«آرمان ملی» بررسی میکند
گزینه های مطرح برای معاونت پارلمانی
آرمان ملی- حمید شجاعی: شاید اگر در ابتدای ایام تعطیلات نوروز به شهرام دبیری، معاون برکنار شده پارلمانی رئیسجمهور گفته میشد که برنامه سفر خانوادگیاش به قطب جنوب ولو با هزینه شخصی باعث کنارگذاشتن و عزل او از دولت خواهد شد او به واسطه دوستی دیرینهای که با مسعود پزشکیان داشته به کل این موضوع را رد میکرد.

اما واقعیت امر بر آن است که این اتفاق رخ داد و بر خلاف آنچه دبیری باور داشت اخبار و حواشی سفر به قطب جنوب دامنگیر او شد. اما بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران بر این باورند که برکناری شهرام دبیری از معاونت پارلمانی رئیسجمهور نه صرفا به جهت اینکه به سفر رفته، بلکه به جهت این بود که وی امر واقع را تکذیب و قویا درخواستها برای کنارهگیری و استعفا را رد کرد. شرایط جامعه و فشارهای رسانهای نیز باعث شد تا حاشیه این مساله به حدی برسد که رئیسجمهور نیز راهی جز کنارگذاشتن وی نداشته باشد. چنانکه پزشکیان در حکم برکناری دبیری نوشت: «در دولتی که مفتخر به اقتدا به مولای متقیان است و در شرایطی که هنوز در کشورمان فشارهای اقتصادی بر مردم زیاد و محرومان پرشمارند، سفر پرهزینه تفریحی مسئولان رسمی، حتی با هزینههای شخصی، قابل دفاع و توجیهپذیر نبوده و با معیار سادهزیستی مسئولان سازگار نیست. دوستی دیرین و همکاری و خدمات ارزشمند شما در معاونت پارلمانی دولت چهاردهم، مانع آن نیست که پایبندی به صداقت، عدالت و وعدههایی که به مردم دادیم، مقدم داشته شود. بنابراین از ادامه همکاری با شما در دولت چهاردهم معذوریم.» همین اقدام رئیسجمهور بود که باعث شد از موافقان و حامیان دولت تا مخالفان اقدام رئیسجمهور را تحسین کنند و آن را اقدامی ارزشمند و انقلابی بخوانند. این اقدام البته نشان داد که خط قرمز رئیسجمهور صداقت است و البته عملکرد مسئولان با توجه به شرایط اقتصادی مردم است و اینکه هیچ مسئولی نباید بر خلاف راهبردها و شعارهای دولت رفتار و عمل کند.
* واکنش دبیری به برکناری
معاون پارلمانی بر کنار شده رئیسجمهور در یادداشتی به برکناری خود واکنش نشان داد و نوشت: «ضمن احترام به افکار عمومی و با اعلام حمایت از رئیسجمهور محترم، برای همه دولتمردان آرزوی موفقیت دارم.» در متن یادداشت شهرام دبیری که در حساب کاربری وی در شبکه اجتماعی ایکس منتشر شده آمده است: «با سلام خدمت ملت بزرگ ایران، برای من افتخار بزرگی بود که با پیشنهاد رئیسجمهور محبوب و مردمی، مسئولیت معاونت امور مجلس رئیسجمهور را پذیرفتم. بنابراین، ضمن قدردانی از حُسن اعتماد دکتر پزشکیان، از ریاست شورای شهر تبریز و شورای عالی استانهای کشور استعفا دادم و با تمام توانم در جهت تعامل هرچه بیشتر دولت و مجلس صادقانه کوشیدم. رأی حداکثری مجلس به کابینه که در تاریخ جمهوری اسلامی از نظر تعداد رأی بیسابقه بود، تصویب بودجه و ارتباطات مؤثر نمایندگان با دولت، گواهی بر این مدعاست. از هیات رئیسه مجلس و نمایندگان عزیز هم بهخاطر تعامل و همکاری خوب طی این مدت کمال تشکر را دارم. اکنون که به صلاحدید رئیسجمهور و بهرغم اینکه هیچگونه خطای عملکردی نداشتهام و صرفا به جهت سفر نوروزی از قبل برنامهریزیشده، از ادامه این مسئولیت معاف شدهام، ضمن احترام به افکار عمومی و با اعلام حمایت از رئیسجمهور محترم، برای همه دولتمردان آرزوی موفقیت دارم. از خداوندِ قادر متعال در شرایط خطیر کنونی، سربلندی ملت بزرگ ایران با همت دولت و رهنمودهای مقام معظم رهبری را خواستارم و برای دکتر پزشکیان و همکاران خدوم ایشان، آرزوی توفیق دارم.»
*گزینههای جانشینی
پس از برکناری شهرام دبیری معاون سابق پارلمانی رئیسجمهور گمانهزنیهای بسیاری در خصوص گزینههای جایگزینی دبیری مطرح شده است. گزینههایی هر کدام در جای خود قابل بحث و بررسی است. اما در این میان آنچه که مسلم است شخص جایگزین باید مبنای کاری خود را بر وفاق ملی پزشکیان قرار داده و در یکدستی و هماهنگی کامل با رئیسجمهور و سیاستهای حاکم بر دولت باشد. هر چند که باید دید نفر انتخاب شده تا چه میزان در میان جریان حامی دولت اقبال خواهد داشت و حمایت خواهد شد. شنیدهها از گوشه و کنار حکایت از این دارد که به احتمال فراوان نفر جایگزین دبیری از میان نمایندگان فعلی یا اداور مجلس خواهد بود یا اینکه یکی از مدیران دولتی با حفظ سمت تا اطلاع ثانوی در این مقام نیز قرار خواهد گرفت. طبق شنیدهها حجتالاسلام مجید انصاری که هماکنون تصدی معاونت حقوقی رئیسجمهور را بر عهده دارد احتمالا با حفظ سمت سرپرستی معاونت پارلمانی رئیسجمهور را نیز بر عهده خواهد گرفت. از طرفی نفر دومی که از او نام برده میشود غلامرضا تاجگردون نماینده فعلی گچساران و رئیس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس است که یکی از نزدیکترین گزینهها برای تصدی معاونت پازرلمانی دولت است. کسی که از ابتدای کار نیز در همراهی کاملی با دولت پزشکیان قرار داشت و در مجلس نیز همواره همراهی تام و تمامی را با دولت داشته است. نفر سوم محمدجواد کولیوند نماینده ادوار مجلس و استاندار فعلی سمنان است که از او نیز به عنوان چهره حامی دولت در جایگاه استانداری قرار گرفت و حال احتمال معاونت وی هم میرود. اما نفرات بعدی جدای از اینکه سابق نمایندگی مجلس را داشتهاند به لحاظ استانی نیز قرابت ویژهای با رئیسجمهور دارند و همگی از نمایندگان ادوار تبریز در مجالس مختلف بودهاند. علیرضا منادی سفیدان نماینده تبریز، اسکو و آذرشهر و رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس، ولی اسماعیلی نماینده ادوار و رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس یازدهم و در نهایت محمدحسین فرهنگی نماینده ادوار تبریز در مجلس نفراتی هستند که احتمال حضورشان در دولت در قامت معاون رئیسجمهور میرود. البته نفرات دیگری نیز مطرح هستند که از آنها نیز به عنوان گزینههای احتمالی نام برده میشود. سیدحسین هاشمی یکی از این افراد و چهره اصلاحطلبی است که دورههای چهارم تا هشتم مجلس شورای اسلامی نماینده مردم میانه بود. هاشمی در دولت یازدهم (از ۱۷ شهریور ۱۳۹۲ تا ۳ مهر ۱۳۹۶) استاندار تهران بود و مسئولیت مدیریت کلانشهر تهران را بر عهده داشت. پس از آن، در دولت دوازدهم (از مهر ۱۳۹۶) از سوی عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور، بهعنوان قائممقام وزیر کشور منصوب شد. سیدمرتضی حسینی دیگر چهره تازهای است که در مجلس یازدهم نماینده مردم شهرستانهای میانه و ترکمانچای بوده و در پستهای مدیریتی میانی مختلفی هم حضور داشته است. اما میرهادی قرهسید رومیانی دیگر چهره جدیدی است که از قضا نمایندگی مردم تبریز در مجلس نهم را داشته و از سوابق اجرایی نیز در دولت حسن روحانی معاون امور مجلس، حقوقی و استانهای وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و همچنین معاون امور پارلمانی، حقوقی و استانهای وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بوده است. حال باید دید از بین این نفرات رئیسجمهور چه کسی را برای معاونت پارلمانی خود برخواهد گزید یا اینکه فرد دیگری را منصوب خواهد کرد.
ارسال نظر