آرمان ملی» به بررسی راههای برون رفت از بحران انرژی در کشور میپردازد
بحران انرژی با دستور حل نمیشود
بحران انرژی در سراسر جهان باعث شده تا دولتمردان در عرصه حاکمیتی، در اندیشه اتخاذ سیاست گذاریهای مطلوب به منظور حل این معضل باشند.
ایران با وجود در اختیار داشتن منابع غنی انرژی همچنان از ناترازی انرژی در حوزههای مختلف رنج میبرد. بدیهی است فراهم ساختن پیشرانها و زیرساختهای مناسب برای تولید و فرآوری مناسب انرژی در کشور با توجه به منابع غنی انرژی در قالبهای مختلف و همچنین استفاده مناسب از تجدیدپذیرها از جمله راهکارهای برون رفت از بحران های مختلف در حوزه اقتصادی قلمداد می شود که هر یک از بخش های مختلف اقتصادی سهم موثری در رفع آن دارند. کارشناسان در سطوح مختلف بر این باور هستند که بهینهسازی مصرف انرژی ونظارت مطلوب دراختیار گذاشتن سوخت به بنگاههای اقتصادی تا تولید نهایی و تاکید بر ممانعت از خام فروشی و فرآوری مواد خام نفتی و ... از جمله شاخصهای مهم در پیشرفت و پایداری اقتصادی با بهره گرفتن از حوزه انرژی خواهد بود. بدیهی است این مهم با توجه به منابع غنی انرژی طبیعی مانند باد، خورشید و سایر تجدیدپذیرها و همچنین منابع غنی نفت و گاز و ... چنانچه با مدیریت بهینه و توجه به فرآیند بازمهندسی در عرصه حکمرانی انرژی همراه باشد، دشوار نخواهد بود.
بهینهسازی مصرف انرژی، شرط رونق تولید
رمضانعلی سنگدوینی ،عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در این باره به آرمان ملی گفت: استفاده از تمام ظرفیت های دولتی و غیردولتی در راستای تحقق بیانات مقام معظم رهبری جهت تحقق شعار سال جاری، از جمله پارامترهایی است که باید سرلوحه تمام فعالان اقتصادی در تمام حوزه ها قرار گیرد تا علاوه بر افزایش تولید، باعث حرکت در مسیر توسعه و تعالی اقتصادی نیز شود.
او ادامه داد: در حوزه انرژی قطعاً مهمترین موضوع در کشور ما بحث «بهینه سازی مصرف انرژی» است که با توجه به اینکه ایران در بین کشورهای جهان میزان مصرف انرژی بالایی در تمام بخش ها دارد، باید سرلوحه همگان اعم از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان قرار گیرد، بدیهی است در این زمینه فرهنگسازی مناسب علاوه بر اقدامات اجرایی و فنی، نقش مهمی در رسیدن به برنامه های از پیش تعیین شده دارد.
این نماینده مجلس اضافه کرد: مهمترین موضوع در برنامه هفتم توسعه و در راستای عملیاتی ساختن منویات مقام معظم رهبری، جلوگیری از صادرات مواد خام نفتی و فرآوری آن در کشور است، در حقیقت بر اساس فرمایشات مقام معظم رهبری این یک تکلیف عمومی برای کشور است تا از صادرات مواد خام جلوگیری کنیم تا با معضلات ناترازی انرژی و همچنین اضطرار بر قطع گاز، برق و ... به ویژه برای صنایع و توقف کوتاه مدت خط تولید مواجه نشویم.
عضو کمیسیون انرژی مجلس ادامه داد: بخش خصوصی در حال حاضر از ظرفیت های مطلوبی برای فعالیت در بخش انرژی و فرآوری بهینه انرژی برخوردار است و چنانچه مایل به مهار تورم و رونق تولید در این حوزه باشیم میتوانیم علاوه بر تولید داخلی نگاهی به صادرات انرژی، البته به صورت فرآوری شده داشته باشیم تا از شرایط دشوار اقتصاد خارج شویم .
او قطع شدن گاز یا برق برای صنایع را ناشی از مصرف غیربهینه انرژی و یا عدم به کارگیری ظرفیت های موجود ذکر و بیان کرد: بر اساس برنامه تکلیف شده 1 میلیون و 285 هزار بشکه در برنامه های پیش بینی شده، بهینه سازی مصرف سوخت صورت گیرد اما در حال حاضر بسیار از رقم ذکر شده فاصله داریم و هر سال تابستان مجبور به سهمیه بندی برق صنایع و قطع برق آنها و در زمستان هم با سهمیه بندی گاز آنها و توقف نوبت بندی خط تولید صنایع در حوزه های مختلف مواجه هستیم که با سیاست های رونق تولید و ... هماهنگ نیست و در حقیقت این رویکرد برای تولید و قرار گرفتن بر مدار رونق مطلوب نیست.
او بهینه سازی مصرف سوخت را عاملی برای بهبود تولید و معیشت مردم دانست و افزود: افزایش سرمایه گذاری در حوزه های مختلف انرژی به منظور ممانعت از خام فروش و فرآوری کردن فرآورده های نفتی می تواند ارزآوری بیشتر و افزایش سرمایه گذاری در کشور را به ارمغان آورد و در نتیجه چرخ تولید بهتر و سریعتر بچرخد، قطعاً در این مسیر فقط نباید به دستور اکتفا کرد و از مردم درخواست کرد که کمتر مصرف کنند ، بلکه باید سیاست گذاریهای صورت گرفته در این زمینه عملیاتی شود و بستر مناسب برای این منظور فراهم شود.
فرهنگسازی رکن اصلی رشد صنعت انرژی
سنگدوینی، فرهنگسازی را مناسب ترین راه برای کاهش مصرف ذکر کرد و افزود: اهمیت بهینه سازی مصرف انرژی به قدری زیادی است که دولت مکلف به راه اندازی سازمانی تحت همین عنوان ذیل ریاست جمهوری شده است تا بتواند این مهم را عملیاتی کند. در حال حاضر میزان مصرف بنزین در کشور با نرخی برابر با حدود 90 میلیون لیتر در روز بسیار فراتر از استانداردهای جهانی است و برنامه ریزی احتمالی برای واردات بنزین در حالی که خود تولیدکننده برتر این محصول است، مطلوبیتی ندارد.
نماینده مردم گرگان و آققلا در مجلس توضیح داد: چرخه نامناسب تولید و مصرف انرژی در کشور به اقتصاد، در مجموع ضربه وارد می کند و در نهایت به آسیب وارد شدن به سفره معیشت خانواده ها می شود، قطعاً افزایش تولید ارتباط مستقیمی با تراز انرژی در کشور و تامین انرژی اعم از برق، گاز، گازوئیل در بخش حمل و نقل و ... دارد، بنابراین جهت مواجهه با افزایش نرخ تورم در کشور باید زیرساخت های مختلف در حوزه های گوناگون را تقویت کنیم تا مشکلاتی که گریبانگیر کشور است را شناسایی و حل کنیم تا از اتلاف سرمایه های ملی در قالب انرژی و ... جلوگیری کنیم، در غیراینصورت شرایط دشواری برای فعالان اقتصادی و مردم عادی ایجاد می شود.
استفاده بهینه از ظرفیتهای بخش خصوصی
این نماینده مجلس افزایش مشارکت مردم در روند تولید و مصرف بهینه را مهم ارزیابی و خاطرنشان کرد: یقیناً مهار تورم و افزایش تولید و سرمایه گذاری با استعانت از ظرفیتهای مناسب در بخش خصوصی ممکن می شود و رهبر معظم انقلاب نیز با توجه به این مهم همواره بر استفاده از توانمندی های دانش بنیان ها و استارتاپ ها و بخش خصوصی تاکید کرده اند ، از این رو چنانچه این امر به آن به شکل واقعی پرداخته شود قطعاً دست یافتن به اهدافی که در برنامه های توسعه به آن اشاره شده که مهار تورم و رشد تولید نیز از جمله آنهاست، از دسترس دور نخواهد بود.
تولید خودرهای با کیفیت و برقی
او تولید خودروهای با کیفیت در کشور با توجه به شاخص کم مصرف بودن آن در این زمینه موثر دانست و گفت: در بحث خودروسازی باید در مسیر کاهش مصرف بیشتر حرکت کنیم و به تدریج به سمت خودروهای برقی با رعایت شاخص کم مصرف بودن حرکت کنیم چرا که علاوه بر کاهش مصرف انرژی به ویژه بنزین و ... نقش دارد، سهم بسزایی در کمتر شدن میزان آلودگی هوا و تبعات منفی آن نیز خواهد داشت.
مدیریت صحیح مصرف راهگشای بحران انرژی
بر اساس این گزارش، پرویز محمدنژاد، نماینده مجلس نیز با اشاره به تراز منفی تولید برق در کشور، افزود: از سنوات گذشته با تراز منفی ۱۰ هزار مگاواتی مواجه هستیم که به ویژه در ایام تابستان به عنوان پیک مصرف بیشتر مشهود است.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تولید سالانه برق قابلیت جبران تراز منفی را ندارد، تصریح کرد: سالانه با فروش انشعابات جدید مواجه هستیم و لذا افزایش سالانه مصرف برق داریم و این تراز منفی موجب خاموشی میشود، اما با همکاری وزارت نیرو و کمیسیون انرژی مجلس، ۱۴۰ مورد فعالیت برای کنترل و مدیریت مصرف برق طراحی شده که ۴۰ مورد فعالیت بیشتر از سال گذشته است.
جبران تراز منفی با ساخت نیروگاه جدید
محمدنژاد یکی از فعالیتهای وزارت نیرو را تولید برق دانست و گفت: ۷۲۰۰ مگاوات نیروگاه جدید را امسال وارد مدار میکنیم که بخشی از تراز منفی را جبران میکند، زیرا سالانه حدود ۳۵۰۰ تا ۴۰۰۰ مگاوات مصرف جدید داریم و قطعا وزارت نیرو و کمیسیون انرژی و کمیته نیرو تا چند سال آینده میتوانند تراز منفی برق را جبران کنند.
همچنین بر لزوم جبران تراز منفی انرژی در کشور اعم از برق و گاز تاکید و اضافه کرد: باید کنار تولید انرژی، مدیریت مصرف و استفاده بهینه از انرژی را در دستور کار قرار دهیم. نماینده لنگرود در مجلس، با اشاره به اهتمام دولت سیزدهم در برقراری روابط با همسایگان و کشورهای منطقه و فرامنطقه، اضافه کرد: در سفر اخیر کارشناسان وزارت نیرو و اعضای کمیسیون انرژی به کشور عراق، تفاهم نامههای خوبی در بخش آبهای مرزی دو کشور به امضا رسید.
ارسال نظر