صادق لاریجانی برای مجلس خبرگان رأی نیاورد
خداحافظی تدریجی فرزندان «میرزا هاشم» با قدرت
آرمان ملی – مطهره شفیعی: روزهای خوب لاریجانیها در قدرت رو به پایان است. لاریجانیهایی که سالها بر مسند ریاست قوه قضائیه، ریاست قوه مقننه، عضویت شورای نگهبان، عضویت مجلس خبرگان و... جلوس کرده بودند، اما اکنون علی لاریجانی که 12 سال بر مسند ریاست مجلس نشسته بود، جایی در پارلمان ندارد و وقتی عزم ریاست جمهوری کرد با ردصلاحیت مواجه شد. شاید این ردصلاحیت پیامی برای او بود که دیگر به فکر کرسیهای ریاست بر قوا نباشد.
*صادق لاریجانی رای نیاورد
11 بهمن هم روز خداحافظی یک لاریجانی دیگر بود. خبرگزاری رسمی دولت خبر داد: «در انتخابات مجلس خبرگان رهبری مازندرانی از بین 5 نامزد به ترتیب آیتا... محمدباقر محمدی لایینی، آیتا... علی معلمی، آیتا... سیدرحیم توکل و آیتا... سیدصادق پیشنمازی را بهعنوان نمایندگان خود در ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری انتخاب کردند. آیتا... صادق لاریجانی آملی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز از حضور مجدد در مجلس خبرگان باز ماند.» او اکنون رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام است و دیماه این ریاست به 5 سال رسیده بود. چندی پیش خبرآنلاین نوشته بود: «صادق لاریجانی که 10 سال مرد شماره یک دستگاه قضا بود حال صندلی ریاست را به ابراهیم رئیسی سپرده بود و خود با حکم رهبری قرار بود بر صندلی تکیه بزند که آیتا... هاشمی روزگاری سکاندار آن بود. شاید همین نیز بود که کار او را سختتر و دشوارتر میکرد و مجبور بود قدرتی که کم کم میرفت به فراموشی سپرده شود را احیا کند. حضور آملی لاریجانی در مجمع تشخیص در ابتدا آنگونه نبود که تصور میرفت، بهنظر میرسید او نیز به مثابه موحدی کرمانی و هاشمی شاهرودی نتوانسته بود آن ارزش و اعتباری که هاشمی رفسنجانی به مجمع بخشیده بود را احیا کند اما آملی لاریجانی کم کم روی دیگر سکه ریاستش بر مجمع تشخیص را به نمایش گذاشت.» روی دیگر سکه در اذهان همه هست که پس از ردصلاحیت علی لاریجانی هویدا شد. صادق آملی لاریجانی از تصمیمی که شورای نگهبان برای برادرش گرفته، ناراضی بود و رفتاری داشت که تا پیش از آن، قابل پیشبینی نبود. آملی لاریجانی از همان روزی که در شورای نگهبان پرچم مخالفت را بلند کرد و از پشت پردهها در ردصلاحیت برخی چهرهها از جمله برادرش علی لاریجانی روایت کرد، روی دیگری از سیاستورزی خود را علنی ساخت. او که تاکید داشت تصمیمات شورای نگهبان در بررسی صلاحیتها غیرقابل دفاع است و در شهریور همان سال ۱۴۰۰ راهش را از این شورا جدا کرد و از عضویت شورای نگهبان استعفا داد. بعد از آن روزها آملی لاریجانی که حال تبدیل به یکی از منتقدان تفکر حاکمیت یکدست شده بود، در صندلی ریاست مجمع تشخیص با زبانی صریحتر، شفافتر و بدون تعارف نقدها و اعتراضات خود را بیان کرد و این بار تلاش کرد با قدرت بخشیدن به صندلی ریاست مجمع تشخیص و پررنگکردن نقش این نهاد سیاسی در تصمیمات سیاسی کشور، قدرتی که روزگاری در قوه قضائیه داشت را در مجمع تشخیص برای خود احیا کند.
*یک صادق لاریجانی در دو اپیزود
صادق لاریجانی پیش از سال 1400 با پس از آن قابل مقایسه نیست. او پیش از ردصلاحیت برادرش، در بیشتر مواقع، مدافع اقدامات صورت گرفته بود و از نقد صریح پرهیز میکرد. این روحیه سبب شده بود که دیواری میان او و مردم شکل بگیرد و اظهاراتش از جایگاه رسمی و در درون چارچوب تاییدی تلقی میشد اما اوضاع پس از انتخابات 1400 تغییر کرد. در وهله نخست در انتقاد از ردصلاحیتها نوشت: «از اولین حضور اینجانب در شوراینگهبان در سال ۱۳۸۰، قریب به 20 سال میگذرد. در تمام این مدت، از شورای نگهبان دفاع کردهام، حتی در سالهایی که در قوه قضائیه بودم؛ اما هیچگاه تصمیمات شورا را تا این حد غیر قابل دفاع نیافتهام؛ چه در تأیید صلاحیتها و چه در عدم احراز صلاحیتها. سبب این نابسامانیها تا حد زیادی، دخالتهای فزاینده دستگاههای امنیتی از طریق گزارشهای خلاف واقع، در تصمیمسازی برای شورای نگهبان است؛ بهویژه اگر عضو مسئولی که باید گزارشهای محققانه به شورا ارائه کند خود، عامدانه چیزی بر آن بیفزاید؟! چنانکه از وزارت اطلاعات با قاطعیت تمام مطلبی نقل میکنند، حال آنکه با پرسش از معاونت مربوطه در وزارت اطلاعات به صراحت این مطلب تکذیب میشود.» پس از آن گلایههای صادق لاریجانی معطوف به موضوعات اقتصادی و آثار تورم در زندگی مردم شد بهعنوان نمونه 4 بهمن امسال گفت: «در حال حاضر مسائل اقتصادی، گرانیها و تورم کمر عده زیادی از مردم را خم کرده است که بخشی بهدلیل تدبیر نادرست مسئولان است و برخی دیگر برما تحمیل شده است.» عضو مجلس خبرگان رهبری با اشاره به اینکه بیان مشکلات و تذکر به مسئولان اگر تخریب نباشد اشکالی ندارد، افزود: «امر به معروف و نهی از منکر همین است اگر خطایی دیده شد برای اصلاح کردن مطرح شود. اینکه به چه کسی رای دهیم مساله دوم است، مردم با حضور در پای صندوقهای رای نشان میدهند که در تثبیت و اقتدار نظام جمهوری اسلامی پای کار هستند.» ماه قبل هم آملی لاریجانی، با بیان اینکه حقوق امروز برای کارگران کفاف زندگی را نمیدهد، تصریح کرد: ۲۰ درصد افزایش حقوق کارگری مورد تصویب برای سال آینده هم در مقابل تورم ۴۰ تا ۴۵ درصد کارگشا و چارهساز نیست، با این حقوق نیمی از مایحتاج خانواده را نمیتوانند بدهند و تورم بالا برای کشور مهلک است.
*این پرونده هم بسته شد
پرونده عضویت صادق لاریجانی در مجلس خبرگان همانند پرونده برادرش درمجلس بسته شده است. با توجه به این مسیری که طی شد، آیا او بر کرسی ریاست مجمع تشخیص مصلحت باقی میماند یا باید همانند علی لاریجانی با کرسیهای ریاست خداحافظی کند تا پسران میرزاهاشم آملی به فکر برنامه جدید برای نقشآفرینی در کشور باشند.
*اولین واکنش آملی لاریجانی بعد از شکست
آیتا... آملی لاریجانی نامزد انتخابات خبرگان از حوزه انتخابیه مازندران که نتوانست آرای مردم را جلب کند، به مناسبت برگزاری انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی و ششمین دوره خبرگان رهبری بیانیهای صادر کرد. متن بیانیه به این شرح است: «حضور توأم با بصیرت مردم عزیز ایران در دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی و ششمین دوره خبرگان رهبری بهرغم مشکلات اقتصادی و تلاش دشمنان برای القاء یاس و ناامیدی، حقیقتا قابل تقدیر است. اینجانب به نوبه خود از حضور آحاد ملت بزرگ ایران، بهویژه مردم شریف مازندران که دعوت رهبری معظم انقلاب (مدظله العالی) را لبیک گفتند، تقدیر و تشکر مینمایم. بهعلاوه از رئیس و اعضای ستاد خود که در طول ایام انتخابات تلاش صادقانه نمودند، تشکر میکنم. توفیق و تسدید و سعادت همه را از خداوند متعال خواستارم.»
ارسال نظر