| کد مطلب: ۱۱۴۵۶۶۱
لینک کوتاه کپی شد

«آرمان ملی» نقش کرملین در آتش‌بس خاورمیانه را بررسی می‌کند

میانجی خاورمیانه از شرق می‌آید؟

آرمان ملی- سیاوش پورعلی: جنگ در خاورمیانه از 7 اکتبر سال گذشته با حمله غافلگیرکننده حماس به اسرائیل وارد فاز دیگری شد و در ادامه درگیرهای سبک و سنگین همچنان ادامه دارد.

میانجی خاورمیانه از شرق می‌آید؟

با این حال شاید در ساعات و روزهای آینده فصل جدیدی در منطقه رقم بخورد. رژیم اسرائیل، که در کنار فعالیت محور مقاومت، فشارهای حقوق‎بشری در سطح جهان و اعتراضات سریالی در برخی از کشورهای حامی‌شان مانند آمریکا، انگلیس، آلمان و... مانع اشتهای سیری ناپذیرش در کشتار شده، حالا تلاش می‌کند تا به‌سمت یکی از کدخداهای شرق یعنی «کرملین» برود. باید به این موضوع هم اشاره کنیم که اسرائیل به‌دلیل حملات سریالی محور مقاومت دیگر آن وجهِ مقتدر گذشته را ندارد و حالا تلاش می‌کند تا در آستانه آنچه «وعده صادق 3» نام گرفته از تخریب بیشتر چهره خود جلوگیری کند. اسرائیل با توجه وابستگی محض نظامی که زیر سایه آمریکا تعریف می‌شود، در یکسال گذشته در چند جبهه درگیر جنگ بوده است. دولت اسرائیل از شمال با حزب‌ا... ‌لبنان، از غرب با حماس، در شرق با نیروهای حاضر در کرانه باختری، کمی دورتر با حوثی‌ها و بخش‌هایی از محور مقاومت در عراق دست به‌ گریبان است. پیش از اوج گرفتن جنگ در خاورمیانه کارشناسان اسرائیلی نگران حملات سنگین محور مقاومت بودند. البته باید به این موضوع هم اشاره کنیم که دولت متزلزل نتانیاهو در داخل کشور هم با اعتراضات گسترده شهروندان روبه‌روست. معترضان خواستار برکناری دولت مستقر هستند. حضور «دونالد ترامپ» در کاخ سفید اما همه معادلات را به نفع نخست‌وزیر جنجالی اسرائیل تغییر داد. حالا به‌نظر تل‌آویو می‌کوشد شکست‌های ماه‌های اخیر را کم‌‎رنگ و پیروزی‌های خود را با چاشنی دیپلماسی بزرگ‌نمایی کند. نتانیاهو حالا خود را برای بازی روی میزی آمده می‌کند که در یک سمتش پوتین نشسته است. در تازه‌ترین اقدام، نخست‌وزیر اسرائیل نگاه به شرق را در دستور کار قرار داده است و در آخرین خبرها که در یک روزنامه کویتی منشتر شده گویا بنا برخواسته اسرائیل، کرملین به ایران پیشنهاد داده که برای اجرای وعده صادق 3 فعلا دست نگاه دارد. موضوعی که ایران هنوز به‎‌ آن واکنش رسمی نشان نداده ولی با توجه به رفت ‌و آمدهای دیپلماتیک ایران به عربستان و حضور در نشست اضطراری سازمان همکاری اسلامی و اتحادیه عرب، به‌نظر به آتش‌بس نزدیک‌تر خواهیم شد. در ادامه این گزارش به نقش میانجی‌گری پوتین در خاورمیانه اشاره خواهیم کرد.

چرا روسیه؟

شاید برای بسیاری سوال باشد که چرا اسرائیل از میز آمریکا برای اتمام این مناقشه استفاده نمی‌کند و به سمت روسیه رفته است؟ «اورنا میزراهی»، معاون پیشین مشاور امنیت اسرائیل با پاسخ به این سوال گفت: «اگرچه اسرائیل آمریکایی‌ها را ترجیح می‌دهد اما به این نتیجه رسیده است که روابط خوب روسیه با ایران می‌تواند به ثبات هرگونه توافق آتی با لبنان کمک کند.»

‌ میانجی‌گری بعد از وعده صادق 3

«الجریده»، روزنامه چاپ کویت در گزارشی با اشاره به شروع میانجی‌گری پوتین در خاورمیانه نوشت:‌ «مسکو از تهران و تل‌آویو خواسته است شرایط خود را ارائه دهند مبنی بر اینکه مذاکراتی غیرمستقیم با میانجیگری این کشور آغاز شود تا به فرمولی برای تفاهم دست یابد، حتی اگر تفاهم غیرعلنی یا نانوشته باشد. مسکو از تهران خواسته است در پاسخ به اسرائیل صبور باشد تا این موضوع مانع میانجیگری نشود». این روزنامه کویتی در همین مورد و با اشاره به نظر ایران ادامه داد: «تهران از طریق سفارت سوئیس پیام جدیدی از آمریکا دریافت کرده و از آن خواسته شده که به اسرائیل پاسخ ندهد. آمریکا در پیام خود آورده است که پاسخ ندادن تهران به حمله اسرائیل، شرایط مناسبی را برای ایجاد فرمولی به‌منظور توقف جنگ در لبنان و غزه فراهم می‌آورد و به «بایدن» برای برداشتن بخشی از تحریم‌های ایران کمک می‌کند. با این حال ایرانی‌ها گفته‌اند که نمی‌توانند پاسخ به اسرائیل را لغو کنند و از مسکو خواسته‌اند اگر به‌دنبال میانجی‌گری است پس از این پاسخ وارد عمل شود».

آماده برای ایفای نقش

«دیمیتری پسکوف»، سخنگوی کرملین در پاسخ به پرسشی درباره گزارش رسانه‌ اسرائیلی و بدون تایید یا تکذیب مداخله روسیه در روند آتش‌بس، گفت: مسکو «تماس خود را با تمام طرفین جنگ حفظ می‌کند و البته اگر کمک نیاز باشد، روسیه آماده است تا نقشش را ایفا کند».

یک طرح احتمالی

رسانه‌های اسرائیلی به نقل از مقامات دخیل در مذاکرات نوشته‌اند که اسرائیل از روسیه خواسته تا در مذاکرات آتش‌بس با حزب‌ا... لبنان به‌عنوان میانجی نقش‌آفرینی کند. راشاتودی در گزارشی به این موضوع پرداخت و نوشت: یکی از منابع گفته است «روس‌ها در اجرای توافق و جلوگیری از تشدید تنش، نقشی ویژه ایفا خواهند کرد». رسانه‌‍‌ها در فلسطین اشغالی در مورد این طرح آتش‌بس احتمالی نوشته‌اند که این توافق در صورت امضا، با یک آتش‌بس ۶۰ روزه شروع خواهد شد که در جریان آن مقدمات ساز و کار جدید نظارت بر مناطق مرزی فراهم خواهد شد. حملات از سوی طرفین اما همچنان ادامه دارد و مذاکرات در عربستان هم با حرارت بسیاری دنبال می‌شود.

منبع : آرمان ملی
نویسنده : سیاوش پورعلی

ارسال نظر

هشتگ‌های داغ

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار