| کد مطلب: ۱۱۴۴۷۲۳
لینک کوتاه کپی شد

بررسی مواجهه دولت و جامعه و لزوم پاسخگویی فعال

اقدامات دولت نمود عینی داشته باشد

آرمان ملی- حمید شجاعی: دولت مسعود پزشکیان را در برخی حوزه‌ها شاید بتوان دولت اولین‌ها نامید. اولین‌هایی که اقداماتی در آن حوزه‌‌ها در دولت‌های پیشین یا اساسا نگاهی نسبت به آنها وجود نداشتند و به طور کلی این رویکرد را قبول نداشتند یا اینکه با وجود پذیرش این رویکردها و لزوم این اقدامات، اما به هر جهت اتفاق نیفتاد.

اقدامات دولت نمود عینی داشته باشد

 اقداماتی که شاید برخی بگویند چندان بزرگ و موثر نبوده و نباید حتی بزرگنمایی شود، اما به واقع اگر نکته‌سنج باشیم در خواهیم یافت که اتفاقا رئیس‌جمهور با این دست اقدامات به‌دنیال آن است که پیام وفاق ملی خود را نه در حرف و شعار؛ بلکه در عمل نیز به جامعه اعم از اقشار مختلف برساند. صحبت از انتصابات دولت طی چند وقت گذشته است. انتصاب زنان، اقوام و اقلیت‌ها  در مناصب مختلف مدیریتی که نویدبخش نوعی رویکرد همدلانه و همگرایانه در مسیر وفاق ملی است. در همین راستا شاید اگر تا پیش از این از انتصاب اقلیت‌ها در مناصب دولتی صحبت می‌شد مواضع تندی در این خصوص اتخاذ می‌شد و حتی برچسب‌ها و اتهاماتی نیز در این خصوص به مطرح‌کنندگان این موضوع وارد می‌آمد. اما از آنجایی‌که باید بدین مهم باور داشته باشیم که ایران برای همه ایران است و مثل تمامی ایرانی‌های حاضر در کشور اقلیت‌ها نیز حق مشارکت در فعالیت‌های سیاسی و حتی حضور در مدارج را مدیریتی دارند. لذا برگزیدن چهره‌های مدیر، مدبر و شایسته از اقوام و اقلیت‌ها نیز می‌تواند در امورات مختلف بسیار راهگشا باشد. چه اینکه پیش از این نیز شاهد تجربه موفقی بودیم که امیر دریادار شهرام ایرانی فرمانده توانمند، مقتدر و با درایت نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی نیز از اهل سنت انتخاب شده است. از همین جهت نیز رئیس‌جمهور و هیأت دولت تصمیم گرفتند که مدیران استانی را از همان استان و با ترکیب قومی و مذهبی استان برگزینند. چه اینکه پس از دهه‌ها «آرش زره‌تن لهونی» شهروند کرد اهل سنت به استانداری کردستان و منصور بیجار شهروند بلوچ اهل سنت به عنوان استاندار سیستان و بلوچستان معرفی شد. هر چند که مساله به همین جا ختم نشد و فراتر از آن پزشکیان یک نماینده اهل سنت مجلس را نیز به معاونت رئیس‌جمهور در امور توسعه روستایی و مناطق محروم کشور منصوب کرد. جدای از این هم دولت پزشکیان رکورد‌دار انتصاب زنان در مدارج مختلف مدیریتی است. چنانکه  به گفته سخنگوی دولت تاکنون 27 زن در دولت پزشکیان مدیر شده‌اند که 4 نفر از آنها یعنی فرزانه صادق به‌عنوان وزیر راه و شهرسازی؛ فاطمه مهاجرانی به‌عنوان سخنگوی دولت؛ شینا انصاری به‌عنوان معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان محیط‌زیست و در نهایت زهرا بهروز آذر به‌عنوان معاون زنان و خانواده رئیس‌جمهور در دولت حضور دارند و سایرین در بخش‌های میانی حاضر هستند که در جدیدترین انتصاب از سوی سیدعباس صالحی نادره رضایی به مدیریت هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی منصوب شده است. این رویکرد همه جانبه مسعود پزشکیان نسبت به انتصابات مدیران از هر جنسیت، اقوام، اقلیت‌ها و اقشار امری بسیار پسندیده و مطلوب است که در گذشته بسیار کمتر شاهد آن بوده‌ایم. اما مساله مهمی که در میانه این انتصابات نو و نخستین نباید از نظر دور داشت مساله مهم کارآمدی است که باید توجه بسیاری نسبت به آن مبذول داشت.

* نمود عینی انتصابات

انتصابات از اقوام و اقشار و زنان بسیار امر مبارکی است که نشان می‌دهد دولت مسعود پزشکیان نسبت به دولت‌های پیشین یک گام رو به جلو برداشته است که می‌تواند ثمرات بسیاری هم داشته باشد. اما هر چقدر که این اقدام مورد تایید است این پرسش نیز مطرح می‌شود که آیا قرار است مساله در همین اقدام ابتدایی باقی بماند یا ادامه‌دار خواهد بود؟ در توصیح اینکه؛ پزشکیان و دولتمردانش باید مشخص کنند بر این باورند که با انتصاب استانداران یا مدیرانی از اقوام، اقلیت‌ها و زنان صرفا به نهایت کار رسیده و صرفا به وعده‌های داده شده عمل کرده‌اند یا اینکه به دنبال این هستند که مساله مهم کارآمدی را از آنها بخواهند. چرا که اگر افراد منتصب شده نتوانند آنطور که مدنظر دولت و در برنامه‌ها و اهداف است پیش بروند و عمل کنند آن زمان شاهد هجمه‌هایی از سمت مخالفان و دلواپسان خواهیم بود که با فشار به دولت خواهند گفت این هم از انتصاب اقلیت‌ها و زنان در مناصب مختلف، اما این انتصابات چه دستاوردی داشته است. به نظر می‌رسد رئیس‌جمهور و مجموعه دولتمردان و مدیرانش باید گام بزرگ دیگری در جهت پاسخ گویی شفاف به مردم داشته باشند و از هم اکنون بنای دولت‌های سابق که صرفا بر پایه گفتن از دولت و شنیدن از مردم «مونولوگ» بود را تغییر داده و به سمت گفت‌وگو با مردم «دیالوگ» حرکت کند. اینگونه دیگر شاهد شکاف و گسستی میان دولت و مردم نخواهیم بود و زمانی هم که دولت با برخی مشکلات مواجه است ملت در پشت دولت قرار گرفته و حمایت خواهند کرد. دولت باید بتواند صریح  و شفاف از موانع پیش‌روی عدم حل و فصل برخی مشکلات مثل FATF، فیلترینگ و مشکلات اقتصادی و معیشتی با مردم سخن بگوید و مردم را محرم بداند تا در مواقع لزوم از حمایت قاطع آنها در جهت حل مشکلات بهره ببرد. البته آنچه گفته شد نه اینکه مثل جلسات نشست خبری سخنگوی دولت صرفا به مسائلی از پیش تعیین شده آن هم به صورت کلی پرداخته شود بلکه باید جامعه در جریان موضوعاتی که دغدغه مردم است قرار گیرد. از طرفی صرف انتصابات کافی نخواهد بود و باید نمود عینی و بیرونی این انتصابات نیز در جامعه بروز و ظهور پیدا کند. مثلا زنان حاضر در دولت به ویژه معاونت زنان عملکرد مثبتی در حوزه مد نظر داشته باشند یا شاهد پیگیری حقوق اقوام و اقلیت‌ها در دولت باشیم. اینگونه می‌توان این رویه را در آینده نیز ادامه داد و در ادوار بعدی نیز حمایت مردم را داشت.

* اصلاح رویکردها

یک فعال سیاسی اصلاح‌طلب در خصوص انتصابات دولت و تاثیرات این انتصابات اظهار داشت: انتصابات مدیران اجرایی کشور وقتی به این شکل پیگیری می‌شود و این تلاش آقای دکتر پزشکیان و همکارانشان بعضی از تابوها را می‌شکند و به کارگیری وزیر زن، فرمانداران زن، معاون رئیس‌جمهور  و استانداران از  اهل سنت که تابود بوده و نمی‌شده بدان دست پیدا کرد اینها همه نمادهایی از رویکرد وفاق آقای پزشکیان است. سعید شریعتی به «آرمان ملی» گفت: آنچه که مهم است این نمادها باید به یک عینیت در تصویر  شرایط تبعیض‌آمیز علیه اقوام، اقشار و زنان منتهی شود. یعنی صرف اینکه ما یک وزیر زن گذاشتیم مساله زنان را حل نکردیم؛ بلکه این یک نماد برای این است که رویکرد دولت در این جهت تغییر کرده است. ولی تا وقتی این تغییر عینیت پیدا نکند  و سیاست‌ها و رویکردها به رفع تبیعض از زنان منتهی نشود و عمق و گسترش پیدا نکند و دولت قوانین و رویه‌های تبعیض‌آمیز را تغییر ندهد در میان اکثر مردم اثر چندانی نخواهد داشت و اثر موقتی خواهد بود و صرفا خواهند گفت که رئیس‌جمهور توانست وزیر زن، معاون اهل سنت و استاندار بلوچ بگذارد؛ اما اینها  مقطعی است مگر اینکه این آغاز یک مسیر باشد که وفاق از سطح کارگزاران به وفاق در سطح سیاست‌گذاری و امر سیاسی منتهی و  منجر شود. عضو حزب اتحاد ملت تصریح کرد: تغییر سیاست‌های تبعیض‌آمیز علیه اقوام، اقشار، زنان، جوانان و...  که وجود دارد و اصلاح قوانین تبعیض‌آمیز اصلاح رویکردهای تبعیض‌آمیز در سطح دولت و قوای سه‌گانه کشور می‌تواند مفید فایده باشد و وفاق را از سطح وفاق کارگزاران حکومت با یکدیگر به سمت یک وفاق ملی ببرد.

منبع : آرمان ملی

ارسال نظر

هشتگ‌های داغ

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار