی را درباره برخی از پیامرسانها، فیکنیوز و خبرهای جعلی که در این پیامرسانها منتشر میشود، داشته باشد، موضعی مشخص باشد. فیلتر کارایی خودش را از دست داده و به نظر میرسد که ما برای مردم و کشور هزینههای اضافی ایجاد کردهایم. فیلترشکنها به میزان زیادی برق مصرف میکنند و پولی که به آنان داده میشود از کشور خارج میشود زیرا مستلزم اجاره سیستمهایی در خارج از کشور هستند. هزینههای روانی نیز برای مردم در کسب و کار و محیط کار ایجاد میشود که بلاوجه هستند. امیدواریم به این مسئله توجه شود و این مانع خودساخته ظاهری را که باعث شده مردم راحت از فضای مجازی استفاده نکنند، مرتفع شود».
ارسال نظر