گزارش «آرمان ملی» از امیدها به احیای مذاکرات هستهای؛
گروسی مشتاق دیدار با پزشکیان
آرمان ملی- احسان اسقایی: دیپلماسی در دولت مسعود پزشکیان در حال جان گرفتن است. سفر موفق رئیس جمهور به عراق طبق نظر کارشناسان توانسته به جهان و خصوصا کشورهای منطقه این پیام روشن را ارسال کند که دولت حاکم بر تهران ارادهای استوار برای رفع کدورتها، بحرانها و چالش ها دارد.
بسیاری توقع دارند که رئیس جمهور و وزیر امور خارجه فضای مثبت مشابه را در ارتباط با مساله هسته ای به وجود آورند. هرجا وزیر امور خارجه مورد پرشش اصحاب رسانه قرار می گیرد مهمترین سوال در ارتباط با رویکرد دولت چهاردهم در برنامه هستهای از او پرسیده می شود و البته عراقچی با ادبیاتی کاملا دیپلماتیک و دسته به عصا در این ارتباط پاسخ می دهد. وزیر امور خارجه در گفت و گوی ویژه خبری در ارتباط با موضع دولت در پرونده هسته ای مورد سوال قرار گرفت و در این ارتباط گفت: باید پایه مناسب برای شروع مجدد مذاکرات ایجاد شود و بعد ما وارد مذاکراتی شویم که بر اساس فرمول گذشته که در برجام بهکار رفت، یعنی اعتمادسازی ایران در مقابل رفع تحریمها باشد. میتوانیم به این فرمول مجددا بازگردیم. درست است که بعضی از قسمتهای برجام برای ما آن انتفاع سابق را ندارد و تاریخ بعضی از قسمتهای آن گذشته و باید تغییراتی در آن ایجاد شود ولی چارچوب مناسبی است که ما را به یک توافق جدید رهنمون کند. ما آماده هستیم بر پایه احترام متقابل و با استفاده از چارچوبهایی که وجود دارد، وارد گفتوگوهای عزتمندانه با اروپا شویم. برجام بهترین چارچوبها را میتواند برای ما فراهم کند.
*پرونده ایران در نشست سالانه آژانس
همان طور که از سخنان عباس عراقچی برمیآید، ایران در ارتباط با پرونده هستهای و مذاکرات با شرط و شروط می اندیشد و این در معنای آن است که دولت کنونی همه چیز را به پرونده هسته ای گره نزده است و قصد دارد از تمام ظرفیت ها از جمله ظرفیت مذاکرات هسته ای کمک بگیرد. از این جهت است که در کنفرانس سالانه آژانس بینالمللی انرژی اتمی نماینده ایران تلاش کرده است در این ارتباط مطالبی را عنوان کند هرچند اروپایی ها به علت لجاجتی که با تهران پیدا کرده اند با ادبیات مناسبی در این ارتباط سخن نگفتند. اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در این کنفراس اعلام کرد: مایلم اعلام نمایم دولت جدید جمهوری اسلامی ایران و رئیسجمهور گرانقدر جناب آقای دکتر پزشکیان آماده گسترش تعاملات سازنده و توسعه همکاری مشترک در سطح بینالمللی است. اسلامی تاکید کرد: همکاریهای جمهوری اسلامی ایران با آژانس بهصورت صادقانه و گسترده ادامه دارد؛ تعداد بازرسان منتصب آژانس در ایران، با هیچ کشور دیگری قابل مقایسه نیست. در حالی که تاسیسات ایران تنها سه درصد از تعداد تاسیسات هستهای در کل جهان است، بیش از یک پنجم از کل بازرسیهای انجام شده توسط آژانس در سال ۲۰۲۳، در ایران انجام شده است. اعمال حقوق ذاتی و حاکمیتی جمهوری اسلامی ایران در خصوص لغو انتصاب بازرسان آژانس، ذیل موافقتنامه پادمان جامع انجام گرفته است. اصرار و اعمال فشار به ایران در این رابطه، به معنای نادیده گرفتن حقوق حاکمیتی کشورها بوده و میتواند موجب بدعتی غیرموجه شود، لذا غیرقابل قبول است. علاوه بر این، مایلم تاکید کنم که اقدامات داوطلبانه برجامی ایران، در ازای لغو تحریمهای ظالمانه بوده است. آنچه امروز با فشار سیاسی و روانی دنبال میشود، وادار کردن ایران به اجرای اقدامات برجامی، بدون در نظر گرفتن تعهدات مربوط به لغو تحریمهاست. برجام نباید به هزینه تنها یک عضو اجرا شود.
*سازناکوک اروپاییها
به رغم اینکه این روزها ایران می کوشد وجهی از تمایل برای همکاری با آژانس در گذشته و آینده را به نمایش بگذارد و اگر هم از برخی تعهدات خود عقب نشسته با توجه به بند 26 و36 برجام در این زمینه عمل کرده با این وجود اروپایی ها به علت برخی چالش های دیگر با ایران در حوزه اوکراین با نوعی لجاجت با تهران در این زمینه سخن می گویند. اتحادیه اروپا بهرغم تاکید همیشگی مقامات جمهوری اسلامی ایران بر صلحآمیز بودن فعالیتهای هستهای این کشور در بیانیه خود در شصتوهشتمین کنفرانس عمومی آژانس بینالمللی انرژی اتمی خاطرنشان کرد اطمینان از اینکه ایران هرگز به سلاح هستهای دست نمییابد، یک اولویت امنیتی کلیدی برای اتحادیه اروپاست.اتحادیه اروپا در ادامه با ادعای اینکه «همچنان به راهحل دیپلماتیک درخصوص موضوع هستهای ایران متعهد است» افزود: در همین راستا، ما از همه کشورها میخواهیم که از اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد حمایت کنند. اتحادیه اروپا همچنین با اشاره به مسائل پادمانی باقیمانده میان تهران و آژانس اتمی مدعی عدم پیشرفت در اجرای بیانیه مشترک مارس ۲۰۲۳ طی ۱۵ماه گذشته شد و آن را بسیار نگران کننده توصیف کرد.
*ابراز تمایل دبیرکل آژانس برای دیدار با پزشکیان
به نظر می رسد تمام اختلافاتی که بین ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی وجود دارد، همچنین اختلاف بین ایران و اروپا در مسائل غیر هستهای که به مسائل هسته ای هم رسیده نیازند یک اراده واحد از دو سو برای آغاز مذاکرات هسته ای است. موضوعی که به نظر می رسد دبیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی به دنبال آن است و از همین جهت است که برای دیدار با رئیس جمهور ایران ابراز تمایل کرده است. «رافائل گروسی» در سخنرانی آغاز نشست سالانه آژانس گفت: من مشتاقانه منتظر ارتباط با رئیسجمهور ایران به منظور ارائه اطمینان خاطر به جامعه بینالمللی در مورد صلحآمیز بودن برنامه هستهای ایران هستم.
ارسال نظر