قالیباف فقیرنشینان را حاشیهنشین کرد
آرمان - نگین باقری: بهدنبال آمار شفافی که وزارت راه و شهرسازی در دولت یازدهم ارائه داد، زنگ خطر در مورد افزایش حاشیهنشینی در ایران به صدا درآمد. آمارهای مختلفی از تعداد حاشیهنشینها در ایران که در دولت قبل افزایش چشمگیری داشتند، منتشر شده است. برخی آمارها از سکونت ۱۱میلیون ایرانی در سکونتگاههای غیررسمی حکایت دارد. البته وزیر راه و شهرسازی میگوید بهصورت کلی ۱۹میلیون نفر در ایران بدمسکن هستند. ناگفته پیداست که افزایش تعداد کسانی که در حاشیهها زندگی میکنند، ناشی از سیاستهای غلطی است که از دههها پیش آغاز شده است. در دولت قبل البته حاشیهنشینی افزایش یافت، چرا که این دولت سیاستهای غلطی را در حوزه معیشت و رفاه پیگیری کرد و به تشدید فقر دامن زد. این در حالی بود که آمارهای مربوط به آن تا زمانی که رئیسجمهور سابق در ساختمان پاستور بود، محرمانه تلقی میشد. شفافسازی و دادن آمار صحیح گام اول برنامهریزی است و دولت یازدهم در این راستا تعداد حاشیهنشینها را اعلام کرده است، اما در یک کجفهمی عامدانه رقبای روحانی در روزهای اخیر سعی کردهاند افزایش تعداد حاشیهنشینها را به این دولت نسبت دهند و با «چهاردرصدی، ۹۶درصدی»گفتن امیدوار باشند طبقه محروم به آنها رأی دهند، حال آنکه بهاذعان کارشناسان آنها وفادارترین یاران چهاردرصدیها بودهاند. روز گذشته یک جامعهشناس عنوان کرد که قالیباف فقیرنشینان تهران را حاشیهنشین کرد.
خرداد سال گذشته معاون سرمایهگذاری و اشتغال معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم نهاد ریاستجمهوری از جمعیت بیش از 20میلیونی حاشیهنشینان و ساکنان مناطق فقیرنشین شهری در کشور خبر داد. ناصر زرگر به ایسنا گفت: بیش از 11میلیون نفر از این جمعیت حاشیهنشین و بیش از 9میلیون نفر نیز در مناطق فقیرنشین شهری زندگی میکنند. آنچنان فقر در مناطق فقیرنشین و حاشیهنشینی بیداد میکند که موجب ایجاد آسیبهای اجتماعی دیگر شده است. در این مناطق بیشتر ساکنان شغلهای کاذب دارند و از امکانات اولیه زندگی همچون برق، گاز، تلفن و... محرومند، حتی از مراکز فرهنگی و بهداشتی خبری نیست و نوعی عقبماندگی سایه افکنده است. باید مسئولان بیشتر از پیش به مناطق فقیرنشین توجه کنند و نگذارند به دلیل سیاستهای نادرست آمار حاشیهنشینان افزایش یابد. روز گذشته یک جامعهشناس با تاکید بر اینکه قالیباف فقیرنشینان تهرانی را از شهر بیرون راند و به حاشیه کشاند، گفت: شهرداری اکثریت ساکنان مناطق فقیرنشین تهران را به اسلامشهر، پاکدشت یا شهرکهای اقماری مهاجرت دادهاست. سعید معیدفر درباره ادعای قالیباف مبنی بر اینکه اختلاف طبقاتی در تهران را کاهش داده است، افزود: این ادعا درست نیست و شهرداری در مناطق فقیرنشین اقدامی بهنفع ساکنان این مناطق انجام نداده است. او خاطرنشان کرد: شهرداری نهتنها اقدامی که منجر به بهبود شرایط ساکنان مناطق فقیرنشین شود، انجام نداده، بلکه مردم این مناطق را از شهر بیرون رانده و به حاشیه کشانده است. مشاور اجتماعی وزیر راه و شهرسازی اقدمات صورتگرفته در مناطق فقیرنشین تهران توسط شهرداری را در راستای منافع طبقات ثروتمند جامعه دانست و تصریح کرد: این اقدامات بهنفع بورسبازان زمین و مسکن بوده و اکثریت ساکنان این مناطق را به اسلامشهر، پاکدشت و یا شهرکهای اقماری مهاجرت دادهاست. او خاطرنشان کرد: در حقیقت پروژههای عظیم برجسازی بهنفع سرمایهگذاران کلان مسکن است و از این راه توانستهاند، درآمدهای کلانی کسب کنند. مایه تاسف است که فضای سبز تهران هر روز دارد، بیش از پیش به عقب رانده میشود. معیدفر با تاکید بر اینکه آسیب اجتماعی در تهران غوغا میکند، افزود: بخشی از آسیبهای اجتماعی ناشی از مدیریت ناقص شهری است. مدیریت ناکارآمد شهری به فقر دامن زده و فرایند حاشیهنشینی را شدت بخشیده است. او با تاکید بر اینکه برخلاف ادعای شهردار به نظر میآید ایشان بیشتر در راستای خدمت به صاحبان سرمایه و رانتخواران حرکت کرده است، ادامه داد: بین ادعا و عمل فاصله زیادی وجود دارد. قالیباف از وقتی روی کار آمده، فقط تلاش دارد کارهایی روبنایی و سطحی انجام دهد تا چشمها را خیره کند. این اقدامات تهران را تبدیل به شهری استرسزا و آلوده کرده است که این شرایط ناشی از اقدامات روبنایی قالیباف است که فقط برای پیروزی در انتخابات انجام شده است. هر چند در دو دوره قبل شاهد بودیم که این اقدامات کمک چندانی به او نکرد. مردم شاهد هستند که او چه بلایی بر سر تهران آورده است. او در انتها به پروژههای ناتمام شهرداری در حوزه حمل و نقل اشاره کرد و بیان کرد: مترو تهران باید تا امروز تکمیل میشد، اما قالیباف منابع شهر را صرف اقدامات روبنایی و نمایشی کرده و توجهی به توسعه پایدار ندارد. به گزارش ایلنا، او با بیان اینکه تراکمفروشی و از بین بردن فضای سبز از دستاوردهای قالیباف در تهران است، گفت: درختان تاریخی حاشیه خیابان ولیعصر خشک یا قطع شدهاند. از سوی دیگر باغهای مهم تهران که همچون تنفسگاهی برای این شهر عمل میکرد، نابود شده و جایشان را برجهای بزرگ گرفته است.
پروژههای غیرعلمی جای کمک به محرومان
یکی از نمایندگان تهران در مورد ادعای شهردار تهران نسبت به کاهش اختلاف طبقاتی در تهران در گفتوگو با «آرمان» میگوید: اختلافات طبقاتی با سیاستهای تولید، سرمایهگذاری و امنیت فراهم میشود. سیاستهای توزیع ثروت بین مردم و در حقیقت توزیع فقر اختلافات طبقاتی را کاهش نمیدهد، آنچنان که در سطح کشور نیز اینگونه نبوده و سیاستهای دولتهای نهم و دهم موجب کاهش اختلافات طبقاتی نشده است. احمد مازنی میافزاید: این امر موجب شده که عدهای نوکیسه به وجود آیند که دستشان از بیتالمال کوتاه بوده و بهدلیل اینکه امکان دسترسی به آن را نداشتند، همیشه اظهار زهد و سادهزیستی میکردند، اما وقتی دستشان به بیتالمال رسید، خاطره تلخی را از دولتی که مدعی حمایت از محرومان بود، به وجود آورد. او اظهار میکند: در واقع طبقه نوکیسه با هجوم به ثروتهای عمومی، سوءاستفاده از بیتالمال و اختلاسها با حیثیت نظام، دستگاهها و مدیران خدمتگزار بازی کردند. مازنی عنوان میکند: از طرفی آنها به این بهانه که میخواهیم تحریم را دور بزنیم، فضای بینالمللی تندی را برای کشور ایجاد کردند و افرادی را وارد صحنه کردند که با این بهانه ثروتهای ایران را به غارت بردند. این نماینده تهران اضافه میکند: اکنون ما نه به پول غارترفته دسترسی داریم و نه امکان برگشت به موقعیت قبلی وجود دارد. بنابراین اختلاف طبقاتی پایین نیامده است. مازنی توضیح میدهد: آقای قالیباف شهردار است و شهرداری هم بهاندازه سهم خود میتواند درباره مسائل اقتصاد کلان در پایتخت اظهارنظر کند. او خاطرنشان میکند: من بعید میدانم مرکز آمار ایران ادعاهای آقای قالبیاف را در مورد حمایت از محرومان در شهر تهران تایید کند. مازنی در مورد عملکرد شهرداری در مناطق فقیرنشین میگوید: تا آنجا که من اطلاع دارم، در حد توان سعی شده فاصله مناطق شمال به جنوب از طریق بزرگراهها و بوستانها کاهش یابد، اما در عمل دو اشکال وجود داشته است. او ادامه میدهد: یکی بیتوجهی به مدیریت علمی و استفاده از روشهای غیرعلمی است. دوم اینکه بعضی از اقدامات غیرکارشناسی هزینه سنگینی را برای مردم ایجاد کرده است که نمونه آن پل صدر است، چرا که بر اساس پیشبینیهای اولیه هزینه بیشتری روی دست شهرداری گذاشته که میتوانست بهتر از این پیش برود.
ارسال نظر