«آرمان ملی» نحوه مواجهه دولت با جامعه و جریانات سیاسی را بررسی میکند
مرزبندی با مخالفان، ایستادگی بر مطالبات مردم
آرمان ملی- حمید شجاعی: شاید بسیار زود باشد که از هم اکنون با وجود گذشت سهماه از روی کارآمدن دولت چهاردهم بخواهیم به بررسی عملکرد دولت یا تحقق وعدههایش بپردازیم، اما آنچه که واضح است این یادآوری همواره باید نسبت به دولت انجام شود که از طرفی وعدهها و شعارهای مطرح شده در انتخابات و پس از آن را همواره سر لوحه کار و جلوی چشم خود قرار دهد و بر مینای تحقق آنها گام بردارد تا جامعه نیز نسبت به تحقق وعدهها سرد و بیتفاوت نگردد و از طرف دیگر در مساله سیاستهای حاکم بر دولت، نوع تعاملات و مواجهه با جامعه و جریانهای سیاسی و همچنین انتصابات به نحوی برخورد کند که از آن رویکردی که از ابتدا مطرح نموده عدول نشود.
البته در طی این سهماههای که دولت پزشکیان روی کار آمده یک مساله مورد بحث سیاسیون،کارشناسان و تحلیلگران است که بر اساس آن نمیتوان نوع مواجهه دولت با جریانهای سیاسی را به طور دقیق و درست بررسی کرد. بهطور مشخص واژه «وفاق ملی» که شعار اصلی دولت مسعود پزشکیان است به نوعی خلأ یا پاشنه آشیل دولت مبدل شده است تا هر شخص یا جریانی آن را دستمایه اقدامات و اظهارات خود قرار دهد و از حامیان تا مخالفان اعمال خود را در چارچوب وفاق ملی توجیه کنند. اما واقعیت امر بر آن است که پس از سه ماه دیگر همه به یک فهم مشترک بینالاذهانی در این موضوع رسیدهاند که رئیسجمهور برای پیشبرد کارها و امورات خود باید تعریف مشخص و مدونی از وفاق ملی ارائه دهد. هر چند که برخی این واژه را بسیار کلی میپندارند و معتقدند که دولت باید شعار مفهومی با قابلیت اجرا و عملیاتی شدن بیشر داشته باشد که در عرصه عمل بتوان میزان دستیابی و رسیدن به آن را اندازهگیری کرد. با این همه اما پزشکیان وفاق را بر مبنای دوستی، وحدت و همگرایی در میان جریانات سیاسی و دستگاههای حاکمیتی میبیند و معتقد است که رسیدن به هدف غایی وفاق با این همگرایی مدنظر شکل میگیرد. اما مساله مهم اینجا است که برای رسیدن به این هدف مهم باید به یک نکته توجه داشت که همه باید این فرض مبنایی را قبول داشته باشند که بنای همگرایی، وحدت و وفاق را با دیگران بگذارند. لذا چگونه میتوان انتظار داشت جریانی که حتی همین امروز با وجودی که دولت در انتصابات خود همه نحلههای فکری اصولگرایان را نیز دیده و در دولت گنجانده بازهم علیه دولت انتقاداتی را وارد میکنند تحت لوای وفاق ملی با سایر جریانات جمع شوند. چگونه میتوان جبهه پایداری و تندروها را که از هیچگونه تلاشی برای تخریب و زمینزدن پزشکیان و عدم رایآوری وی دریغ نکردند با اصلاحطلبانی که از همه نیرو و توان خود برای حمایت در جهت رایآوری پزشکیان استفاده کردند زیر پرچم وفاق پزشکیان جمع کرد؟ نیت خیر رئیسجمهور محترم درست، حق و بجا، اما در برخی اوقات نه امکانات اجازه برخی کارها را میدهد و نه شرایط و موقعیت به نحوی است که همهچیز آنطور که مدنظر است، پیش برود. لذا بهتر است وفاق ملی پزشکیان نمود عینی و چارچوبمندی داشته باشد تا جریانات سیاسی حامی، منتقد و مخالف نیز نحوه مواجهه خود با دولت را بدانند. گرچه تشکیل کابینه تا استانداران و مدیران نشان داد که وفاق ملی پزشکیان در قالب دولت فراجناحی پیش میرود.
*گام محکم دولت
رئیسجمهور طی سهماه گذشته با مجموعههای مختلفی در حوزههای مختلف به بحث، گفتوگو و همنشینی پرداخته و در همه این جلسات هم در خصوص مسائل و مشکلات حاضر در جامعه و لزوم رفع آنها و تحقق مطالبات مردم و وعدههای داده شده گفته، اما واقعیت این است که دولت باید ضمن تعامل مثبت با سایر دستگاهها بر موضع خود کاملا محکم و صریح بایستد و حقوق جامعه و وعدههای داده شده را مجدانه پیگیری نماید و نگذارد که برخی جریانات و رسانهها اینگونه به جامعه القا کنند که به دولت خط میدهند. امری که جامعه مطالبهگر از رئیسجمهور منتخب خود انتظار دارد. در نشستهای اخیر پزشکیان با جامعهشناسان در شامگاه سهشنبه و همچنین نشست با هیأت رئیسه جبهه اصلاحات در صبح پنجشنبه نیز همین مساله لحاظ شد که اولا موضع دولت در انتصابات بهویژه در چینش کابینه و سپس استانداریها چگونه بوده و چگونه در جهت رفع مطالبات جامعه تلاش میکند. چه اینکه یک جامعهشناس در خصوص جلسه با رئیسجمهور و تاثیر مفهوم وفاق در کاهش مشکلات جامعه اظهار کرد: «آنقدر مشکلات اجتماعی روی هم تلمبار شده و بحرانهای متعددی هم با آن گره خورده مثل بحران اقتصادی و مسائل بینالمللی که واقعا نمیشود فقط با طرح مساله به وفاق به حل مشکلات رسید.» سعید معیدفر گفت: «تنوعی از بحثها و خواستهها در این جلسه مطرح شد از جمله اینکه به هر حال آقای رئیسجمهور باید خودش را به جامعه نزدیک کند و فاصلهای بین رئیسجمهور و جامعه نباشد و مسائل را از نزدیک درک کند، کمکم فاصله رئیسجمهور با متن اجتماعی که معمولا در جمهوری اسلامی اتفاق میافتد، زیاد نشود. البته یک نکتهای که تقریبا میشود گفت علیالاغلب کسانیکه در آن جلسه شرکت داشتند بر آن تاکید داشتند، وضعیت بسیار مسالهساز جامعه ایران است. یعنی همه در این امر وفاق داشتند که امروز جامعه حالش خوب نیست و هر روز حالش بدتر میشود.» البته در جلسه جبهه اصلاحات نیز که آذر منصوری، رئیس جبهه اصلاحات، و محمد سالاری، رئیس کمیته سیاسی و محسن آرمین نایب رئیس در آن مطالبی را بیان کردند نیز پزشکیان در خصوص عملکرد دولت در خصوص وعدهها به این نکته اشاره کرد: «تلاش کردهام به آنچه در انتخابات گفتهام عمل کنم و در انتخاب استانداران تلاش بر این بوده است که به اجماع برسیم.» با این همه به نظر میرسد که دولت پزشکیان باید ضمن تلاش برای تحقق وعدهها در جهت مدیریت برخی اقدامات، اظهارات یا حتی مدیرانی که از گرایشهای دیگر در دولت وفاق حضور دارند نیز گام محکمی بردارد و اجازه ندهد برخی جریانات و رسانههایشان که هدفی جز تخریب دولت و ناامیدکردن جامعه از دولت دارند به اهداف خود دست پیدا کنند.
*صرف نظر از اختیارات!
یک فعال سیاسی اصلاحطلب درباره عملکرد دولت وفاق ملی در عرصه سیاست داخلی طی سه ماه اخیر، اظهار داشت: هنگامیکه سخن از وفاق به میان میآید، بیشترین تعبیر و کاربرد وفاق برای نیروها و جبهههای سیاسی داخل کشور است اما رویکرد دولت چهاردهم بر این است تا افرادی را که در فضای سیاسی دولت رقیب بودهاند، در دولت چهاردهم برای پیشبرد اهداف وفاق ملی همسو کند. محمدجواد حقشناس گفت: در دولت چهاردهم شاهد این مساله هستیم که آقای پزشکیان در تلاش است تا در عرصه سیاست داخلی روند و عملکرد دولت را به گونهای پیش ببرد تا تمام نیروهای موافق و مخالف را گرد یکدیگر قرار دهد. وی بیان کرد: مهمترین ابزاری که آقای پزشکیان بعد از برگزاری مراسم تحلیف و تنفیذ در اختیار داشت انتخاب کابینه و همکاران خود بود تا بتواند به خواستهها و وعدههای داده شده عمل کند. ایشان خودخواسته از بخش قابلتوجهی از اختیاراتشان صرفنظر کردهاند و مسئولیت آن را به نیروهای رقیب واگذار کردهاند. ایشان با چینش کابینه خود، این پیام را به جامعه رساندند که به شعار وفاق ملی پایبند بوده و به آن عمل کردهاند. تمام این اقدامات در طول 100 روز اخیر نشاندهنده و ثابتکننده شعار وفاق ملی است. وی تصریح کرد: رئیسجمهور منتخب مردم است و نباید فقط خود را در یک فضای انتخاباتی چهار ساله ببینید. رئیسجمهور و همه مقامهای منتخب مردم باید هر روز خود را در معرض رای مردم بدانند. تصمیماتی که دولت میگیرد، باید مطابق و هماهنگ با خواست و رویکرد مردم و وعدههای داده شده به آنان باشد.
ارسال نظر