«آرمان ملی» نوسانات بازار ارز را بررسی میکند
دلار در انتظار شاخصهای غیراقتصادی
آرمان ملی: همزمان با افزایش تنشها در منطقه و بهدلیل نامشخص بودن زمان و چگونگی پاسخ ایران به تجاوز رژیم صهیونیستی از یکسو و نامشخص بودن نتیجه انتخابات آمریکا، دلار قیمت 70 هزار تومان را هم رد کرد و موجی از نگرانیها از پیامدهای احتمالی این روند افزایشی قیمت دلار جامعه را دربرگرفت.
برخی معتقدند این روند افزایشی که بعد از مدتی سیر کاهشی رخ داده، تحت تاثیر اعلام موضع کشور برای مقابله مجدد نسبت به حمله هوایی رژیم صهیونیستی و انجام وعده صادق 3 چنین تلاطمی را تجربه میکند و با رفع شدن ابهامات گفته شده، دوباره به ثبات نسبی خواهد رسید. اما گروهی بر این باور هستند که بانک مرکزی باید با اِعمال سیاستهای مناسب از التهاب مستمر بازارهای مالی جلوگیری کند و اجازه ندهد اتفاقهای سیاسی به سرعت اثر خود را بر بازار ارز بگذارد. بانک مرکزی باید مانع از سرایت تنشهای بیشتر به کالبد اقتصاد کشور شود.
واکنشها به قیمت دلار
به گزارش «آرمان ملی»، با افزایش تنشها در نتیجه ابهامات حول محور چگونگی پاسخ ایران به حمله اسرائیل و همچنین عدم قطعیت در نتایج انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، نرخ دلار بار دیگر روند افزایشی به خود گرفت و از مرز ۷۰ هزار تومان نیز عبور کرد. نوسانات بازار موجب واکنشهای متعدد از سوی تحلیلگران اقتصادی شده و آنها را به بررسی عوامل مؤثّر واداشته است. گروهی معتقدند افزایش تنشها در منطقه و احتمال واکنش نظامی ایران به تجاوز رژیم صهیونیستی، باعث التهاب در بازارهای مالی شده است که این فضای ملتهب و هیجانات ناشی از آن روی بازار دلار و طلا تاثیر گذاشته و آن را ناشی از تاثیر عوامل روانی میدانند تا اقتصادی و بر این باور هستند که پس از عبور از این وضعیت بازار بار دیگر ثبات مییابد و قیمت دلار نیز روند کاهشی را طی خواهد کرد. به گفته این افراد، در صورت بهبود شرایط سیاسی و تحقق وعدهها، احتمال کاهش قیمت دلار و طلا وجود دارد و به این ترتیب تا پیش از آن بازار به دلیل تمایل سرمایهگذاران به سمت داراییهای با ریسک کمتر میروند که بهترین گزینهها طلا و دلار است تا بتواند از سرمایه خود در برابر تحولات و نوساناتی احتمالی بازارها محافظت کنند که این امر نیز خود به تنشها و افزایشی شدن قیمتها دامن میزند.
واکنش به تنشهای منطقهای
به گفته تحلیلگران بازار جهانی ارز بهنظر میرسد ریسک گسترش تنشهای منطقهای همچنان در میان معاملهگران وجود دارد. درحالی که پس از صورت گرفتن اقدام نظامی رژیم صهیونیستی، بازار ارز روند کاهشی نسبتاً سنگینی را تجربه کرده بود، اما مجدداً بازار ارز روند صعودی به خود گرفت و وارد کانال ۷۰ هزار تومان شد که به گفته آنها بازار در تقابل با ریسکهای سیاسی هنوز به جمعبندی واحد نرسیده است. بازارهای مالی به ویژه بازار طلا و دلار در ایران همواره به شدت تحت تأثیر اخبار و رویدادهای سیاسی قرار دارند و اخبار مربوط به تنشها و یا توافقهای بینالمللی یا تغییر در سیاستهای اقتصادی به واکنشهای سریع و هیجانی بازار منجر میشود. در این استا به نظر میرسد پس از تعیین تکلیف وعده صادق ۳ و نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، اگر شرایط به سمت ثبات پیش رود، اعتماد به بازار باز میگردد و انتظار میرود قیمتها کاهش یابد.
بازگشت به آرامش
جعفر قادری نایبرئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره به نوسانات اخیر بازار ارز گفت: که نوسانات و تلاطمهای بازار ارز ناشی از اتفاقات سیاسی و امنیتی منطقه است و هیچ دلیل اقتصادی ندارد. وی با بیان اینکه نوسانات نرخ ارز منشأ سیاسی دارد و به خاطر افزایش تقاضا در بازار نیست، تصریح کرد: فقط بازار ما متأثر از این اتفاقات سیاسی- امنیتی منطقه نیست بلکه اینگونه مسائل بر اقتصاد همه کشورها تأثیر میگذارد و کشور ما نیز از این قاعده مستثنی نیست. نایبرئیس کمیسیون اقتصادی مجلس اظهار داشت: علاوه بر اتفاقات سیاسی- امنیتی منطقه، دشمن تلاش دارد تا با فضاسازی و جوسازی در فضای مجازی بر بازار ارز کشورمان تأثیر بگذارد که این اخلالها در دو سال اخیر با مدیریت و کنترل بانک مرکزی و دستگاههای امنیتی به خوبی مهار شده است. قادری خاطرنشان کرد: عوامل دشمن در نزدیکی مرزهای ایران سعی دارند تا با قیمتسازی دلار در فضای تلگرامی باعث جهش قیمت دلار در داخل کشور شوند و بازار ارز و اقتصاد ما را تحت تأثیر قرار دهند. وی با تاکید بر اینکه نوسانات اخیر بازار ارز پایدار نبود و بعد از مدت کوتاهی شاهد فروکش هیجانات بودهایم، افزود: البته آنچه که واقعیت دارد این است که تلاطمهای بازار ارز در دو سال گذشته نسبت به سالهای قبل کاهش یافته، اما باید تلاش کنیم تا شاهد ثبات هرچه بیشتر و بهتر بازار ارز و در ادامه آن اقتصاد کلان کشور باشیم.
منازعات سیاسی
مرتضی افقه کارشناس اقتصادی نیز با بیان اینکه در زمان حاضر افزایش نرخ ارز فقط ناشی از تنشهای سیاسی و بالاگرفتن منازعات منطقهای است، گفت: در شرایط فعلی اخبار مرتبط با کاهش تنشها بیش از هر مداخلهای در بازار ارز اثرگذار است. وی در پاسخ به این پرسش که عمدهترین دلایل افزایش نرخ ارز از نظر شما چیست، گفت: در حال حاضر افزایش نرخ ارز فقط ناشی از تنشهای سیاسی و بالا گرفتن منازعات منطقهای است، بنابراین تا زمانی که تنشهای سیاسی بهقوت خود باقی است هیجانات ارز نیز تابع مسائل سیاسی باقی میماند، اما موقتی خواهد بود. افقه معتقد است: بخشی از مداخلات بانک مرکزی طی ماههای گذشته از قبیل دنبال کردن رویکردهای ثبات اقتصادی و ارزی و کنترل رشد نقدینگی تا حدی در کاهش نوسانات نرخ ارز اثرگذار بوده است به این خاطر مردم انتظار دارند برای باقی نماندن انتظارات تورمی، بانک مرکزی مداخله مدیریتی درستی در دستور کار قرار دهد. این اقتصاددان یادآور شد: مداخله بانک مرکزی در مسائل مرتبط با قیمت ارز تا حدی مانع افزایش سرعت بالا رفتن نرخ ارز میشود، اما در زمان حاضر اخبار مرتبط با کاهش تنشها بیش از هر مداخلهای در بازار ارز اثرگذار است. افقه افزود: بیشک رفتار وحشیانه اسرائیل بازارها را نگران کرده است، اما فروکش کردن هیجانات به خودی خود روی کاهش قیمت ارز و بازگشت ثبات به نرخ ارز اثرگذار خواهد بود. وی تأکید کرد: با اینکه مداخله مؤثر و هوشمند بانک مرکزی در بازار ارز مطلوب است، اما در زمان حاضر بیش از هر موضوع دیگری گذشت زمان مسائل مرتبط با افزایش نرخ ارز را حل خواهد کرد، چراکه این نوسانات دلایل غیراقتصادی دارد.
نیاز به اهتمام دولت
حسین صمصامی نماینده مجلس و عضو کمیسیون اقتصادی نیز اخیراً در شبکه ایکس نوشته است بررسی روند افزایش نرخ ارز در دولتهای بعد از انقلاب نشان میدهد دولت چهاردهم رکورددار این افزایش قیمت ارز است. آنچه از نمودار دلار میتوان دریافت کرد این است که قیمت دلار بازار از یکسو منتظر انتخاب رئیسجمهور جدید آمریکا است و از سوی دیگر منتظر واکنش ایران به اقدام خصمانه رژیم صهیونیستی است. با این حال برخی از تحلیلگران بازار جهانی ارز معتقدند قیمت دلار رشد قیمت را حتی با انتخاب ترامپ به عنوان رئیسجمهور احتمالی آمریکا پیشخور کرده و نمیتوان توقع افزایش بیشتر را حتی با حضور او در کاخ سفید داشت. برخی دیگر نیز معتقدند این افزایش قیمت ناشی از سیاست تثبیت نرخ ارز است که توسط دولت اتخاذ شده است. افزایش نرخ ارز در مرکز مبادله موجب شده است تا این سیگنال به بازار داده شود تا فاصله خود را با قیمت ارز مرکز مبادله حفظ کند به همین دلیل تا دولت نخواهد قیمت ارز در بازار آزاد باز نمیگردد.
ارسال نظر