«آرمان ملی» به بررسی بازارهای مالی پس از حمله اسرائیل به ایران میپردازد
ریزش قیمت دلار و سکه
آرمان ملی- صدیقه بهزادپور: همزمان با حمله اسرائیل به برخی نقاط، حتی پیش از اعلام دقیق مناطق مورد حمله و یا میزان خسارات، بازار طلا و دلار واکنش خود را نسبت به این رخداد نشان داد.
روند کاهشی در این بازار نشان از آرامش دارد. در سوی دیگر بسیاری از تحلیلگران این حمله را محدود و از سر اجبار به حمله موشکی ایران ارزیابی کرده و آن را قابل توجه نمیدانند. بازارها به ویژه بازار طلا و ارز به سوی آرامش متمایل شده و در مواردی شاهد توقف افزایش قیمت و احتمالا سیر نزولی خواهیم بود. نکته جالب درباره واکنش بازارها به این دلیل است که پاسخ ایران روشن نیست. ضمن اینکه عدم پذیرش FATF و باقی ماندن در لیست سیاه باوجود رایزنیهای داخلی فراوان، امید بهبود و ایجاد روزنی برای نفس کشیدن اقتصاد را به تعویق میاندازد. بیتردید پذیرش این سازوکار موجب آرامش عمیق بازارها خواهد شد. تحلیلگران بر این اعتقادند که با روشن شدن اندازه توانایی رژیم صهیونیستی و پایان یافتن تبلیغات گسترده این رژیم در باب بزرگنمایی توان نظامی فرصتی برای مهار بازار دلار و طلا پدید خواهد آمد تا به تدریج بازار تحت کنترل قرار گیرد.
واکنش سریع بازارها
به گزارش «آرمان ملی»، حمیدرضا حسینزاده کارشناس اقتصادی در این باره گفت: بر اساس تجارب گذشته، هرگونه تنش یا حمله به ایران میتواند باعث واکنشهای سریع در بازارها شود به طرق مختلف باعث تلاطم و افزایش قیمت طلا، ارز و... میشود، چرا که وضعیت اقتصادی، سیاسی، اجتماعی کشور در سالهای گذشته به دلیل اِعمال تحریمها و... باعث شده تا مردم به محضِ وقوع رخدادی در داخل و یا خارج از کشور به دنبال حفظ ارزش پول خود باشند و در این میان بازار طلا و ارز سریعترین و راحتترین بازاری هستند که میتوانند به چنین تصمیمی جامه عمل بپوشاند. هرچند این واکنش بیش از آنکه جنبه اقتصادی داشته باشد، برخوردی است که در حوزه روانشناسی قابل بررسی است که نشأت گرفته از تلاش همگان برای حفظ سرمایه است.
فرصتهای از دست رفته
او درباره فرصتهای از دست رفته برای ثبات بخشیدن به وضعیت اقتصادی کشور گفت: در کنار مسائل امنیتی – نظامی یکی دیگر از عوامل تأثیرگذار بر بازارها پذیرش یا عدم پذیرش تفاهم نامههایی است که میتواند کشور را به شکل مطلوبتری روی ریل توسعه قرار دهد. از جمله میتوان به FATF اشاره کرد که با وجود تلاش و رایزنیهای برخی از مقامات برای خروج از لیست سیاه، هنوز نتیجهای به همراه نداشته و همچنان در لیست سیاه قرار داریم. قرار داشتن در این لیست به عدم ورود سرمایههای خارجی و کاهش سطوح مالی بینالمللی، کاهش مبادلات بانکی و... منجر میشود. او اضافه کرد: افزایش تنشهای موجود در منطقه که به نوعی ایران را نیز درگیر آن کرده از یکسو و بلاتکلیفی برخی از رویکردها مانند FATF با وجود سهم موثر آن در بهبود وضعیت اقتصادی و تعاملات بینالمللی باعث میشود تا بازارهای ایران بیش از پیش درگیر تلاطم و نوسانهای شدید شوند، این درحالی است که قطعاً بهبود زیرساختها و رفع برخی از ناترازیها در حوزههای مختلف نیازمند سرمایهگذاری داخلی و خارجی است که مشروط به توسعه روابط بینالمللی ایران دارد و بدیهی است در پیش گرفتن سیاستهای تنش زدا میتواند دراین مسیر کشور را یاری بخشد.
ارتباط عمیق سیاست و اقتصاد
حسینزاده درباره دلیل واکنش بازارهای مالی به عوامل داخلی و خارجی و... گفت: نوسانات شدید بازارهای مالی در نتیجه چند عامل از جمله عدم ثبات اقتصادی و وابستگی سنتی اقتصاد ایران به تغییر در برخی مولفههای بینالمللی صورت میگیرد که میتوان از جمله به قیمت نفت و طلا اشاره کرد. در سوی دیگر اقتصاد ایران تحت تاثیر تحریمهای ظالمانه قرار گرفته است و تلاش مسئولان تاکنون در جهت کاستن از دامنه تاثیر این تحریمها بوده است. این مسائل باعث میشود که هر تغییر و تحولی به سرعت بر بازارها اثر بگذارد. تحریمها اقتصاد ایران را در شرایط غیر عادی و دشوار قرار داده است. تنش در منطقه باعث میشود که امید و انگیزه برای فعالیت اقتصادی کاهش و عدم اطمینان را بیشتر کند. او افزود: در کنار اتفاقات مختلفی از این دست، تورم هم باعث شده که پول، ارزش خود را از دست بدهد. به همین دلیل، سرمایهگذاران و مردم در پی داراییهای امنتر مانند طلا و... باشند. بنابراین، در مواجهه با یک تنش یا بحران، تقاضای کاذب برای این داراییها بالا میرود و قیمت آنها افزایش مییابد. واکنش روانی بازار و رفتار تودههای بازار ایران به صورت رفتارهای روانی و هیجانی ارزیابی میشود به گونهای که در مواقع بحران و تنش، بسیاری از مردم به طور غیرمنطقی به خرید دلار، طلا یا کالاهای اساسی روی میآورند. این رفتار ناشی از ترس عمومی از کاهش ارزش پول ملی و از دست دادن قدرت خرید است. لازم است مسئولان در اتخاذ سیاستهای پولی، بانکی و از این قبیل کارآمدی را در نظر بگیرند. اگر نتیجه سیاستهای پولی و بانکی در تنظیم نقدینگی نتواند موثر باشد، واکنش بازار را به دنبال خواهد داشت. نکته مهم دیگر در این بین این است که فعالان و مردم باید بتوانند به آخرین اطلاعات دسترسی داشته باشند. دسترسی محدود و عدم شفافیت باعث میشود که اخبار نادرست و شایعهها بر بازارها تاثیر بگذارد. این کارشناس درباره راهکار و درمان معضلات در اقتصاد کشور اظهار کرد: کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی و توسعه صادرات غیر نفتی میتواند اقتصاد را در برابر تنشهای خارجی مقاومتر کند، در واقع تنوع اقتصادی میتواند تا حد زیادی از قدرت شوکهای وارد شده بکاهد. علاوه بر این باید برای کنترل بازار، سیاستهای پولی قوی و ضدتورمی به کار گرفته شود، همچنین استقلال بانک مرکزی و کنترل نقدینگی از طریق سیاستهای پولی میتواند به کاهش هزینههای بازار کمک کند و چون بازار به شفافیت و اطلاعات دقیق نیاز دارد، از این رو در دسترسی به اطلاعات معتبر موجب کاهش شایعات و رفتارهای هیجانی خواهد شد.
نخستین واکنش بازار
همزمان با سقوط آزاد تتر در پی اقدام ضعیف رژیم صهیونیستی علیه چند نقطه از کشورمان، قیمت دلار نیز در معاملات فردایی با کاهش ۳ هزار تومانی همراه شد. قیمت دلار که در هفتههای اخیر به دلیل افزایش تنشهای سیاسی منطقه و خبرهای منفی با افزایش محسوس همراه شده و تا کانال ۶۹ هزار تومان هم پیشروی کرده بود با کاهش همراه شده و به کانال ۶۶ هزار تومان بازگشته است. بنا به گزارشهای منتشر شده؛ استارت کاهش ۳ هزار تومانی قیمت دلار در معاملات فردایی بعد از سقوط آزاد تتر زده شد. قیمت تتر که در ساعات اولیه اوج گرفت و برای دقایقی وارد کانال ۷۰ هزار تومان شد، کوتاه زمانی بعد به کانال ۶۴ هزار تومان سقوط کرد. سقوط آزاد قیمت تتر بعد از آن شدت گرفت که حملات اسرائیل با پاسخ بههموقع پدافند همراه شد و بهاذعان خود اسرائیلیها این حملات بسیار ضعیف بوده است. از همان دقایق نخست اعلام خبر حمله اسرائیل و مشخص شدن سطح ضعیف حملات و عملکرد بهموقع پدافند، سقوط آزاد تتر آغاز شد و همچنان هم ادامه دارد. فعالان بازار و کارشناسان اقتصادی پیشبینی میکنند که با سقوط سنگین تتر، امروز باید شاهد اصلاح و کاهش قیمت محسوس دلار و طلا هم باشیم، چراکه تحرکات تتر بههمعنای سیگنال به بازار دلار ارزیابی میشود و از همینرو فعالان بازار، انتظار دارند علاوه بر سقوط تتر باید با آغاز معاملات بازار تهران، شاهد کاهش قیمت طلا، ارز و سکه هم باشیم.
در انتظار کاهش قیمت دلار
برهمین اساس نیز از همان دقایق نخست آغاز معاملات فردایی دلار، شاهد کاهش حدود ۳هزار تومانی قیمت دلار هستیم؛ دلار که تا کانال ۶۹ هزار تومان پیش روی کرده بود امروز و در معاملات آغازین به کانال ۶۶ هزار تومان بازگشته است. کارشناسان اقتصادی و بازاریها پیشبینی میکنند که با کاهش تنشهای سیاسی و فروکش کردن اخبار منفی از جنگ و البته به دلیل سطح ضعیف حملات اسرائیل بهرغم تهدیدهای گذشته، در ادامه باید شاهد کاهش بیشتر قیمت دلار باشیم. مرتضی افقه، تحلیلگر مسائل اقتصادی در خصوص ریزش قیمت تتر به دنبال حملات رژیم صهیونیستی به برخی نقاط کشور میگوید: حملات دیشب صهیونیستها خیلی خفیف بود و تنها برخی مراکز کوچک را مورد هدف قرار داد و این موضوع این پیام را به مردم و فعالان بازار داد که طرف مقابل نتوانسته کاری انجام دهد، لذا تنش خاصی نیز اتفاق نخواهد افتاد. وی افزود: بنابراین انتظارات فعالان اقتصادی و بازیگران بازار ارز فروکش کرده و شما میبینید که علاوه بر تتر، بازار ارز هم در مسیر کاهشی قرار گرفته و به نظر من قیمت دلار از این هم پایینتر خواهد آمد.
سبزپوشی بازار سرمایه
بازار سهام در واکنش به اتفاقات شب گذشته، با سبزپوشی تمام کار خود را آغاز کرد، به طوری که در اکثر سهام شاخصساز با صف خرید همراه بود. به گزارش تسنیم، بازار اولین روز کاری هفته جاری را پر قدرت آغاز کرد. بازار بورس پس از اتفاقات شب گذشته که حاکی از حملات ضعیف رژیم صهیونیستی به چند نقطه در کشور است فعالیت امروز خود را شروع کرد و بسیاری از شاخصها سبزپوش ظاهر شدند به نحوی که تا ساعت ۱۰ روز شنبه، حدود ۷۰ درصد بازار با صف خرید همراه است.
ارسال نظر