«آرمان ملی» از چشم انداز بازار سرمایه در ۱۴۰۳ گزارش میدهد
رونق تولید گرفتارسوءتدبیرها
آرمان ملی – صدیقه بهزادپور: حمایت از تولید از جمله توصیههای مقام معظم رهبری است که همواره در شعارهای سال به آن پرداخته است، به گفته کارشناسان حمایت از بازار سرمایه با هدف پشتیبانی از تولیدکنندگان در این بازار و افزایش مشارکت سرمایهگذاری در این حوزه، یکی از گزینههایی به شمار میآید که در صورت سیاستگذاریهای صحیح مسئولان در سطح خرد و کلان میتواند علاوه بر رونق تولید، به جمع آوری بهینه نقدینگیها و هدایت آن به سمتِ تولید، مانع از شکل گیری اَبَرتورم در کشور شود.
مغایرت سیاست رونق تولید با برنامه ریزیها
هومن عمیدی، کارشناس بازار سرمایه در این باره به «آرمان ملی» گفت: بازار سرمایه با وجود اهمیت فراوانی که در اقتصاد کشور دارد آنچنانکه باید وشاید مورد حمایت قرار نمیگیرد، در حقیفت رونق تولید یکی از رویکردهایی است که در مسیر تقویت بازار سرمایه عملیاتی میشود اما با این حال سیاستهای برخی سازمانها اعم از بانک مرکزی، وزارت اقتصاد، سازمان امورمالیاتی و... علیه بازار سرمایه است که به کاهش اعتماد مردم میانجامد و از سوی دیگر به کاهش تولید شرکتهای حقوقی و حقیقی حاضر در بورس میشود که در تضاد با شعار رونق، جهش و حمایت از تولید که همواره در شعارهای سالانه به آن اشاره میشود است، در حقیقت در این راستا به جای اجرای سیاستهای حمایتی از بازار سرمایه و بورس، شاهد اجرای طرحهایی مانند پرداخت سود سپرده 30 درصدی هستیم که در وانفسای کسادی کسب و کار مردم را به سمت سپردهگذاری به امید دریافت 30 درصد سود حساب بانکی هدایت میکند که البته آن هم معلوم نیست از چه محلی قرار است تامین شود و تبعات آن چه خواهد بود؟ در چنین شرایطی هیچ سرمایهگذاری انگیزهای برای حضور در پروژههای کسب و کار و امور تولیدی را ندارد، علاوه بر این مالیاتهای سنگین و... باعث میشود که بسیاری از تولیدکنندگان نسبت به ادامه کار بیانگیزه شوند، اما اگر بازار سرمایه از حمایت دولت و مسئولان برخوردار باشد، اعتماد مردم نیز به این بازار افزایش مییابد و متمایل میشوند تا حضور در پروژههای عمرانی روند تولید در سطح کلان جامعه را افزایش دهند و به این ترتیب شعار جهش تولید با مشارکت مردم نیز فرصتی برای تحقق پیدا میکند.
نتایج موثر حمایت از بازار سرمایه
این کارشناس اضافه کرد: نامگذاری هر سال تحت عنوان شعار سال چنانچه با فراهم آوردن زیرساختها و بستر مناسب همراه باشد، باعث پیشرفت و رشد میشود در غیراینصورت تنها در حد یک شعار و باقی میماند، قطعاً حمایت از تولیدکننده با تقویت بازار سرمایه عملیاتی میشود، چرا که تولیدکننده در این بازار به راحتی میتواند با فروش محصول خود و انعکاس آن در صورتهای مالی خود برای مردم ایجاد انگیزهای مطلوب برای مشارکت مردم و آوردن سرمایههایشان ایجاد کند و به مشارکت در کسب سود از افزایش سود شرکت یا واحد تولیدی امیدوارتر شود. او اضافه کرد: عدم حمایت از بازار سرمایه به هدایت سرمایههای مردم به بازارهای غیرمولد میانجامد و مردم با هجوم به بازارهایی مانند بازار ارز، طلا و... فضایی هیجانی و غیرمولد در کشور ایجاد میکنند یا اینکه در حالتی دیگر سرمایههای خود را به خارج از کشور منتقل میکنند.
عملکرد نامطلوب مدیران در بازار سرمایه
اما به نظر میرسد گروه مدیریتی در بازار سرمایه یا توان یا تمایلی برای تغییر در این بازار را ندارند، چرا که در حال حاضر فقط ناامنی در این بازار ایجاد شده است و اعتماد مردم نسبت به بازار سرمایه دچار آسیب شده است، از سوی دیگر سیاستهای صورت گرفته در سطح کلان نیز مردم را از سرمایهگذاری در بازار سرمایه دور کرده است. در این راستا به منظور تحقق فرمایشات مقام معظم رهبری در شعارهای سال باید مغایرتهای موجود در رفتار و عملکرد برخی مسئولان در حوزههای مختلف را شناسایی و بهبود بخشید. این کارشناس یکی از مغایرتها از مقوله حمایت از تولید را جبران کسری بودجه از جیب شرکتها دانست و افزود: شرکتهای پتروشیمی و شیمیایی در سایه سیاستهای اشتباه دولت، زیان ده شدهاند و بسیاری از صنایع دیگر مانند صنعت فولاد و... نیز به دلیل سیاستهای اشتباه دچار ضرر و زیانهای بسیاری شدهاند که جبران آن بسیار سخت است و در نتیجه میتوادن ادعا کرد که این سیاستها با شعار و تاکیدهای مقام معظم رهبری مغایرت دارد و به راحتی میتوان گفت که بازار سرمایه در حال حاضر هدف برنامهها و سیاستهای اشتباه دولت است که باعث رشد بازار غیرمولد میشود.
بازار سرمایه، قویترین محرک تولید در کشور
بر اساس این گزارش محمد صادق مفتح، قائم مقام سابق وزیر صمت، بازار سرمایه را به عنوان قویترین محرک برای تولید در کشور معرفی کرد و گفت: مسائل مربوط به نظام بانکی به عنوان اصلیترین معضل بر سر راه بنگاههای تولیدی تلقی میشود که این امر به عنوان یک ترمز، مانع فعالیت و رشد تولید در اقتصاد کشور شده است. او به راههای تحقق شعار «جهش تولید با مشارکت مردم» اشاره کرد و اظهار داشت: مشارکت مردمی به معنای آن است که باید اقتصاد کشور مردمیتر از میزانی شود که اکنون در کشور وجود دارد. وی خاطرنشان کرد: در ابتدا به منظور پیشبرد اقتصاد کشور به سمت مردمی شدن، باید اقدامات لازم درخصوص آسیبشناسی انجام شود و بر اساس ضرورتها، در راه تحقق شعار «جهش تولید با مشارکت مردمی» قرار گرفت. مفتح تاکید کرد: در این راستا باید اقدامی صورت بگیرد تا زمینه افزایش استفاده از طرحها، مشارکت بخش خصوصی و مردم در اقتصاد و فرآیندهای اقتصادی فراهم شود. قائم مقام سابق وزیر صمت با اشاره به نهادهای تاثیرگذار برای مردمی شدن اقتصاد کشور ادامه داد: با توجه به اینکه تشکلهای مردمی در سه مقوله اتاق تعاون، اتاق بازرگانی و اتاق اصناف عینیت پیدا میکند، باید به منظور اجرایی شدن شعار سال ۱۴۰۳، زمینه مشارکت تشکلهای مردمی در اقتصاد کشور فراهم شود. وی اظهار داشت: در این زمینه ضرورت دارد دولت استفاده بیشتری از همکاری بخش خصوصی و عامه مردم در مقولههای اقتصادی داشته باشد.
نقطه ضعف موجود در اقتصاد کشور
مفتح، پررنگ بودن نقش دولت را یکی از نقاط ضعف موجود در اقتصاد کشور دانست و به سنا گفت: سه تشکل (اتاق تعاون، اتاق بازرگانی و اتاق اصناف) دارای قدرت اجرایی بسیار بالایی هستند، بنابراین باید کمک کرد تا نقش مردم در این سه تشکل اصلی تجلی پیدا کند. قائم مقام سابق وزیر صمت ادامه داد: اگر مسئولان به دنبال تحقق هر چه سریعتر شعار «جهش تولید با مشارکت مردمی» هستند، باید در برنامههای اقتصادی خود در سال جاری بیشتر از همیشه به سمت اقتصاد مردمی پیش بروند و از نقش مردم در این مقوله استفاده کنند.
چالش و موانع موجود بر سر راه تولید
وی در ادامه با تاکید بر موانع موجود بر سر راه تولید تصریح کرد: در این مسیر با چالشهای زیادی مواجه هستیم و باید هماهنگی و همکاری لازم برای رفع آنها به کار گرفته شود. مفتح، مسائل مربوط به نظام بانکی را به عنوان اصلیترین معضل بر سر راه بنگاههای تولیدی عنوان کرد گفت: این امر به عنوان یک ترمز، مانع فعالیت و رشد تولید در اقتصاد کشور شده است. قائم مقام سابق وزیر صمت به حمایت نکردن نظام بانکی از بنگاههای تولیدی اشاره و خاطرنشان کرد: اکنون تسهیلاتی که در قالب وام قرار دارد و باید در اختیار واحدهای تولیدی قرار بگیرد با کاهش همراه بوده و نمیتواند زمینهساز رفع مشکلات این واحدها باشد. وی به دیگر مشکلات موجود بر سر راه رونق تولید در اقتصاد کشور اشاره کرد و گفت: وجود برخی مشکلات در نظام قوانین و مقررات و سیاستگذاریها از دیگر مسائلی است که واحدهای تولیدی با آن دست و پنجه نرم میکنند و باید تصمیماتی اتخاذ شود که حمایتها بیشتر در جهت رفع نیازهای بخش خصوصی باشد. مفتح تصریح کرد: باید اقدامی صورت بگیرد تا نقش بخش خصوصی و غیردولتی در برنامهریزی و اجراها پررنگتر از میزانی شود که تاکنون شاهد آن بودهایم.
نقش بازار سرمایه در افزایش میزان تولید
قائم مقام سابق وزیر صمت با اشاره به نقش بازار سرمایه در افزایش میزان تولید در کشور گفت: بورس نشاندهنده وضعیت اقتصادی کشور است، زمانی که اقتصاد کشور به سمت پویایی شدن پیش برود به مراتب شاهد فعالیت درست بازار سرمایه خواهیم بود. وی افزود: اگر به دنبال یک اقتصاد شکوفا و نیز هماهنگی بخشهای مختلف اقتصادی در کشور هستیم باید از بازار سرمایه کمک گرفته و شاهد وجود یک بورس فعال در کشور باشیم.
تاثیر پیشبینیپذیری متغیرهای اقتصادی در تحقق شعار سال
مفتح با بیان اینکه بورس به عنوان بزرگترین و قویترین محرک تولید در کشور تلقی میشود، اعلام کرد: حرکت بورس متاثر از مسائل کلان اقتصادی کشور است که با توجه به چنین مسالهای میتواند به طور قطع نقش قابل توجهی را در تحقق شعار سال ایفا کند. قائم مقام سابق وزیر صمت در ادامه با اشاره به صحبتهای مطرح شده از سوی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار مبنی بر افزایش شفافیت و قابلیت پیشبینیپذیری متغیرهای اقتصادی و عوامل موثر بر صنایع به منظور صیانت از حقوق سرمایهگذاران و سهامداران به سنا اعلام کرد: ایجاد امکان پیشبینی برای تغییر مقولههای اقتصادی از جمله اقدامات مثبتی است که میتواند در بهبود وضعیت اقتصادی کشور و نیز تحقق شعار سال ۱۴۰۳ کمک کننده باشد. وی ادامه داد: در ابتدا باید این موضوع مورد توجه قرار گیرد که آیا اجرای این اتفاق امکانپذیر است؟ آیا در اقتصاد کشور از چنین ثباتی برخورداریم که بتوان بر اساس آن اقدام به پیشبینی متغیرهای اقتصادی کرد یا خیر؟ مفتح با اعلام اینکه با توجه به وجود شرایط به شدت متغیر در مقولههای اقتصادی کلان و خرد امکان انجام این امر دشوار خواهد بود، گفت: در صورتی که بتوان چنین اقدامی را اجرایی کرد به طور حتم شاهد کمک به سرمایهگذاران برای تصمیمگیری در زمینه آینده سرمایهگذاریها خواهیم بود.
ارسال نظر