«آرمان ملی» استانداران منصوب دولت برای ۱۳ استان را بررسی میکند
سهم حداکثری برای اصلاحطلبان؛ حداقلی برای اصولگرایان
آرمان ملی- سهیل ثابت: وزارت کشور قلب تپنده هر دولتی است. این گزارهای است که همه سیاسیون فارع از هر نوع گرایش سیاسی بدان معتقدند و باور دارند. چه اینکه در دولتهایی که اصلاحطلبان و اعتدالیون در اختیار داشتند وزارت کشور و رویکردهای حاکم در انتصابات بر مبنای نگاههای همان جریانات بوده و در طرف مقابل نیز هر زمان دولت اصولگرایان مستقر بوده وزیر کشوری با همان نگاه و رویکرد روی کار آمده و انتصابات دولت نیز بر همان اساس صورت گرفته است.
با این حال در دولت مسعود پزشکیان که با حمایت کامل اصلاحطلبان روی کارآمد انتظارها بر این بود که رئیسجمهور چهرههای اصلاحطلب یا معتدل را بهعنوان وزیر کشور به مجلس معرفی کند و حتی گزینههایی هم برای این امر به شورای راهبری و رئیسجمهور معرفی شدند؛ اما در نهایت تعجب گزینهای که به فکر هیچکس نمیرسید به مجلس معرفی شد. سردار اسکندر مومنی، فرمانده سابق پلیس راهور ناجا که شاید کمتر کسی تصور میکرد او جزو گزینههای وزارت کشور باشد. با این حال رویکرد وفاقی دولت در همه حوزهها باعث شده تا وزرا نیز در عملکردهای خود بهویژه در انتصابات نیز بر پایه همین وفاق ملی پیش بروند و مولفههای مشخصی را در انتصاب مدیران در نظر گیرند. در همین راستا نیز به طور مشخص وزارت کشور به جهت اینکه با حوزههای مختلف سیاسی و اجتماعی و... در جامعه مواجه است و از آن مهمتر نقش مستقیمی در انتصاب استانداران دارد از جایگاه بسیار مهمتری برخوردار است. در همین راستا گرچه طی دو ماهه گذشته وزیر کشور به انتصاب 13 نفر از استانداران استانهای مختلف پرداخته است. اما به نظر میرسد که برخی جریانات، چهرهها و فعالان سیاسی چندان این انتصابات را بر نتابیدهاند. بهویژه انتصاب مهدی جمالینژاد چهره متمایل به جبهه پایداری به استانداری استان مهم اصفهان که با مخالفتهای بسیاری مواجه شده است و رویکرد دولت در انتصاب استانداران را هدف انتقادات قرار داده است. با این حال در همان زمان اسکندر مومنی که برای معارفه استاندار اصفهان به این شهر سفر کرده بود، در روز معارفه با تأکید بر اینکه همه استانداران بر اساس شاخصهای عمومی تعیین میشوند، گفت: «مهمترین شاخصه در انتخاب استانداران، مردمداری، توانمندی و کارآمدی آنهاست. تاکنون همه استانداران به پیشنهاد وزیر کشور و تأیید رئیسجمهور و هیأت دولت منصوب شدهاند. رئیسجمهور بر این باورند که با یک تفکر و گروه نمیتوان کشور را اداره کرد زیرا ایران برای همه است و همگان بایستی دست به دست هم بدهند تا در پرتو وفاق ملی، کشور را بسازیم.» در شرایطی که انتقادات از از دوجناح به دولت و وزیر کشور وارد میشود اسکندر مومنی با طمانینه خاصی به بیان و توضیح دلایل انتصابات خود میپرازد و اما نباید این نکته از یاد برود که اگر بهواسطه برخی از این انتصابات ضربهای به دولت وارد شود پزشکیان و دولتمردانش پذیرای آن خواهند بود و این سرمایه اجتماعی آنها است که از دست میرود. لذا وزارت کشور نیز باید با دقت و ظرافت خاصی به انتصاب استانداران خود بپردازد.
*13 استاندار با کدام گرایش؟
نگاهی به استانداران منصوب شده از سوی وزارت کشور نشان میدهد که هرم جمعیتی استانداران به کدام جریان سیاسی بیشتر تعلق دارد و کدام جریان بیشترین و کدام یک کمترین استانداران را در دولت دارند. نخستین استاندار منصوب آرش زرهتن لهونی استاندار کردستان است چهرهای از اهل سنت با گرایش اصلاحطلبی که از استانداران جوان دولت به حساب میآید. دومین چهره منصوب به استانداری کهگیلویه و بویراحمد یدا... رحمانی از چهرههای اصلاحطلب است مدتی معاون استاندار فارس بوده است. سومین استاندار منصوب مومنی نیز بهران سرمست استاندار آذربایجانشرقی از چهرههای سیاسی اصلاحطلب و بنام است که اتفاقا سابق بر این نیز سمتهایی داشته و مدیرکل سیاسی وزارت کشور، مدیرکلی سیاسی، انتخابات و تقسیمات کشوری استانداری تهران، مدیرکل سیاسی و انتظامی استانداری آذربایجانشرقی و سرپرستی فرمانداری تبریز بوده است. استاندار دیگر غلامحسین مظفری چهره اصلاحطلبی است که برای سکانداری خراسانرضوی از دل همین استان منصوب شده است. اما استاندار منصوب همدان حمید ملانوری از چهرههای اعتدالگرا و مستقلی است که پیش از این مدیرکل امور سیاسی وزارت کشور و استاندار خراسانجنوبی بوده است. دیگر استاندار منصوب دولت چهره مطرح اقتصادی یعنی هادی حقشناس است که از چهرههای اصلاحطلب بوده و به استانداری گیلان منصوب شده است. اما از معدود استانداران اصولگرای دولت نیز میتوان به محمدرضا بابایی استاندار یزد اشاره کرد. از دیگر استانداران نیز میتوان به حسینعلی امیری چهره سیاسی اعتدالگرا اشاره کرد که استادار فارس شده و در سابقه خود حتی معاونت پارلمانی رئیسجمهور را نیز دارد. مهدی جمالینژاد استاندار اصولگرای متمایل به پایداری اصفهان دیگر چهره منصوب وزیر کشور است که اتفاقا با انتقاداتی هم مواجه بوده است. اما استانداران جدیدا منصوب شده برای استانهای تهران، لرستان، خوزستان و قم هستند. محمد صادق معتمدیان که به تازگی استاندار تهران شده بر خلاف انتظارات گرایش سیاسی خاصی ندارد و چهره مستقلی است. سیدسعید شاهرخی استاندار تازه لرستان، محمدرضا موالیزاده، استاندار جدید خوزستان و در نهایت اکبر بهنامجو، استاندار تازه منصوب شده قم نیز جملگی از چهرههای اصلاحطلبی هستند که به این سمت منصوب شدهاند. هر چند که هر یک از این افراد نیز پیش از این در مناصب استانداری سایر استانداریها مشغول بودهاند.
* سیاستهای رئیسجمهور
وزیر کشور در حاشیه جلسه هیات دولت در جمع خبرنگاران درباره انتخاب استانداران گفت: استانداران بر اساس سیاستهای رئیسجمهور و وعدههای ایشان در انتخابات، با پیشنهاد وزارت کشور در هیات دولت منتخب میشوند. اسکندر مومنی اظهار کرد: جز یکی، دو مورد با اکثریت و اجماع رأی آوردهاند و اولینها در این دولت شکل گرفت که کار آسانی نبود. وزیر کشور افزود: اولین استاندار اهل سنت بعد از انقلاب را در این دولت انتخاب کردیم، همچنین اولین استاندار از قومیت عرب و اولین فرماندار خانم اهلسنت در این دولت منصوب شد. مومنی تصریح کرد: این کار بر اساس شعار وفاق ملی و تدابیر رئیسجمهور صورت گرفته است.
ارسال نظر