عزت الله یوسفیان ملا در گفت وگو با«آرمان ملی»:
پزشکیان زمینه تصویب اف ای تی اف را فراهم کند
آرمان ملی- احسان انصاری: پزشکیان در حالی کار خود را آغاز کرده که هنوز اولویت های دولت خود را مشخص نکرده است. اگر چه وی در رقابت های انتخاباتی این اولویت ها را عنوان کرده که مهم ترین آنها مسائل اقتصادی است اما هنوز هیچ طرح و برنامه ای برای رسیدن به این اهداف مشخص نکرده است.
در سوی دیگر معادلات بین المللی دستخوش تغییرات مختلفی شده که یکی از مهم ترین آنها رقابت های انتخابات ریاست جمهوری آمریکاست. جایی که ترامپ و هریس بر سر قدرت در آمریکا با هم رقابت می کنند که رویکرد هر کدام از آنها نسبت به ایران متفاوت خواهد بود. به همین دلیل اگر پزشکیان قصد دارد مشکلات اقتصادی را حل کند در ابتدا باید بتواند مقدمات سیاسی آن را فراهم کند که در شرایط کنونی شکل پیچیده ای به خود گرفته است.«آرمان ملی» برای تحلیل و بررسی این موضوع با دکتر عزت الله یوسفیان ملا، نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی گفت وگو کرده است. این گفت وگو را در ادامه می خوانید.
*مهم ترین اولویت های دولت پزشکیان را چه می دانید و دولت چگونه می تواند این اولویت ها را محقق کند؟
مهم ترین اولویت دولت آقای پزشکیان مسائل اقتصادی است که در مراسم تنفیذ و تحلیف نیز مطرح شد و مقام معظم رهبری نیز به آن اشاره کردند.نکته مهمی که در این زمینه وجود دارد که حل شدن مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم مقدمات سیاسی دارد که باید موانع سیاسی آن مرتفع شود و گشایش هایی صورت بگیرد.در واقع تا زمانی که چالش های سیاسی مرتفع نشود دولت نمی تواند به سراغ حل ریشه ای مسائل اقتصادی برود. به عنوان مثال دولت در شرایط کنونی نمی تواند عنوان کرد که یکباره درآمد خود را از فروش نفت و سایر راه ها افزایش داده است.در شرایط کنونی ایران در ساده ترین مبادلات اقتصادی خود یعنی صادرات و واردات با مشکلات زیادی مواجه است.این وضعیت به خصوص درباره صادرات نفت وجود دارد که ما نمی توانیم پول نفت و سایر کالاهای صادراتی را به راحتی در اختیار داشته باشیم و در این زمینه با چالش های متعددی مواجه هستیم.امروز مهم ترین چالش دولت پزشکیان تحریم ها و برخی مسائل داخلی مانند اف ای تی اف است و تا زمانی که این مشکلات حل نشود نمی توان به سمت تغییراتی در اقتصاد حرکت کرد که وضعیت معیشتی مردم را بهبود ببخشد.اگر آقای پزشکیان می خواهد مشکلات را حل کند باید زمینه تصویب اف ای تی اف را در کشور مشخص کند.آقای پزشکیان بارها عنوان کرده اند که کشور برای رسیدن به رشد8 درصدی به100 میلیارد دلار سرمایه گذاری خارجی که در قانون برنامه هم ذکر شده است.چگونه می تواند100 میلیارد دلار سرمایه گذاری خارجی را وارد کشور شود در حالی که سویفت عمل نمی کند و اف ای تی اف تصویب نشده است.
*پزشکیان چگونه می تواند زمینه تصویب اف ای تی اف را در کشور فراهم کند؟
این موضوع در مجلس شورای اسلامی تصویب شد اما شورای نگهبان با آن مخالفت کرد و به همین دلیل به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع داده شد.متأسفانه این لایحه سال هاست در مجمع خاک می خورد و نه تصویب می شود و نه به صورت کامل کنار گذاشته می شود و در وضعیت مبهمی قرار دارد.تا زمانی که اف ای تی اف در کشور تصویب نشود نمی توان گام های بزرگ اقتصادی برای کشور برداشت .اگر این اتفاق رخ ندهد هر برنامه اقتصادی نیز که در سیاست خارجی دولت پزشکیان مطرح باشد در نهایت به نتیجه نمی رسد. به عنوان مثال قرارداد25 ساله بین ایران و چین منعقد شده است.سوال این است که کدام سرمایه گذار چینی حاضر است در ایران سرمایه گذاری کند در حالی که شرایط جابه جایی پول را نداشته باشد؟نکته دیگر در قالب حمایت از سرمایه گذار خارجی است که در قانون سال1385 تصویب شده که حمایت ها و معافیت های خوبی را برای سرمایه گذاری خارجی فراهم کرده وهمچنین امنیت سرمایه را تضمین می کند.این در حالی است که از این قانون به اندازه کاربردی که دارد استفاده نشده است.این مسائل مقدمات و تمهیدات سرمایه گذاری خارجی و رونق اقتصادی در داخل کشور است.ما هنوز با دور زدن تحریم ها کالاهای خود را در بازارهای جهانی می فروشیم که هزینه های زیادی برای ما دارد. به همین دلیل نیز تا زمانی که این مشکلات حل نشود شرایط برای بهبود اقتصادی فراهم نخواهد شد.در سفری که به تازگی آقای رئیس جمهور به عراق داشتند نیز یکی از مسائلی که مطرح شد راه های ارتباطی برای مبادلات تجاری و اقتصادی است. این در حالی است که ارقامی که عراق باید در زمینه های مختلف به ایران از جمله برق پرداخت کند قابل توجه است و به راحتی نمی توان از کنار آن عبور کرد.در چنین شرایطی دولت عراق از آمریکا می خواهد که این کشور را از برخی تحریم های ایران معاف کند تا بتواند پول ایران را پرداخت کند. در واقع در اینجا یک کشور متخاصم در زمینه رابطه دو کشور دوست با هم تصمیم گیری می کند که خوشایند نیست.
هر دو کاندیدای ریاست جمهوری آمریکا تنها یک نقطه مشترک دارند و آن حمایت از اسرائیل است.ما نباید فراموش کنیم که بدترین تحریم ها علیه ایران در زمانی اتفاق افتاد که بایدن معاون رئیس جمهور بود و اوباما قدرت را در آمریکا در اختیار داشت. در دوران ریاست جمهوری بایدن نیز سیاست ها همان بود اما در روش ها و تاکتیک ها نسبت به ایران تغییر ایجاد شده بود.در چنین شرایطی دولت پزشکیان باید برای همه احتمالات در انتخابات آمریکا برنامه ریزی کند
*این وضعیت در دولت گذشته نیز وجود داشت.پزشکیان برای عبور از این چالش چه لوازم و ضرورت هایی را باید در دستور کار قرار بدهد؟
در شرایط کنونی ایران میلیاردها دلار از کشورهای جهان طلب دارد که پزشکیان باید برای وصول آن راه حلی موثری پیدا کند که این سرمایه که متعلق به کشور به کشور بازگردد.بسیاری از کشورهای خارجی به دلیل نامناسب بودن شرایط پرداخت پول ایران چالش های مختلفی را برای صادرات ایران در زمینه های مختلف به وجود آورده اند. این کشورها عنوان می کنند به دلیل تحریم های آمریکا و تصمیماتی که این کشور ممکن است بگیرد حاضر نیستند با ایران مبادله اقتصادی و تجاری داشته باشند.برخی از این کشورها رویکرد دیگری در پیش گرفته اند و عنوان می کنند به ازای کالایی که از ایران می خرند کالا می دهند که این وضعیت نیز همراه با چالش هایی خواهد بود.به همین دلیل نیز باید عنوان کرد تا زمانی که دولت چالش های سیاسی را مرتفع نکند نمی تواند وارد میدان اقتصادی شود.
*فراهم کردن مقدمات سیاسی تا حدود زیادی به رویکردی ارتباط دارد که آمریکا درباره ایران در پیش خواهد گرفت. این در حالی است که رقابت های انتخابات آمریکا به روزهای تعیین کننده خود رسیده و هر احتمالی درباره پیروزی ترامپ و هریس وجود دارد. پزشکیان با شیوه ها و رویکردی که هر کدام از این دو نامزد انتخاباتی در آمریکا در پیش خواهد گرفت چه خواهد کرد؟
سیاست مدون و جامع هر کشوری در مقابل کشورهایی که در برنامه ریزی های آنها تأثیرگذار است نیازمند داشتتن گزینهها و آلترناتیوهای مختلف برای هر شرایطی است.به همین دلیل پزشکیان باید همه گزینه های ممکن را درباره نتیجه انتخابات آمریکا روی میز بگذارد و برای همه آنها برنامه ریزی داشته باشد. در شرایط کنونی این وضعیت درباره چین و روسیه وجود ندارد و شرایط به شکلی نیست که ایران از آلترناتیوهای مختلفی درباره این دو کشور استفاده کند.ما باید برای همه احتمالات انتخابات آمریکا برنامه ریزی داشته باشیم. به هر حال این احتمال وجود دارد که ترامپ دوباره در این کشور به قدرت برسد. کسی که ما به خوبی با خصوصیات و ویژگی های فردی و تصمیم گیری هایش آشنایی داریم و چهار سال دوران مدیریت وی را رصد کرده ایم.ترامپ از نظر فردی کسی است که تصمیمات شتابزده و بی حساب و کتاب می گیرد و از این چنین رفتاری ابایی نیز ندارد. نمونه بارز آن تصمیمگیری درباره ترور سردار سلیمانی بود که یک اتفاق زیان آور برای کشور و منطقه بود.این وضعیت درباره خانم هریس نیز وجود دارد و هنوز مشخص نیست در شرایطی که وی به قدرت برسد چه رویکردی در مقابل کشورهای خاورمیانه در پیش خواهد گرفت.هر دو کاندیدای ریاست جمهوری آمریکا تنها یک نقطه مشترک دارند و آن حمایت از اسرائیل است.ما نباید فراموش کنیم که بدترین تحریم ها علیه ایران در زمانی اتفاق افتاد که بایدن معاون رئیس جمهور بود و اوباما قدرت را در آمریکا در اختیار داشت. در دوران ریاست جمهوری بایدن نیز سیاست ها همان بود اما در روش ها و تاکتیک ها نسبت به ایران تغییر ایجاد شده بود.در چنین شرایطی دولت پزشکیان باید برای همه احتمالات در انتخابات آمریکا برنامه ریزی کند که اگر ترامپ به پیروزی برسد چه باید کرد و اگر هریس به عنوان رئیس جمهور انتخاب شد چه رویکردی در مقابل دولت وی در پیش گرفت.نباید شرایط به شکلی باشد که منتظر بمانیم که چه کسی در آمریکا به قدرت میرسد و پس از آن درباره آن تصمیم گیری کنیم. در دنیای امروز باید برای همه احتمالات برنامه ریزی داشت و به همین دلیل نیز پزشکیان باید همه احتمالات را در نظر بگیرد تا بتواند در بزنگاه های حساس بهترین تصمیم گیری را انجام بدهد.
ارسال نظر