| کد مطلب: ۱۱۴۵۶۵۵
لینک کوتاه کپی شد

عیارسنجی ربع سکه‌های جدید در بازار ملتهب

در انتظار ثبات پایدار با سکه‌های جدید

آرمان ملی – صدیقه بهزادپور: بانک مرکزی ایران اخیراً اقدام به ضرب ربع سکه‌های جدید سال ۱۴۰۳ کرده است که هدف از آن کنترل قیمت در بازار و کاهش حباب قیمتی است.

در انتظار ثبات پایدار با سکه‌های جدید

 این اقدام در زمانی که بازار سرمایه به ویژه «سکه»، در ماه‌های اخیر نوسانات قابل توجهی است را تجربه کرده است از سوی بانک مرکزی انجام شده که به گمان بسیاری از کارشناسان می‌تواند به کنترل قیمت سکه و طلا در کوتاه‌مدت کمک کند، اما به گفته بعضی از صاحب‌نظران بررسی تاثیرات بلندمدت این اقدام، نیاز به بررسی‌های بیشتری دارد.

موفقیت ترفند بانک مرکزی

به گزارش «آرمان ملی»، بر اساس آمار اولیه، پس از ضرب سکه‌های جدید، قیمت سکه با کاهش نسبی وارد شد. بر اساس این گزارش قیمت سکه امامی با گذر از سطح مقاومتی 51 میلیون تومان به حدود50 میلیون و 900 هزار تومان کاهش یافت و البته بنابر گزارشات اعلام شده از بازار بین دو نقطه حدود 51 میلیون تومان و 50 میلیون و 900 هزار تومان در نوسان است. همچنین قیمت طلای آبشده معامله شده نیز تا لحظه تنظیم این گزارش حدود 19 میلیون و 726 هزار تومان اعلام و هر گرم طلای 18 عیار نیز با حدود 4 میلیون و 555 هزار تومان قیمت‌گذاری شده و به این ترتیب با اقدام اخیر بانک مرکزی شاهد کاهش مطلوب بازار سرکش سکه و طلا در کشور بودیم. برخی از کارشناسان معتقدند، چنانچه اتفاقی غیرمترقبه رخ ندهد، روند کاهشی سکه و طلا باز هم ادامه می‌یابد و این رویکرد می‌تواند در باره قیمت دلار و دیگر ارزها نیز صادق باشد. اما اینکه آیا کاهش حباب سکه و روند کاهشی در این بازار ادامه‌دار خواهد بود یا خیر، با اظهارنظرهای مختلفی در بازار روبه‌رو بوده است. به اعتقاد برخی از کارشناسان، چنانچه بانک مرکزی اثر عرضه‌کننده‌های جدید را به‌صورت پایدار ادامه دهد، این احتمال می‌تواند بلندمدت در بازار باقی بماند، اما اگر به دلیل نوسانات بازار و منابع مالی، ارائه این سکه‌ها محدود شود، ممکن است این کاهش قیمت موقتی باشد.

هدف ضرب سکه‌های جدید

روح‌اله صدارت کارشناس بازار سرمایه دراین باره به «آرمان ملی»، گفت: چرایی و هدف ضرب سکه‌های جدید در سال ۱۴۰۳ به وضعیت اقتصادی کشور و بازار سکه و طلا در ماه‌های اخیر برمی‌گردد. با افزایش نرخ تورم، نوسانات نرخ ارز، تنش‌های منطقه و... بسیاری از مردم به خرید سکه و طلا به منظور مقابله با افزایش شدید قیمت‌ها و حرکت در ریل تورمی روی آوردند تا بتوانند ارزش نقدینگی‌ها و ریال خود را در شرایط حاکم بر جامعه حفظ کنند. این افزایش، به‌ویژه در ماه‌های اخیر، باعث ایجاد حباب قیمتی شدید سکه شد، به‌گونه‌ای که قیمت‌ها به‌همراتب بالاتر از ارزش ذاتی آن در بازار بود. بانک مرکزی با عرضه‌های جدید سکه‌ها در پی آن است که با افزایش عرضه سکه، بتواند به کاهش قیمت و حذف حباب سکه کمک کند تا از فشار قیمتی ناشی از آن بر دیگر بازارها نیز جلوگیری کند و به طریقی حباب قیمتی سکه را کنترل کند. چرا که با عرضه زیاد سکه، دیگر نیاز به پرداخت اضافه قیمت وجود نخواهد داشت و به این ترتیب این امر می‌تواند به کاهش حباب قیمتی سکه کمک کند. او افزود: در عین حال در ماه‌های اخیر با بازارساز و افزایش حباب سکه، قیمت سکه‌های قدیمی نیز بدون دلیل و بی‌رویه افزایش یافته بود و با ضرب سکه‌های جدید، قیمت سکه متعادل شده‌اند که البته در کوتاه و بلند مدت قابل بررسی هستند.

تاثیر مثبت ضرب سکه

او توضیح داد: ورود سکه‌های جدید ۱۴۰۳ به بازار به معنای افزایش تعداد سکه‌های موجود برای خرید و فروش است، از این رو این موضوع می‌تواند از فشار قیمتی در بازار بکاهد. البته قطعاً ضرب سکه باید با بررسی‌های کارشناسانه و درنظر گرفتن حفظ تعادل در این بازار انجام شود، چرا که ضرب زیاد سکه امکان دارد تقاضا برای خرید بیشتر را کاهش دهد و به این ترتیب بازار را برای سوداگران و ایجاد بازار سیاه مجدد افزایش دهد. از سوی دیگر، اقدام بانک مرکزی در پیامی این اطمینان را می‌دهد که در کنترل و اِعمال سیاست‌های ارزی و مهار قیمت طلا و سکه جدی است و قصد دارد با افزایش عرضه و مدیریت بازار، به تعدیل قیمت‌ها کمک کند. این پیام می‌تواند به‌تنهایی بر رفتار بازار اثر بگذارد و حوزه‌های مختلف را برای کاهش بیشتر قیمت سوق دهد. در این راستا با کاهش حباب قیمتی و تعدیل نسبی قیمت‌ها در میان‌مدت، قیمت سکه و طلا و در صورت در پیش گرفتن سیاست‌های صحیح، دلار نیز به ارزش واقعی نزدیک‌تر خواهد شد. این موضوع می‌تواند باعث کاهش بین قیمت سکه و ارزش ذاتی آن شود، که پیشتر به دلیل استفاده بالا به‌وجود آمده بود. این کارشناس اضافه کرد: نیاز به سیاست‌های حمایتی و تداوم آن در بلندمدت و ضرب سکه‌های جدید تنها زمانی می‌تواند به کاهش قیمت‌ها کمک کند که بانک مرکزی سیاست‌های پایدار و منسجم برای کنترل قیمت‌ها و عرضه مستمر سکه در پیش‌رو داشته باشد، به عبارتی، صرفاً ضرب سکه بدون درنظر گرفتن سیاست‌های اصولی و رصد مستمر بازار، می‌تواند تنها یک اثر کاهش کوتاه‌مدت در قیمت‌ها باشد و با بازگشت مجدد، قیمت‌ها مجدداً به سطوح بالاتر برگردانده شوند. به این ترتیب سیاست ضرب سکه‌های جدید تنها در صورتی پایدار خواهد بود که همراه با سایر سیاست‌های حمایتی مانند کنترل نرخ ارز، کاهش و ایجاد ثبات اقتصادی همراه باشد و درصورت نادیده گرفتن دیگر عواملی که باعث افزایش نرخ و تورم در کشور می‌شوند، می‌توانند شرایط را برای افزایش مجدد قیمت سکه‌ها و سایر موارد امن افزایش دهد و در نتیجه حتی با افزایش بیشتری در این بازار روبه‌رو شویم. صدارت در خصوص ماندگاری شرایط کنونی در بازار سکه و طلا گفت: میزان موفقیت و ماندگاری این سیاست بانک مرکزی، به چند عامل کلیدی بستگی دارد که مهم‌ترین آن این است که بانک مرکزی باید قادر باشد به‌طور دائم عوامل نوسان دهنده بازار سرمایه و نقدینگی‌ها را کنترل و به‌درستی مدیریت کند تا اگر سکه‌های جدید در مقاطعی محدود شد، با استفاده از ابزارهای کنترل بتواند مجدداً این بازار و افزایش قیمت‌ها را مهار کند.

بررسی بازار

تحلیلگران بازار سکه و طلا نیز دراین خصوص بر این باورهستند که، با توجه به وضعیت حباب سکه که به 16 درصد کاهش یافته و قیمت سکه نقدی که پایین‌تر از سکه کاغذی معامله می‌شود، بازار سکه امامی تحت تأثیر عرضه و تقاضای واقعی قرار دارد. اگر نرخ ارز داخلی بدون نوسانات قابل‌توجهی باقی بماند، قیمت سکه امامی در محدوده‌های حمایتی و مقاومتی نوسان خواهد داد. با این حال، تغییرات در تقاضای داخلی یا هرگونه تغییرات عمده در بازار ارز می‌تواند تأثیر قابل‌توجهی بر روند آتی قیمت داشته باشد. تکنیکالیست‌ها نیز با توجه به کاهش روز گذشته قیمت طلای آب شده، معتقدند سطح 19 میلیون و 715 هزار تومان می‌تواند به عنوان اولین حمایت مهم این فلز گرانبها شناخته شود. در صورت شکست این سطح، حمایت بعدی در محدوده 19 میلیون و 500 هزار تومان خواهد بود، سطحی که ضمن ممانعت از کاهش قیمت، زمینه‌ساز ورود خریداران به بازار خواهد شد. از سوی دیگر، سطح 19 میلیون و 900 هزار تومان به عنوان اولین مقاومت مهم طلای آبشده در نظر گرفته می‌شود و در صورت عبور قیمت از این سطح، مرز 20 میلیون تومان در دسترس خواهد بود. این سطح مقاومتی کلیدی به علت روانشناسی بازار و تمایل معامله‌گران به حفظ قیمت در محدوده 20 میلیون تومان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. تحلیلگران معتقدند که با توجه به ثابت ماندن قیمت جهانی طلا در حدود 2685 دلار و عدم نوسانات عمده نرخ ارز، قیمت طلای آبشده نیز در همین محدوده‌های حمایتی و مقاومتی به نوسانات خود ادامه خواهد داد. با این حال، عواملی مانند «افزایش تقاضای فصلی»، «تغییرات ناگهانی در بازار ارز» و «تصمیمات اقتصادی کلان» می‌توانند به تغییرات ناگهانی قیمت منجر شوند.

منبع : آرمان ملی
نویسنده : صدیقه بهزادپور

ارسال نظر

هشتگ‌های داغ

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار