«آرمان ملی» لایحه دولت برای تعطیلات ۲ روز آخر هفته را بررسی میکند
شنبه یا پنجشنبه مساله این است
آرمان ملی- حمید شجاعی: «شنبه یا پنجشنبه» این گزارهای است که چند هفتهای است در رسانهها، صحن علنی مجلس دولت و... مورد بحث و بررسی است و هر کسی از ظن خود به این موضوع ورود کرده است. برخی با نگاه اقتصادی به موضوع نگاه میکنند و با تحلیل هزینه و فایده این تعطیلی رای و نظر خود را میدهند.
برخی نیز در طرف دیگر صرفا با تکیه بر مسائل دینی و مذهبی نسبت به این تعطیلیها اظهارنظر میکنند. اما نکته اینجا است که اساسا قرار است این تعطیلیها در راستای آسایش مردم باشد یا اینکه برخی مسائل بر آنها سایه بیفکند و بیشتر بهجای اسباب آرامش و آسایش اسباب زحمت بیشتر برای مردم فراهم شود؟ آنچه مسلم است دولت که خود مبدع این طرح یعنی تعطیلی 2 روزه در کشور بوده حتما جوانب مختلف آن را بررسی کرده که این طرح را به مجلس ارائه داده است. جالب اینکه در این مساله دولت و بخشی از مجلس هر دو در یکطرف قرار دارند و هر 2 قوه بر تعطیلی پنجشنبهها تاکید دارند. در حالیکه اقتصاددانان، تجار، بازرگانان، واردگنندگان و صادرکنندگان جملگی بر تعطیلی شنبهها اصرار میورزند. با تدبیری در نظرات طرفین بهراحتی میتوان دریافت که تعطیلی کدام روز بیشتر به منافع ملی و سود کشور است و منفعت بیشتری میرساند. لذا بهتر است نگاه موافقان هر دور روز را بررسی کنیم. موافقان تعطیلی پنجشنبهها که اغلب با نگاه غالبان مذهبی به ماجرا مینگرند معتقدند از آنجا که شنبهها در ادیان مسیحیت و یهودیت بهعنوان روز تعطیل آمده نباید ما نیز تعطیلات خود را با آنها وفق دهیم و تعطیلات مسلمانان صرفا روز جمعه است و اگر شنبه تعطیل شود جمعه تحتالشعاع این تعطیلی قرار خواهد گرفت. لذا از آنجا که پنجشنبه نیز نیمه تعطیل است میتوان این روز را به طور کامل تعطیل نمود تا مساله مورد نظر دولت در جهت کاهش ساعت کار کارمندان نیز تأمین گردد. اما در طرف مقابل موافقان تعطیلی شنبهها که غالبا از نظر اقتصادی به موضوع مینگردند استدلالشان بر این مبنا استوار است که برای مبادلات و مراودات تجاری و اقتصادی در فضای بینالملل باید شرایط طرفهای مقابل را نیز لحاظ کرد. در اروپا و آمریکا و سایر کشورها شنبه و یکشنبه تعطیل است و عملا روز کاری از روز دوشنبه آغاز میگردد و در روز جمعه به پایان میرسد. حال اگر ما بخواهیم به تجارت بینالمللی بپردازیم همینطور در حالت عادی با تعطیلی شنبه و یکشنبه در کشورهای دیگر و جمعه در کشور خودمان 3 روز از 7 روز هفته را از دست میدهیم که خود خسارت زیادی وارد میکند. در چنین شرایطی تصور کنید که پنجشنبهها نیز به این تعطیلات افزوده شود که عملا از 7 روز هفته 4 روز آن را به جهت تعطیلات آخر هفته داخلی و خارجی از دست میدهیم و شرایط بسیار مشکلتر خواهد شد. اما اگر این تعطیلات به روز شنبه منتقل شود یک حسن بزرگ دارد و آن اینکه تا حد زیادی به لحاظ زمانی میتوان کشور را با اقتصاد جهانی وفق داد و نهایت استفاده را به لحاظ زمانی برد. چه اینکه با اعلام روز کاری پنجشنبهها هم میتوان به لحاظ مبادلات اقتصادی و تجاری بینالمللی امکان بهتری را فراهم آورد و هم نظر دولت در مورد کاهش ساعات کار را تامین خواهد کرد.
*واکنشها به پنجشنبه و شنبه
پس از ارائه لایحه دولت به مجلس و بررسی آن در کمیسیون اجتماعی و اعمال برخی تغییرات از جمله کاهش ساعات کاری در طول هفته از 44 ساعت به 40 ساعت و اعلام روز شنبه برای تعطیلی 2 روز پایانی هفته رو یکشنبه بود که برنامه بالاترین شبکه خبر میزبان علیرضا مناقبی رئیس مجمع واردکنندگان و حجتالاسلام موسوی استاد حوزه و دانشگاه بود تا در موافقت و مخالفت تعطیلی پنجشنبهها و شنبهها صحبت کنند. در همین راستا مناقبی بهعنوان موافق تعطیلی شنبهها با بیان اینکه ما تنها در رابطه با مسائل اقتصادی و درگیریهایی که کشور دارد با داخل کشور خودمان کار نداریم و به جهت اینکه بتوانیم با دنیا تعامل و تبادل بیشتر داشته باشیم الزام داریم همراهی بیشتری در این زمینه صورت گیرد، گفت: دو روز در کشور تعطیل است و به محض اینکه میخواهیم وارد کار شویم اکثریت قریب به اتفاق کشورهای جهان شنبه یا یکشنبه تعطیل هستند که اگر پنجشنبهها تعطیل شود در عمل یک روز ارتباط ما با اکثریت کشورهای جهان قطع خواهد شد و از جهت رفاه حال عمومی کشور و اینکه بهبود اقتصادی چه در بخش واردات و چه صادرات پیدا کنیم، نیاز داریم با دیگر مردم دنیا ارتباط برقرار کنیم؛ بنابراین باید از حداکثر زمان ممکن از این مسیر استفاده کنیم تا زمان بهتری برای تبادلات تجاری و اقتصادی داشته باشیم. اما در طرف مقابل حجتالاسلام موسوی با بیان اینکه مخالف تعطیلی دو روز در هفته هستم، ادله دولت برای تعطیلی دو روز در هفته را قانعکننده ندانست و بیان داشت: مردم نمیپذیرند زیرا نظم اجتماعی بهراحتی تغییر نمیکند. وی هدف ایدئولوژیک از تعطیلی شنبهها را تشبه با کفار خواند و گفت: ما حرمت داریم و من بهعنوان طلبه و سرباز امام زمان (عج) عرض میکنم که هرکس بخواهد قدمی در تشبه جامعه ایرانی به کفار و نصارا بردارد در همین دنیا نتیجه آن را میّبیند.» همچنین اخیرا محسن پیرهادی عضو هیأت رئیسه مجلس نیز در همین راستا با تاکید بر اینکه تصمیمات ملی و اصلاح برخی رویهها نیازمند انجام مباحثات علمی و عمیق است، اظهار کرد: بهرغم مانور و اتهامتراشی برخی منتقدان و مخالفان، پس از بررسیهای دقیقی که صورت گرفت عیان شد، تغییر تعطیلی از «از پنجشنبه و جمعه» به «جمعه و شنبه» منع شرعی و قانونی ندارد و تصمیمی حاکمیتی محسوب میشود که صرفا نیاز به یک عزم و رویکرد اصلاح بر اساس منافع و مصالح کشور دارد. برای روشن شدن صحت ادعای مخالفان طرح مذکور از دفاتر آیات عظام ناصر مکارم شیرازی، نوری همدانی بهصورت شفاهی و تلفنی و از دفترآیتا... عظما علوی گرگانی بهصورت کتبی در خصوص تشبه تعطیلی شنبه با یهودیت استفتا کردهایم؛ فحوی مشترک پاسخ کتبی و شفاهی دفاتر این مراجع بزرگوار تقلید بر این نکات تاکید داشت که اصلاح روندها بر اساس سبب انتفاع جامعه اسلامی و مسلمین بلامانع است. پیرهادی تصریح کرد: دفاتر 3 مرجع بزرگوار تاکید داشتند: «صرف تعطیلی شنبه تشبه با یهودیت محسوب نمیشود.»
*بررسی تعطیلات به هفته آینده موکول شد
لایحه کاهش ساعات کاری کارکنان دولت در هفته و افزایش تعطیلات آخر هفته در دستورکار جلسه علنی مجلس قرار گرفت. نایبرئیس مجلس گفت: دولت با کاهش ساعت کاری کارمندان دولت به ۴۰ ساعت در هفته موافقت کرده است. عبدالرضا مصری در جریان رسیدگی به جزئیات لایحه اصلاح ماده «۸۷» قانون مدیریت خدمات کشوری موسوم به افزایش تعطیلات آخر هفته و کاهش ساعت کاری ادارات، اظهار کرد: دولت با کاهش ساعت کاری کارمندان دولت، به ۴۰ ساعت در هفته موافقت کرده است. گفتنی است، دولت در لایحه اصلاح ماده ۸۷ قانون مدیریت خدمات کشوری، کاهش ساعت کاری هفتگی از ۴۴ ساعت به ۴۲.۵ ساعت را آورده بود که اکنون و طبق گفته نایبرئیس مجلس، با کاهش ساعت کاری کارمندان به ۴۰ ساعت در هفته موافقت کرده است. همچنین مصری در ادامه جلسه و در پاسخ به تذکر یکی از نمایندگان مجلس، افزود: تمام کارکنان دستگاههای اجرایی یعنی کسانیکه از طریق دستگاههای اجرایی به کار گرفته میشوند، مشمول کاهش ساعت کاری در هفته خواهند شد. همچنین لایحه کاهش ساعات کاری کارکنان دولت در هفته و افزایش تعطیلات آخر هفته در جلسه علنی مجلس هم بهجایی نرسید و ادامه رسیدگی به آن به جلسات آینده موکول شد.
ارسال نظر