| کد مطلب: ۱۱۳۶۵۵۱
لینک کوتاه کپی شد

«آرمان ملی» پرداخت وام‌های میلیاردی در سازمان بورس را بررسی می کند

زلزله وام عشقی در تالار شیشیه ای

آرمان ملی – صدیقه بهزادپور: در سال‌های اخیر، تخصیص وام و تسهیلات به کارکنان برخی نهادها و سازمان‌های دولتی و نیمه‌دولتی بدون رعایت ضوابط مشخص و شفافیت لازم، به یکی از مسائل جنجالی در فضای اقتصادی ایران تبدیل شده است.

زلزله وام عشقی در تالار شیشیه ای

این موضوع به ویژه در سازمان‌های مهمی چون سازمان بورس و اوراق بهادار مشاهده شده و نارضایتی عمومی و حساسیت دستگاه‌های نظارتی را برانگیخته است. این در حالی است که برخی از  بانک‌ها و مؤسسات مالی از اعطای وام‌های تکلیفی که به اقشار مختلف مردم تعلق می‌گیرد، سر باز می‌زنند و حقوق و مزایای اکثریت جامعه حقوق بگیر بسیار کمتر از دستمزد مدیران بورسی است. به دنبال ارسال نامه سازمان بازرسی کل کشور به وزیر امور اقتصادی و دارایی در خصوص تصویب پرداخت وام به رئیس و اعضای هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار در آخرین روزهای دولت قبل، وزیر اقتصاد به این موضوع ورود کرده و خواستار ارائه توضیحات و روشنگری لازم درباره این وام‌های خودمونی شد، هرچند عشقی، رئیس سازمان بورس واگذاری این تسهیلات را قانونی دانسته و معتقد است؛ در سازمان به خاطر شرایط خاص و محدودیت‌های متعددی که برای کارکنان و مدیران وجود دارد، لازم است این تسهیلات پرداخت شود، اما سئوالی که از سوی کارشناسان و اذهان عمومی مطرح شده این است که؛ پرداخت فوری و فوتی این وام‌های ضروری، در روزهای پایانی دولت سیزدهم در حالی که مدیران از حقوق و مزایای عالی به نسبت مردم عادی برخوردار هستند و آن هم تنها چند روز بعد از شهادت سید ابراهیم رئیسی، در روزهایی که قرمزی تابلوی بورس،  دل سهامداران را خون کرده بود، چه توجیهی دارد؟ علاوه براین چرا هیچ اقدام جدی نسبت به تخلفات قبلی این سازمان و استقرار چندین دستگاه ماینر در زیرزمین ساختمان بورس تهران انجام نشد که حالا به پرداخت وام های دورهمی منتهی شود؟ آیا مطالبات مردمی با توجه به عملکرد نامطلوب رئیس سازمان طی سالیان اخیر و درخواست تغییر و برکناری وی محلی از اِعراب ندارد؟

واگذاری وام به کارکنان سازمان‌ها بدون ضابطه

به گزارش «آرمان ملی»، سازمان بورس و اوراق بهادار، به عنوان یکی از نهادهای مهم اقتصادی کشور، اخیراً در مرکز مطالبه گری های وام‌های خودمونی در سازمان های دولتی قرار گرفته است. بنا به گزارش منتشره سازمان بازرسی کل کشور، اعطای وام با سود چهار درصدی و بازپرداخت 10 ساله به اعضای شورای عالی بورس و اوراق بهادار از محل منابع داخلی این سازمان پرداخت می‌شود. بر اساس نامه ارسالی  که از سازمان بازرسی به وزیر اقتصاد فرستاده شده است، بیشترین مبلغ این وام به مجید عشقی پرداخت شده که 2.7 میلیارد تومان بوده است. همچنین، علیرضا ناصرپور 1.9 میلیارد تومان، رضا عیوضلو 1.9 میلیارد تومان، مهرداد مسعودی فر 1.9 میلیارد تومان و حسن فرج زاده دهکردی نیز 1.9 میلیارد دریافت کرده‌اند. این موضوع از طریق افشای برخی اسناد و گزارش‌های داخلی در فضای رسانه ای نیز منتشر شده  و باعث ایجاد نارضایتی میان عموم مردم شده است. این در حالی است؛ گزارش‌هایی از دیگر سازمان‌های دولتی و نیمه‌دولتی نیز منتشر شده که نشان می‌دهد کارکنان این نهادها از وام‌ها و تسهیلات با شرایطی به مراتب بهتر از عموم مردم بهره‌مند می‌شوند. این امر در حالی که بسیاری از شهروندان عادی با مشکلات فراوانی در دریافت وام‌های بانکی مواجه هستند و بانک‌ها معمولاً از اعطای تسهیلات با بهانه‌های مختلف امتناع می‌ورزند و از سوی دیگر اکثریت حقوق بگیران دریافتی بدون تناسب با نرخ تورم دارند. در حقیقت در حالی که بانک ها و سازمان ها بارها و بارها از پرداخت تسهیلات تکلیفی با وجود خط ونشان های دولت سیزدهم خودداری می کردند، پرداخت چنین وام هایی با نظارت و دستور مستقیم خودِ رئیس سازمان به مدیرانی که از امکانات مطلوبی نیز برخوردار هستند، تضادی آشکار با رویه دولت ها و مسئولان در دولت قبل دارد .

ضرورت حذف عوامل بی اعتمادی مردم به بورس

بی اعتمادی مردم به بورس باعث خروج سرمایه‌ها از این بازار شده و عملکرد بورس نتوانست طی سالیان اخیر اعتماد از دست رفته مردم با جلب کند و خبر اخیر پیرامون سازمان بورس و اوراق بهادار و  پرداخت وام‌های کلان و بدون ضابطه به برخی از کارکنان و مدیران این سازمان جنجال برانگیز شد و باعث شد تا همتی، وزیر اقتصاد و دارایی، به صورت جدی وارد عمل شود و دستور بررسی‌های بیشتر در این زمینه را صادر کند. برخی از کارشناسان با وجود توضیحات رئیس سازمان بورس مبنی بر اینکه شورای عالی بورس بر اساس ماده ۴ قانون بازار مسئولیت در واقع تعیین حقوق و دستمزد و مزایای اعضای هیأت مدیره سازمان بورس را برعهده دارد؛ لذا این مبالغ بر اساس مصوبه شورا پرداخت شده است، غیرمنطقی می داند. ماجرای اعطای وام‌های بدون ضابطه به کارکنان سازمان بورس و دیگر نهادهای دولتی، نمونه‌ای از مشکلات گسترده‌تر در این سازمان  است که نیاز به اصلاحات جدی و ساختاری دارد. نارضایتی‌های عمومی از عملکرد بانک‌ها در اعطای تسهیلات تکلیفی و در مقابل، ارائه وام‌های کلان به برخی کارکنان دولتی، نشان از نابرابری در دسترسی به منابع مالی و تسهیلات دارد. همچنین ورود جدی وزیر اقتصاد به این موضوع نشان‌دهنده اهمیت شفاف‌سازی و مبارزه با تخلفات مالی در نهادهای مهم اقتصادی کشور است.

سریال تخلفات بورسی از ماینرگیت به وام گیت

بر اساس این گزارش، این نخستین گزارش از تخلفات این سازمان نبوده است، افشای استقرار چندین دستگاه ماینر در زیرزمین ساختمان بورس اوراق بهادار تهران به منظور استخراج بیت کوین نیز  موضوع  دیگری بود که اعطای پرداخت وام های میلیاردی به مدیران این سازمان تنها چند روز پس از سقوط بالگرد سید ابراهیم رئیسی و شهادت وی، آن را تکمیل کرد. بر اساس این گزارش، تصویب اعطای وام های 10 میلیارد تومانی (باوجود حقوق ماهانه  عالی) و طبیعی جلوه دادن آن با بهانه اینکه به خاطر شرایط خاص و محدودیت‌های متعددی که برای کارکنان و مدیران وجود دارد، لازم است این تسهیلات پرداخت شود، باعث ایجاد نارضایتی و مطالبه گری بیشتر مردم می شود. این در شرایطی که بیشتر پرتقوی سهامداران در زیان های 30 تا 50 درصدی از اصل سرمایه است و عملکرد این سازمان در سال های گذشته کاملاً نامطلوب بوده است، هیچ توجیهی را برنمی تابد. در حال حاضر اکثر صاحبان سرمایه به دلایل مختلف شرایط نقد کردن سهام خود را ندارند و معلوم نیست این پاداش و شرایط ویژه پرداخت به مدیران با وجود مزایای خوب دراین سازمان با چه انگیزه و عملکرد خوبی از آن آنها صورت گرفته است؟ اگر  تخلفات در بازار سرمایه را به یک ساله گذشته محدود نکنیم، به پرونده اختلاس کارگزاری تدبیرگر سرمایه.برخورد خواهیم کرد. روش کار افراد متخلف در کارگزاری تدبیرگر سرمایه این بوده که سهام مشتریان خود را بدون اطلاع آن‌ها فروخته و به جای اینکه پول را به حساب دارندگان سهام منتقل کنند، به حساب‌های خود منتقل کرده‌اند. نکته قابل توجه این بود که نهادهای ناظر متوجه اتفاقات نشده‌اند و مشتریان کارگزاری متوجه وقوع تخلفات شده و مراتب را به نهادهای ناظر اطلاع داده‌اند. حال که رئیس سازمان بورس، علیرغم عملکرد ضعیف خود، پاداش (وام) دریافت می‌کند، باید ابعاد پرونده این  رانت با دقت نظر بیشتری بررسی شود تا شاید نامه‌ای مشابه نامه وام‌های میلیاردی به بیرون درز کند.

کنایه مهاجرانی به عشقی

 محمد مهاجری، فعال سیاسی اصولگرا در یادداشتی تلگرامی نوشت: آقای عشقی رئیس سازمان بورس در واکنش به نامه سازمان بازرسی کل کشور که وام ۱۰میلیاردتومانی وی و اعضای هیات مدیره بورس را افشا کرد آن را قانونی می‌داند. او می گوید چنین ارقامی به سایر کارکنان سازمان بورس هم‌پرداخت شده. اگر این حرف او راست باشد که چه فاجعه بزرگی اتفاق افتاده و اگر دروغ باشد چه تهمتی به‌کارمندان وارد شده. بقیه کارمندان دولت آدم‌نیستند که این وام‌ها فقط سهم بورسی‌ها شده؟

بورس در دوران عشقی در بحرانی‌ترین حالت خود بوده و عجیب که حالا مزد خود را در قالب وام‌نجومی دریافت کرده. در حالی‌که کارآفرینان و مردم عادی برای شندرغاز تسهیلات، پاشنه در بانک‌ها را از جا می کنند، وام مثل راحت الحلقوم از گلوی آقای عشقی پایین می رود. کاش آقای پزشکیان سخنان مولا در نهج‌البلاغه را که فرمود  اگر کارگزاران، بیت‌المال را حتی به کابین زنان خود درآورده باشند، از آنان بازمی‌ستاند، در مورد مدیران پررو اعمال کند.

حتی اگر قانونی هم بود نباید وام میلیاردی می‌گرفتند

هادی محمدپور، عضو ناظر شورای عالی بورس درباره وام میلیاردی به مدیران بورس گفت: از خلا و فاصله دو دولت استفاده شده است و در این شرایط رییس سازمان بورس و اعضای هیات مدیره حتی اگر این وام قانونی بوده نباید از آن استفاده می‌کردند. او درباره شرایط منحصر به فرد سود ۴ درصدی و بازپرداخت ۱۰ ساله اظهار داشت: ماموریت مجلس قانون‌گذاری و نظارت است و یکی از موضوعات مهم در کمیسیون اقتصادی مجلس پیگیری بورس است که مسائل آن همواره در دستور کار اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس قرار دارد چراکه بورس در ۳ الی ۴ سال گذشته با مشکلات مهم و عدیده‌ای برخورد کرده است. وی گفت: همکارانم در مجلس به من و عضو دیگر کمیسیون اقتصادی برای عضویت در شورای عالی بورس به عنوان ناظر رای داده‌اند و سه شنبه هفته آینده اولین جلسه شورای عالی بورس را با حضور وزیر اقتصاد برگزار می‌کنیم و یکی از موضوعات مهم جلسه روز سه شنبه شورای عالی بورس، بررسی اعطای وام میلیاردی به مدیران بورسی است. عضو شورای عالی بورس درباره شرایط این وام‌های میلیاردی که قرض‌الحسنه بوده و گویا به عنوان ضمانت تنها یک فقره چک معادل تسهیلات صادر شده، اظهار داشت: این موضوع ایراد دارد چراکه وام و مبالغ آن مشخص است و یک چک نباید به تنهایی به عنوان ضمانت مورد پذیرش باشد. موضوع دیگر این است که وام‌های تبصره 18 و وام‌های اشتغالزایی مشمول سود 4 درصدی می‌شوند و وام اشتغالزایی هم به افرادی که سابقه بیمه داشتند، پرداخت نمی‌شود و اگر رییس سازمان بورس و اعضای هیات مدیره سابقه بیمه داشتند و حقوق بگیر دولت بوده‌اند، این وام با سود 4 درصد دیگر شامل وام اشتغالزایی نیست و قطعا تخلف است مگر اینکه این وام را برای موردی اشتغالزایی دریافت کرده‌ باشند.

برای حذف رانت آمده‌ایم

وزیر اقتصاد برای رسیدگی به موضوع پرداخت وام قرض الحسنه به هیات مدیره بورس در دولت قبل دستور فوری صادر کرد.

به گزارش خبرآنلاین در پی ارسال نامه سازمان بازرسی کل کشور به وزیر امور اقتصادی و دارایی در خصوص تصویب پرداخت وام به اعضای هیأت مدیره سازمان بورس اوراق بهادار در آخرین روزهای دولت قبل، عبدالناصر همتی خواستار ارائه توضیحات و روشنگری لازم از سوی مدیران سازمان بورس شده است.

بر همین اساس، طبق دستور صریح وزیر، مدیران بورس ملزم به انتشار مستندات و دلایل این تصمیم شده‌اند.

همتی همچنین مرکز بازرسی وزارت امور اقتصادی و دارایی را به پیگیری موضوع و نظارت بر انجام اقدامات لازم مکلف کرده است.همتی همچنین در صفحه شخصی خود در فضای مجازی نیز نوشت: ‌در دولت چهاردهم برای حذف رانتها آمده‌ایم و اجازه ویژه خواری به هیچکس نخواهیم داد.

واقعا که عشقی خیلی خیلی عشقی است

علیرضا سلیمی، سخنگوی هیأت رئیسه مجلس در واکنش به دریافت وام میلیاردی توسط رئیس سازمان بورس در شبکه اجتماعی ایکس نوشت:یک زمان در مجلس عرض کردم این آقای عشقی بورس را عشقی اداره می کند. لشگری خبرنگار و ...به سمت بنده گسیل داشت تا عملکرد خود را سفید نشان دهد.

حالا هم که واقعا «عشقی» از پول مردم وام های میلیاردی با سود پایین برای خود در نظر گرفته. واقعا که عشقی خیلی خیلی عشقی است.

در نهایت

بر این اساس به نظر می‌رسد اقدام مهمی که همتی به عنوان وزیر اقتصاد مطلوب است انجام دهند، تصمیم گیری عاجل برای تعیین رئیس آگاه و مدیری مدبر برای سازمان بورس است که با تشکیل شورای عالی بورس انجام می شود.به نظر می‌رسد اشخاصی که صرفا عقبه تحصیلی مجید عشقی را مورد نقد قرار می‌دادند، باید  مسائل زمان او را نیز پر رنگ‌تر از قبل دنبال کنند. البته عشقی از همان ابتدا بدنه سازمان را پر از امام صادقی ها کرد! چرا که از ۳۱ نفر اعضا سازمان بورس که رزومه و سوابق تحصیلی آن‌ها مشخص است، ۲۲ نفر دانش آموخته امام صادق(ع) یا دانشگاه های آزاد کشور هستند. و از ۴ نفر وام بگیر، ۳ نفر در همین لیست قرار گرفتند.  

نویسنده : صدیقه بهزادپور

ارسال نظر

هشتگ‌های داغ

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار