کارشناسان در گفتوگو با «آرمان ملی» بررسی کردند:
مرد کهنهکار سیاست وارد انتخابات میشود؟
آرمان ملی- حمید شجاعی: شاید کمتر کسی تصور میکرد که کشور با شرایط خاص سیاسی مواجه شود و امروز در فقدان رئیسجمهور سوگوار باشیم، اما از آنجا که قانون اساسی همه شرایط را پیشبینی کرده انتخابات زودهنگام برگزار خواهد شد. در چنین شرایطی جامعه باز هم زودتر از نهادهای رسمی و خود نامزدها به گمانهزنیهای انتخاباتی پرداخته است و طی روزهای گذشته اسامی مختلفی از چهرههای اصلاحطلب، اصولگرا، میانهرو و معتدل و حتی نظامیان نیز مطرح شده است.
اما در باب انتخابات پیشرو باید به 2 نکته مهم و حیاتی توجه کرد. نکاتی که اساس یک انتخابات خوب، مشارکتی و رقابتی را فراهم میسازند. نخست؛ بحث مشارکت مردم در انتخابات که به هر نحو ممکن نمیتوان به سادگی از کنار آن عبور کرد. شاید چندان زمان زیادی از انتخابات مجلس دوازدهم و مشارکت پایین مردم در این انتخابات نگذرد. لذا طی این یک ماه به جهت حضور کاندیداهای مختلف یا وعدهها باید شرایط به نحوی رقم بخورد که جامعه نیز برای حضور در انتخابات ترغیب شود. مساله دوم بحث نوع نگاه و رویکرد حاکمیت به مساله انتخابات و چگونگی حضور جریانهای سیاسی در انتخابات است. اینکه انتخابات حداقلی و کنترل شده برگزار شود یا یک انتخابات پرشور و مشارکتی را شاهد باشیم. قدر مسلم اگر رویکرد انتخاباتی مثل 1400 باشد به نظر کاندیداهای حاضر نیز به چند نفر خلاصه خواهند شد و در نهایت نیز از همان اقلیت محدود یک نفر به ریاست جمهوری خواهد رسید. اما اگر رویکرد بر مبنای مشارکت حداکثری و رقابت باشد میتوان به انتخاباتی پرشور با حضور کاندیداهایی از جریانهای مختلف امیدوار بود. چه اینکه برخی معتقدند اگر فضا بازتر شود و چهرههای سیاسی مختلف و شناخته شده بتوانند در انتخابات حاضر شوند بخشی از مردمی که در چند انتخابات اخیر شرکت نکردهاند مشارکت خواهند کرد.
*عقلانیت، تعامل و درایت
گزینههای بسیاری برای انتخابات پیشرو به خط شدهاند از چهرههای اصلاحطلب مثل اسحاق جهانگیری، محمدرضا عارف و مسعود پزشکیان گرفته تا اصولگرایانی چون محمد باقر قالیباف، سعید جلیلی و علیرضا زاکانی و البته چهرههای اعتدالی دولت قبل مثل محمد جواد ظریف، محمد جواد آذری جهرمی و عبدالناصر همتی حتی نام محمود احمدینژاد هم این روزها بسیار به گوش میرسد. اما چهره شناخته شدهای که نسبت به بقیه کمتر در این غوغای رسانهای قرار گرفته کسی نیست جز علی لاریجانی. مشاور مقام معظم رهبری که اتفاقا پیش از این نیز صحبتهای بسیاری در خصوص نقشآفرینی او در انتخابات 1404 مطرح میشد. اما این صحبتها یک سال جلو آمده و به 1403 منتقل شد است. در این راستا اگر نگاهی به معیارهای مختلف رئیسجمهور بعدی بیندازیم به مساله مهمی به اسم تعامل برخورد میکنیم. واژهای که میتواند اساس کار یک رئیسجمهور با سایر قوا و دستگاهها باشد. اما در اسامی یاد شده و البته آنهایی که احتمال حضورشان بالاترست شاید کمتر شاهد چنین معنایی باشیم. امری که برخی علی لاریجانی را مردی متبحر در آن قلمداد میکنند. به جهت عقبه سیاسی و کارکردی نیز بخواهیم به موضوع بنگریم علی لاریجانی چهرهای است که در کنار برخی دیگر از سیاسیون به عقلانیت سیاسی مشهور است و مرور مواضع وی حداقل در یک دهه گذشته نشان میدهد که او چهرهای میان جناحی یا به عبارت عامیانه چهرهای مستقل و فراجناحی است. شخصیتی که سیاست را خوب میشناسد و به کهنه کار سیاست معروف است، با فضای بینالمللی آشنایی کامل دارد و از طرفی به جهت حضور در مناصب مختلفی چون ریاست مجلس، دبیری شورای عالی امنیت ملی و ریاست صدا وسیما با مدیریتهای اجرایی و کلان آشنا است و از طرفی مشکلات کشور را میشناسد و میتواند با استفاده از نخبگان، خبرگان و کارشناسان مسائل و مشکلات مختلف کشور را ساماندهی کند. مساله مهم دیگر نگاه باز علی لاریجانی نسبت به همه جریانهای سیاسی و استفاده مناسب از همه چهرههای سیاسی در جهت حل مشکلات کشور است. چنانکه بسیاری معتقدند لاریجانی میتواند در دولت عملکرد بسیار مثبتی از خود برجای بگذارد چرا که عقلانیت، میانه روی و کارآمدی را سرلوحه کار میکند و فارغ از نگاههای جناحی در هر حوزهای از متخصصین و نخبگان بهره میبرد و حد الامکان میتواند میزانی از رضایتمندی را در جامعه ایجاد نماید. مهمتر اینکه لاریجانی تعامل خوبی با نهادهای قدرت و حاکمیت دارد و میتواند از این تعامل در جهت مثبت و پیشبرد اهداف در جهت حل مشکلات بهره ببرد. حال باید دید که این چهره کهنه کار سیاسی چه زمانی وارد انتخابات خواهد شد و پس از وارد شدن شورای نگهبان چه رویکردی در قبال وی خواهد داشت.
* تنها راه حل مشکلات عقلانیت و عدالت است
یک نماینده ادوار مجلس در ارتباط با انتخابات پیشرو اظهار داشت: ما به دنبال عقلانیت در کشور هستیم، اما باید ببینیم آنها که تصمیم میگیرند و کاراصلی تایید صلاحیت بر عهده آنهاست نیز به این مساله رسیدهاند یا خیر. منصور حقیقتپور به «آرمان ملی» گفت: ما معتقدیم که تنها راه حل مشکلات کشور عقلانیت و عدالت است و این تفکر عقلانی اگر عدالت پایه بر کشور حاکم شود و تصمیماتی اساسی بگیرد که در راستای نجات کشور باشد خیلی میتواند موثر باشد. وی در خصوص اینکه احتمال حضور علی لاریجانی در انتخابات پیشرو و چراغ سبز حاکمیت برای حضور وی بیان کرد: امیدوارم که اینگونه باشد، اما هنوز شواهد و قراینی در این خصوص مشاهده نمیکنم. خداوند شهادت آیتا... رئیسی را تبدیل به فرصتی برای وحدت ملی کرد. ما شاهد بودیم که همه جریانهای سیاسی در این اتفاق سوگوار بودند و وحدتی بهوجود آمد که از این وحدت میتوانیم برای اینکه جبران 3 انتخابات گذشته را کنیم استفاده کنیم. لذا به نظر میرسد فضا فراهم شود که همه جریانهای سیاسی هم بتوانند در انتخابات آتی حاضر باشند و یک انتخابات حداکثری را در کشور شاهد باشیم. این چهره نزدیک به علی لاریجانی در خصوص ملاکها و معیارهای رئیسجمهور آینده عنوان کرد: باید شرایط را در یک سبد و قالب ببینیم که طی آن هم بتوانیم شرایط بینالمللی را تلطیف کنیم و هم در کشور یک وفاق جدی را ایجاد کنیم و در سایه این وفاق مشکلات کشور را در عرصههای مختلف حل کنیم. حقیقتپور تصریح کرد: افراد معدودی هستند که بتوانند با تمامی جریانهای سیاسی و قوا ارتباط موثر بگیرند و مجموع این مسائل در آقای لاریجانی جمع است ایشان خیر الموجودین است اما باید ببینیم شرایط هم فراهم است یا خیر.
* شخصیت بزرگی مثل آقای لاریجانی میتواند اثرگذار باشد
یک نماینده ادوار مجلس در خصوص انتخابات پیشرو و حضور علی لاریجانی در این انتخابات اظهار داشت: قطع به یقین شخصیت مثل آقای لاریجانی میتواند اثرگذار باشد. به برکت خون این شهدا یک انسجام و وفاق خوبی در کشور ایجاد شد و من امیدوارم که تصمیم گیرندگان کشور و خصوصا شورای نگهبان این شرایط را لحاظ کند و ترتیبی اتخاذ کند که همه کسانی که شایستگی دارند بتوانند به این عرصه ورود کنند. غلامعلی جعفرزاده ایمنآبادی به «آرمان ملی» گفت: در شرایط حاضر نه آقای لاریجانی که برای هیچ یک از افرادی که میتوانند مشکلات کشور را حل کنند، هیچ پالسی وجود ندارد که با اینها سیاسی برخورد نشود. لذا انتظار میرود شورای نگهبان یک تصمیم منطقیتر بگیرد و الان که این وحدت ملی بهوجود آمد کسی را بتوانیم بیاوریم که مشکلات را حل کند. واقعیتی موجود در جامعه وجود دارد که مردم بسیار گرفتارند و باید الان یک تدبیر خوبی برای حل مشکلات معیشتی مردم صورت پذیرد. عضوحزب اعتدال و توسعه بیان کرد: من واقعا انتظار دارم که این عقلانیت بهوجود آمده باشد چرا که امروز به شدت به عنصری مثل آقای لاریجانی نیاز داریم. امیدواریم که مسئولان کمک کنند کسانی را بیاوریم که به مسائل اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و ورزشی آشنا باشند و برنامه داشته باشند و مشکلات کشور را حل کنند.
ارسال نظر