سازمان هواشناسی به اخباری مبنی بر عقیم سازی سیستمهای بارشی و هدایت ابرها به کشورهای همسایه واکنش نشان داد
هوا سرِ سرد شدن ندارد؛ باران سرِ بارش ندارد!
آرمان ملی: هفته اول زمستان سپری شد اما هوای بسیاری از نقاط کشور از جمله پایتخت که هرچند روز یکبار درگیر آلودگی فزاینده هم میشود سرِ سرد شدن به معنای زمستانی، برفی و بارانی شدن ندارند.
همین چند وقت پیش خبر رسید که جنگلهای شمال هم پاییزی نشدهاند و همان حال و هوای شرجی و گرم زمستان را حفظ کردهاند. اینکه چنین تغییرات جوی و بههم ریختگی تغییرات فصلی تا چه حد به گرمایش کره زمین و آنچه تغییرات اقلیمی، (دست پختِ گازهای گلخانهای) گفته میشود، ارتباط پیدا میکند، بحثی جداگانه است اما بدون شک نحوه مواجهه مسئولان ذی ربط و حاکم با پدیدههای جوی و سیاستها و برنامهریزیهای مرتبط با آن به منظور پیشگیری از خشک شدن زمین، از دست رفتن و هدررفت آب و هزینه کرد لازم در این حوزه به منظور به روزرسانی ساختاری سیستمهای دخیره و هدایت آب، نقش غیر قابل انکاری در تعدیل کردن شرایط جوی کشور و متناسب شدن آن با حال و هوای فصول دارد.
در شرایطی که کم بارشی بر ایران حاکم شده و گفته میشود وضعیت ذخایر آبی سدها در حالت وخیمی به سر میبرد و در سدهای تهران فقط ۱۴.۵ درصد ذخیره آب داریم، به نظر نمیرسد که کشورهای آسیایی و خاورمیانه شبیه به ما باشند هرچند سازمان هواشناسی این تفاوت را تکذیب کرده و گفته همه کشورها متاثر از تغییرات اقلیمی و گرمایش جهانی زمین هستند. اخیرا در برخی شبکههای اجتماعی و رسانهها دلایلی از جمله تاثیر هارپ، انتقال ابرها و سامانههای بارشی به کشورهای همسایه برای کمبارشی ایران منتشر شده و در واکنش به آن، رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور، گفته اخبار منتشر شده درباره عقیمسازی سیستمهای بارشی و تغییر مسیر آنها به کشورهای دیگر شایعه است و از نظر هواشناسی صحت ندارد.
هارپ، پروژه تحقیق از یونوسفر با استفاده از ارسال امواج فرکانس بالا به این لایه و بررسی برهمکنش این امواج با لایه یونوسفر زمین است. سالهاست نظریات توطئه زیادی درباره هارپ مطرح میشود که از انتشار پرتوهای مرگ تا ایجاد زلزلههای پی در پی، کنترل شرایط آب و هوایی زمین وهمچنین کنترل ذهن انسان را شامل میشود.
حال اگر هم این هارپ واقعا وجود داشته، سیستمهای بارشی ما عقیم شدند یاهمه جای دنیا را تاثیرات اقلیمی گرفته یا خیر، هیچکدام از مسئولیتی که بر دوش افرادی قرار گرفته که خود آن را پذیرفتهاند، کم نمیکند؛ آنچه به حیات یک کشور با همه بیش از هشتاد میلیون نفرش ارتباط مستقیم و تنگاتنگی دارد.
عقیم سازی ابرها شایعه است
کشور ما وارد چهارمین سال خشکسالی و کمبارشی خود شده. دادههای هواشناسی اینطور میگویند که از ابتدای امسال تنها ۳۶ میلیمتر بارندگی دریافت کردهایم که با توجه به بارشهای ۶۳.۲ میلیمتری بلندمدت ۴۲.۲ درصد کاهش بارندگی دارد.
در روزهای اخیر که اخبار کم بارشی در ایران در رسانهها منتشر شده و علاوه بر آن خود شهروندان هم شاهد این تغییرات اقلیمی بودهاند، اخباری هم در شبکههای اجتماعی درباره عقیمسازی سیستمهای بارشی و تغییر مسیر آنها به کشورهای دیگر منتشر شد که «احد وظیفه»، رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور گفته به دلیل گرمایش جهانی و تغییرات اقلیمی، سامانههای بارشی مجال تقویت و بارندگی را پیدا نکردهاند و این شرایط در تمام نقاط آسیای میانه و خاورمیانه حاکم است همچنین سیستمهای جوی انرژی بسیار بالایی دارند که انسان توانایی تاثیرگذاری بر آنها را ندارد.
کشورهای دیگر هم آب ندارند
وظیفه در واکنش به اخبار منتشر شده مبنی بر تغییر مسیر ابرها (هارپ) به عنوان علل تفاوت بارش ایران و کشورهای همسایه، گفته: طی روزهای گذشته اخباری منتشر شده که در کشورهای همسایه شمال غرب ایران برف وجود دارد ولی در کوههای ایران برفی نیست اما نکته قابل توجه این است که کمبارشی و خشکسالی در تمام مناطق آسیای میانه و خاورمیانه حاکم است. تمام کشورهای ایران، سوریه، عراق و حتی ترکیه همچنین کشورهایی که در شمال شرق ایران در منطقه آسیای مرکزی قرار دارند نیز دچار کمبارشی و کمبود آب شدهاند. این مسئله که برخی کشورهای اطراف ایران بارش برف بیشتری را نسبت به ایران تجربه میکنند کاملا به تفاوتهای اقلیمی کشورها مربوط است.
رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور، با ذکر نمونه توضیح داده که «عامل اصلی خیزش گرد و غبار و توسعه بیابانها در ترکمنستان کمبارشی و مصرف بیرویه آب است. نکته بسیار مهم این است که بههیچ وجه نباید شرایط جوی و میزان بارندگی کشورها را با یکدیگر مقایسه کرد. میانگین بارشهای بلندمدت ترکیه حدود ۵۵۰ تا ۶۰۰ میلیمتر است اما میزان میانگین بارندگیهای بلندمدت ایران به حدود ۲۰۰ میلیمتر رسیده است بنابراین میتوان گفت که بارشهای کشور ترکیه بهطور کلی بین ۲.۵ تا ۳ برابر از ایران بیشتر است.»
او با تاکید بر اینکه همه مناطق جهان با نوسان بارندگی مواجه هستند بر کاهش بارندگی در عربستان هم علی رغم بارندگیهایی که داشته اشاره کرده و گفته: در برخی اخبار به بارندگیهای مناسبی در عربستان اشاره شده که ایران آن را تجربه نمیکند این در حالیست که این کشور در دهههای اخیر بهطور میانگین شش میلیمتر کاهش بارندگی نسبت به بلندمدت داشته است. بر اساس آمارها میانگین بارندگیهای سالانه این کشور حدود ۶۰ میلیمتر ثبت شده که از بارندگیهای ایران بسیار کمتر است.
وظیفه با تاکید بر اینکه تغییرات اقلیمی جهانی است و تاثیرات مهمی بر گردش سامانهها و الگوهای جوی گذاشته است، افزوده است که «گرمای کمسابقه حاکم بر خاومیانه، شمال آفریقا و شرق مدیترانه یکی از دلایل اصلی نفوذ نکردن سامانههای جوی به این مناطق است و عملکرد سامانهها نسبت به گذشته ضعیفتر است. عقیمسازی سیستمهای بارشی و یا انتقال آنها به مناطق دیگر شایعه است و این موضوعات بر اساس علم هواشناسی صحت ندارد. سیستمهای جوی بسیار پرانرژی هستند و قدرت بالایی دارند و بشر توانمندی تاثیرگذاری بر این سامانههای جوی را ندارد. درست است که انسان در محیط زیست دخالتهای زیادی کرده و آسیبهای بسیار زیادی به آن زده است اما در زمینه عقیمسازی سیستمهای بارشی خوشبختانه توانایی ندارد و نباید به این شایعات توجه کرد.»
او همچنین گفته: میانگین بارندگیهای ایران حدود ۲۳۰ میلیمتر ثبت شد این درحالیست که در سالهای ۹۷ و ۹۸ میزان بارندگیها به حدود ۳۲۰ میلیمتر رسیده بود اما طی سالهای اخیر که با کمبارشی، خشکسالی و گرمایش جهانی مواجه هستیم، کاهش یافته است. این شرایط اقلیمی میزان بارندگیها را تغییر میدهند. تغییرات اقلیمی بهخصوص دخالتهای انسانی موجب تشدید پدیدههای حدی به اشکال مختلف همچون خشکسالی و کمبارشی و وقوع بارشهای شدید و سیلآسا شده و تخریب محیط زیست، جنگلزدایی و گسترش بیابانها را در پی داشته است.
ارسال نظر