| کد مطلب: ۱۱۴۳۵۶۷
لینک کوتاه کپی شد

«آرمان ملی» مواجهه وفاق ملی میان دولت و جامعه را بررسی می‌کند

اقدام از دولت؛ حمایت از مردم

آرمان ملی- حمید شجاعی: دولت مسعود پزشکیان با گفتمان خاصی روی کار آمد که شاید اگر آن را در مقام مقایسه با سایر دولت‌ها قرار دهیم به هیچیک از دولت‌های پس از انقلاب شبیه نباشد. گفتمان وفاق ملی که شاید فقط از خود پزشکیان بر می‌آمد آن را مطرح کند و بر پایه این گفتمان افراد از جریانات مختلف را گرد یگدیگر جمع کند.

اقدام از دولت؛ حمایت از مردم

 البته این نوع رویکرد صرفا میان جریانات سیاسی نبود بلکه وفاق ملی پزشکیان مورد استقبال سایر قوا و نهادها نیز قرار گرفت تا شاهد نوعی همگرایی و وحدت میان سایر دستگاه‌ها همراه با دولت باشیم. اما شاید مهم‌ترین وجهه وفاق ملی دولت پزشکیان مواجهه آن با مردم باشد. جایی‌که رئیس‌جمهور چه در زمان انتخابات و چه پس از آن با طرح مسائل مورد بحث و مطالبه مردم از قبیل فیلترینگ، مسائل اقتصادی و معیشتی و نگرانی‌های درباره لایحه عفاف و حجاب تلاش کرد خود را به مردم نزدیک کند و به عبارتی نشان دهد که در کنار مردم است و حرف‌هایش طرح درد مردم و مطالبه حل مشکلات آنها است. اما اینکه جامعه تا چه میزان با پزشکیان، دولتمردانش و اقداماتش همراهی می‌کند تابع مسائل مختلفی است. از جمله اینکه دولت تا چه میزان در مسیر آنچه گفته و وعده داده عمل کرده و چه گام‌های موفقی در راستای حل آن وعده‌ها برداشته است. به طور مشخص در حوزه فیلترینگ شبکه‌های اجتماعی پزشکیان در زمان انتخابات مسائل مختلفی را در خصوص لزوم رفع هر چه زودتر فیلترینگ مطرح می‌کرد. در زمان تشکیل دولت تاکنون نیز چه خود او و چه دولتمردان دیگر بر این نکته تاکید داشته‌اند، اما اینکه این عملکردها و اقدامات در این مساله تا چه میزان موفقیت‌آمیز بوده خود جای تامل دارد. یا در حوزه قانون عفاف و حجاب که رئیس‌جمهور چندین بار شعار داده مشخص نیست چه رویکردی از سوی دولت اتخاذ خواهد شد. آیا در ابلاغ قانون همه جوانب را در نظر گرفته و دیدگاه عموم مردم را در یاد خواهد داشت یا برای عبور از موضوع آن را به سرعت ابلاغ خواهد کرد؟ آنچه مسلم است مسعود پزشکیان از حدود و اختیارات رئیس‌جمهور با خبر است و می‌داند که اگر وعده‌ای داده، در هر حوزه‌ای که بوده، باید بدان عمل کند، وگرنه جامعه با هیچ دولت یا رئیس‌جمهوری عقد اخوت نبسته  و همانطور که در زمان انتخابات با حمایت‌های بی‌شائبه و بی‌دریغ او را روی کار آوردند می‌توانند انتقادات بی‌پروای خود را روانه دولت و رئیس‌جمهور کنند. هر چند که پزشکیان و مردانش خود بهتر به این معنا واقف هستند و با عملکردهای به موقع موجبات ایجاد نارضایتی در جامعه را فراهم نمی‌کنند.

* مواجهه با تندروها

اما مساله مهم نوع مواجهه مخالفان با دولت است. اگر پزشکیان  و دولتمردانش می‌خواهند در امور مختلف موفقیت حاصل کنند باید موضع خود را با مخالفان و به‌ویژه تندروها روشن کنند. اینکه همه بیایند زیر پرچم وفاق و با کمک یکدیگر کارها پیش می‌بریم نمی‌شود. چرا که برخی اساسا به‌دنبال زمین‌زدن دولت و ناکامی آن هستند و نهایت تلاش خود را در این مسیر انجام می‌دهند. لذا دولت هر چه زودتر با اینها مرزبندی داشته باشد هم جامعه متوجه مواضع دولت در قبال تندروها خواهد شد و هم اینکه دیگر شاهد ضربات برخی دلواپسان به دولت در لباس وفاق ملی نخواهیم بود. نمونه این رویکرد را می‌توان تحرکات دلواپسان جبهه پایداری در جهت حذف و کنارگذاشتن دکتر محمدجواد ظریف، معاون راهبردی رئیس‌جمهور دید که حتی به‌واسطه آن رئیس‌جمهور را تهدید به شکایت به دستگاه قضائی و دادگاهی نمودن کرده‌اند. لذا به‌نظر می‌رسد پزشکیان باید سفت و محکم در مقابل این تحرکات تندروها بایستد و اعلام موضع کند.

* ضربه به اقتصاد ایران

شامگاه جمعه بود که معاون راهبردی رئیس‌جمهور در پلتفرم کلاب‌هاوس در خصوص مسائل مختلف داخلی و بین‌المللی صحبت کرد و در خصوص حضور معاونت رئیس‌جمهور اظهار داشت: معاونت راهبردی گذشته‌ای دارد به‌عنوان مرکز بررسی‌های استراتژیک، در حد مشاوره به رئیس‌جمهور؛ این مرکز در دولت‌های مختلف فراز و فرودهای زیادی داشته، در دولت قبلی تقریبا به سمت تعطیلی رفت؛ در یک کلمه ما باید حلقه وصل جامعه مدنی و نخبگان با دولت باشیم، با این فرض که ما راه‌حل‌ها را نداریم و مسائل را هم خوب نمی‌دانیم، از بحران آب می‌تواند تا بحران ارز، موزانه در سیاست خارجی. محمدجواد ظریف گفت: در معاونت راهبردی هیچ منفعت صنفی نداریم که کشور به چه سمتی برود، فقط می‌خواهیم مشکلات کشور حل شود. ما خودمان را درگیر موضوعات روزمره سیاست خارجی نمی‌کنیم. نظراتم را ارائه می‌کنم ولی وظیفه اصلی ما این نیست. ما پروژه‌ای داریم به‌نام «ایران آینده» که بررسی می‌کنیم ایران در آینده با چه مشکلاتی مواجه خواهد بود. وی افزود: الان می‌توانیم نگاه تهدیدمحور را به نگاه فرصت‌محور تبدیل بکنیم و همسایه‌ها را هم جذب کنیم و وضعیت اقتصادی کشور را بهبود ببخشیم. معتقدم اگر چنین تغییر پارادایمی رخ دهد می‌توانیم همه مسائل را به‌عنوان فرصت ببینیم، بدون فراموش کردن تهدیدها، اقتصاد زمینه بالندگی پیدا می‌کند و امکان پیشرفت فراهم می‌شود. رئیس مرکز بررسی‌های ریاست جمهوری بیان کرد: با تغییر پارادایم که زمینه‌های آن را می‌بینیم امیدوارم که ایران در پنج سال آینده شرایط بسیار بهتری داشته باشد. آنچه باعث شد در دو سال اول بعد از برجام اقتصاد وضعیت بهتری پیدا کند، امید به آینده بود. در دنیا با این نگاه با ایران برخورد شد و آن شرایط پیش آمد. بدترین ضربه به اقتصاد ایران تزریق ناامیدی است، کاری که برخی دستگاه‌های حاکمیتی می‌کنند، به‌خصوص وقتی‌که دولتی بر سرکار آمده که با نظرات آنها هماهنگ نیست.

*3 مولفه اصلی دولت

ظریف اظهارکرد: ما در معاونت راهبردی فکر می‌کنیم که دولت دکتر پزشکیان 3 مولفه اصلی دارد: وفاق، عدالت و توسعه‌گرایی. این دولت، دولت توسعه‌گراست که مفهوم عملیاتی و آکادمیک مشخصی دارد عدالت هم بخش بسیار مهمی است که در صحبت‌های آقای پزشکیان بوده و از مبانی انقلاب اسلامی است و وفاق هم هست. ما در معاونت راهبردی در مورد این مولفه‌ها داریم گفت‌وگو می‌کنیم. شخصا «وفاق» را به معنی گفت‌وگو می‌دانم؛ آن را ادامه بحث گفت‌وگوی تمدن‌های آقای خاتمی می‌دانم. در گفت‌وگوی تمدن‌ها، کلیدواژه گفت‌وگو است، نه تمدن. در گفت‌وگو قرار است بشنویم، باید آمادگی داشته باشید قانع بشوید، نه اینکه از باورهایتان دست بکشید، اینکه بفهمید چرا 50 درصد مردم در انتخابات شرکت نکردند، اینها نیاز به شنیدن دارد. باید حرف مردم را بشنویم، نه آنهایی‌که همیشه با آنها حشر و نشر داریم، شاید به نتایج متفاوتی برسیم. بعید می‌دانم آنچه چند نفر در مجلس در مورد بنده یا مسائل دیگر می‌گویند نظر کل اصولگراها در کشور باشد. وی ادامه داد: در خصوص مسائل مختلف قضایی و اجتماعی، دکتر پزشکیان تلاش‌های فراوانی کرده‌اند. ما در معاونت راهبردی گلایه‌های مردم را به ایشان می‌رسانیم، ایشان هم روش‌های مختلفی دارند برای شنیدن گلایه‌ها. شما دیده‌اید که از برخی احکام جلوگیری شده است، مثلا در مورد دانشجویان و اساتید کارهای خوبی شکل گرفته است. حرکت آقای دکتر پزشکیان یک حرکت اصلاحی است. در انتخابات ما انقلاب نشد، یک حرکت اصلاح‌گرانه شکل گرفته و باید توجه کنیم که این حرکت اصلاح‌گرانه طول می‌کشد. زود از اصلاحات ناامید نشویم. در 83 و 84 بحث عبور از خاتمی مطرح شد و حالا حسرت پیشرفت‌های اقتصادی آن دوران را می‌خوریم. معاون راهبردی رئیس‌جمهور در خصوص فشارها برای برکناری خودش تصریح کرد: آقای پزشکیان به من گفتند که ما مشورت کردیم و شما به کارت برگردد و همه اختیارات معاون راهبردی کارت را انجام بده، روزی که به من بگویند به تو نیازی نداریم و به دانشگاه برو، روز خوشحالی من است! تا آن روز من این کاری که رئیس‌جمهور به من دادند را انجام می‌دهم. قصد استعفا ندارم. آقای رئیس‌جمهور هم با کمال بزرگواری ایستاده‌اند و مشغول پیگیری هستند و من خیلی آن را درگیر این مسائل نمی‌کنم.

منبع : آرمان ملی

ارسال نظر

هشتگ‌های داغ

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار