| کد مطلب: ۱۱۳۲۶۸۹
لینک کوتاه کپی شد

«آرمان ملی» از موانع پیش روی دولت پزشکیان در مسیر رشد و توسعه گزارش می‌دهد

تزئین اسب زین شده با آمارسازی

آرمان ملی – صدیقه بهزادپور: تحویل کشور بحران زده از تحریم‌ها و تشدید تنش های منطقه و نیمه خاموش به پزشکیان که به زعم برخی صاحبنظران به «اسب زین کرده» تعبیر شد، به گمان بسیاری از کارشناسان، به عبور از میدان مینی تشبیه شده است که هر لحظه از سوی برخی از کاسبان تحریم و گزنک به دستان در معرض سنگ اندازی و مانع تراشی در مسیر حرکت به سمتِ ثبات و آرامشی است که امید به گفتارهای صادقانه و تاکید رئیس جمهورمنتخب بر وفاق ملی دارند و مصرانه در انتظار رساندن این کشتی طوفان زده به ساحل آرامش و تامین حداقلی معیشت و احیای جایگاه از دست رفته ایران در حوزه های مختلف اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و... در سطح بین المللی است.

تزئین اسب زین شده با آمارسازی

امبد به اصلاحات با اتکا وعده های صادقانه

به گزارش «آرمان ملی»، تاکید رئیس جمهورمنتخب بر شفاف سازی عملکرد کشور تلاش وی برای یکپارچگی واتحاد در کشور از پارامترهایی به شمار می آید که او را در پیروزی کارزار انتخاباتی یاری کرد. صداقت در گفتار و رفتار پزشکیان در مناظرات انتخاباتی، به گونه ای بود که وعده ندادن وی، یک مزیت در کارزار انتخاباتی تلقی شد و تا حدی باعث شده همگان در انتظار وامیدوار به سورپرایز شدن با رونق در معیشت و اقتصاد و رفع موانع در حوزه های مختلف باشند. اما قطعاً اتخاذ سیاست های صحیح و مقتدرانه رئیس جمهور با سنگ اندازان و مانع تراشان می تواند هدایت دولت چهاردهم را به خوبی عملیاتی کند.

تشدید تحریم ها با تهدیدهای ترامپیسم

بر اساس این گزارش، حتماً دولت چهاردهم با توجه به حجم تنش های منطقه، اخلالگران، تشدید تحریم های احتمالی آتی و... با مشکلات بیشتری مواجه خواهد شد. کاهش سخت گیری های آمریکا به ریاست جمهوری بایدن طی مدت زمامداری خود نسبت به اِعمال تحریم های نفتی فرصت خوبی برای افزایش صادرات نفت و آزادسازی اموال بلوکه شده و درمجموع مبادلات نفتی کشور شده بود که البته به دلیل ادعای رعایت مسائل امنیتی در دولت قبل، هیچگاه شفاف سازی در خصوص پول های حاصل از فروش نفت ومیزان آن و.. ممکن نشد. تشدید تنش های منطقه و تاثیرآن در بازارهای مالی و تاثیر تصمیمات ترامپ به عنوان گزینه ای که احتمال موفقیت بیشتری در انتخابات آمریکا دارد، چشم انداز مطلوبی برای ایران در زمینه اقتصادی، سیاسی و... ترسیم نکرده است. به گفته کارشناسان آغاز دوره ترامپیسم نه تنها برای ایران بلکه برای اکثر کشورهای جهان و همچنین معاهده نامه های بین الملللی شرایط مبهم وناگواری را رقم می زند. کاهش نرخ تورم، کمتر شدن نقدینگی در کشور، توقف گرانی ها و.. از جمله شاخص هایی است که دولتمردان قوه مجریه به اتکاء به آمار نهادها و سازمان های دولتی در صدد بودند تا به بهبود شرایطی که البته برای همگان نامحسوس است، اصرار ورزند.

راهی برای خروج از کسری بودجه پنهان

کسری بودجه در نتیجه کاهش درآمدهای نفتی طی سال های اخیر با وجود تلاش دولت برای افزایش درآمدها از محل مالیات ستانی و... برای فعالان اقتصادی و حتی مردم عادی کاملاً محسوس است. در حقیقت نفت یک متغیر کلیدی در رویدادهای اقتصادی – اجتماعی – سیاسی و ... بوده است که سهم عمده ای در درآمدهای ارزی کشور داراست و بخش عظیم کسری بودجه از این ناحیه حاصل می شود، حال آنکه تحریم ها باعث محدود شدن مشتریان نفتی و حراج فروش نفت و دیگر منابع نفتی شده است که فرصتی برای جبران این شکاف درآمد ارزی ایجاد نکرده است. به گفته صاحبنظران دولت چهاردهم میراث دار دولتی مزین شده به آمار رونق و توسعه شده است که چنانچه به فوریت سیاست های مناسبی به ویژه در بخش ارزی آن صورت نگیرد تحت فشارهای سیاسی ناشی از تنش های منطقه و ... به سطحی از واردات وصادرات صفر خواهد رسید و به این ترتیب با تشدید انزوای جهانی ایران، تاب آوری اقتصاد کشور به پایین ترین سطح خود خواهد رسید و به دنبال آن حتماً مردم بیشترین آسیب را در این میان خواهد دید.

چانه زنی، رکن فراموش شده دیپلماسی اقتصادی - سیاسی

تحلیلگران بر این باور هستند ضمن توسعه برقراری روابط تجاری – بازرگانی با همسایگان باید دامنه ارتباطات با شرق و غرب را متعادل و افزایش داد تا بنیه صادرات و واردات وحجم سرمایه گذاری را افزایش داد واین مهم جز با تصمیم گیری صریح و قاطع رئیس جمهور وکابینه او ممکن نخواهد شد و در این میان تیم سیاست های خارجه دولت باید با اتخاذ روش های مناسب و با مدد از روش های چانه زنی در عرصه سیاسی، اقتصادی و... به آنچه که به ایمن سازی ایران در عرصه های مختلف می انجامد، سهم موثری دارند که با حضور بازیگرانی کاردان و با سیاست در این زمینه ممکن می شود.

کار دولت چهاردهم بسیار سخت است

وحید شقاقی اظهار داشت: کار دولت چهاردهم بسیار سخت خواهد بود و نحوه مواجهه دولت آینده با ناترازی‌های درحال افزایش اقتصاد کلان، اصلاحات ساختاری و مهار تورم بسیار پیچیده و مشکل است. دهه گذشته با تحمیل تحریم‌های شدید اقتصادی، رشد اقتصادی زیر یک درصد و تورم ۲۷ درصدی بکار خود پایان داد. شکاف طبقاتی از ۰.۳۶۵ اوایل دهه به حدود ۰.۴۰ افزایش یافت و رشد استهلاک سرمایه از سرمایه گذاری پیشی گرفت. وی ادامه داد: با این حال طی سال‌های اخیر هم روند تورم افزایش یافت و از سال ۱۳۹۷ روند به دو برابر میانگین بلندمدت یعنی حدود ۴۰ درصد رسید و طولانی‌ترین دوره تورمی اقتصاد ایران یعنی ۷ سال تورم بالاتر از روند بلندمدت شروع شده و همچنان افق روشنی از کنترل تورم مشاهده نمی‌شود. این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: در سال ۱۴۰۳ حوادث عجیبی رخ دادند بطوریکه از کاهش ۲۰ درصدی ارزش پول ملی اوایل سال‌جاری، التهاب منطقه و جنگ حماس و رژیم اشغالگر و مساله ورود ایران، تا شهادت رئیس جمهور و الزام برگزاری زودهنگام ریاست جمهوری و در ادامه بحث انتخابات آمریکا در نوامبر که همگی حکایت از تغییرات و تحولات مکرر و نااطمینانی دارد.

مواجهه با غول ناترازی ها

شقاقی‌شهری گفت: دولت سیزدهم هم در حوزه اقتصاد وعده‌هایی داده بود که نکات مثبت و منفی رقم زد. در بهبود محیط کسب و کار، سیاست تولید مسکن، انضباط مالی و برخورد جدی با موسسات مالی مساله دار اقداماتی داشت، اما درباره بحث رونق بازار سرمایه، کنترل تورم و کاهش شکاف طبقاتی و فقر کارنامه قابل دفاعی حاصل نشد. وی افزود: علیرغم تحرکاتی در بهبود دیپلماسی اقتصادی به ویژه در منطقه، مساله رفع تحریم‌ها بلاتکلیف ماند. سیاست‌های ارزی اشتباه بانک مرکزی در کنار افزایش لجام گسیخته نرخ بهره (نرخ اوراق) در اقتصاد موجب شده که شاهد اتلاف منابع ارزی در کنار تحمیل رکود و کاهش حاشیه سود بنگاه‌های اقتصادی باشیم؛ بنابراین همچنان معتقدم کار دولت چهاردهم بسیار سخت خواهد بود و نحوه مواجهه دولت آینده با ناترازی‌های درحال افزایش اقتصاد کلان، اصلاحات ساختاری و مهار تورم بسیار پیچیده و مشکل است.

وی با تاکید بر اینکه دولت سیزدهم نسبت به اصلاحات ساختاری و نهادی درجهت کنترل ناترازی‌های اقتصاد کلان تعلل داشت، گفت: باید منتظر ماند و دید آیا دولت آینده در این خصوص حاضر به تصمیمات سخت خواهد شد؟

این کارشناس اقتصادی گفت: قطعا مسیر مهار تورم سنگین از کنترل ناترازی‌های اقتصاد کلان و کنترل کسری‌های بودجه عبور می‌کند و در سال‌جاری متاسفانه بیشتر بر سیاست‌های پولی اتکا شده و به اصلاحات بخش واقعی و مالی چندان بها داده نشده بنابراین کنترل ماندگار تورم دور از انتظار است.

وی تاکید کرد: همچنین باید سهم تحولات بین المللی به ویژه انتخابات آمریکا و بحث شدت یا کاهش تحریم‌های اقتصادی و نفتی را باید در معادلات اقتصاد کلان مدنظر داشت؛ بنابراین دولت آینده هم در بعد داخلی و لزوم بهبود محیط اقتصاد کلان و کنترل ناترازی‌های اقتصاد کلان و هم در بعد بین‌المللی و کاهش شدت تحریم‌های اقتصادی کار سختی در پیش رو خواهد داشت.

منبع : آرمان ملی

ارسال نظر

هشتگ‌های داغ

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار